• bloomberg

    Financial Times

    Ο πέλεκυς πάνω από τη Nike εκτοξεύει τη μετοχή της Asics

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Myles McCormick

    Ο Motoi Oyama, διευθύνων σύμβουλος της Asics


    Σημαντικά κέρδη κατέγραψε την Πέμπτη η μετοχή της ιαπωνικής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων Asics, υποστηριζόμενη από δημοσιεύματα που θέλουν τη βασική ανταγωνιστική της, τη Nike, να αντιμετωπίζει πρόβλημα με ένα μοντέλο της επειδή θεωρείται ότι δίνει στους αθλητές άδικο πλεονέκτημα.

    Τα παπούτσια Vaporfly Next% για μεγάλες αποστάσεις της Nike -τα οποία φόρεσε η Κενυάτισσα μαραθωνοδρόμος Μπρίγκιντ Κοσγκέι όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών πέρυσι- κινδυνεύει να μπει στη «μαύρη λίστα» από τη διεθνή ομοσπονδία World Athletics όταν θα ανακοινώσει τους νέους κανονισμούς για τα παπούτσια τρεξίματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Runners World.

    Η μετοχή της Asics έφτασε να ενισχύεται έως 7% στο Τόκιο -καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη της από τον Αύγουστο- για να «μαζέψει» στη συνέχεια κοντά στο +2%.

    «Δεν έχουμε επιβεβαιώσει το κατά πόσον ισχύει το δημοσίευμα, αλλά αν είναι αλήθεια θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική είδηση για την Asics, καθώς αν απαγορευτούν τα παπούτσια μιας ανταγωνιστικής εταιρείας, θα είναι πιο εύκολο για την ίδια να ξαναπάρει μερίδιο αγοράς στα προϊόντα που απευθύνονται σε κορυφαίους δρομείς», ανέφερε ο Kosuke Narikiyo, αναλυτής της Nomura.

    Η διεθνής ομοσπονδία φέρεται να καταρτίζει νέους κανονισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση υποδημάτων με εξαιρετικά χοντρές ενδιάμεσες σόλες με πλάκες από ανθρακονήματα που λειτουργούν σαν ελατήρια και ενδέχεται να παρέχουν στους αθλητές άδικο πλεονέκτημα. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα απαγορευτεί η χρήση των Vaporfly Next% σε αθλητικές διοργανώσεις.

    Τυχόν απαγόρευση των παπουτσιών της Nike θα έδινε ανάσα στην Asics και στην επίσης ιαπωνική Mizuno, οι οποίες δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη Nike και άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και οι μετοχές τους.

    Η Asics έχει χάσει έδαφος έναντι της Nike, καθώς δεν κατάφερε να προβλέψει τις τάσεις στον χώρο του fitness στις ΗΠΑ και τη στροφή των πελατών προς τις αποστάσεις των 5 και 10 χιλιομέτρων και την πιο μαλακή σόλα.

    Όπως είχε πει πέρυσι στους FT ο Motoi Oyama, διευθύνων σύμβουλος της Asics, η εταιρεία του δεν κατάφερε να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στην αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, κάτι που θα έπρεπε να διορθώσει άμεσα.

    Το επίμαχο μοντέλο της Nike

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ