• bloomberg

    Financial Times

    Ιστορική ανατροπή: Κάτω από τα αμερικανικά «βούτηξαν» τα ελληνικά ομόλογα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Robin Wigglesworth


    Σε χαμηλό όλων των εποχών -χαμηλότερα ακόμη και από των ΗΠΑ- «βούτηξε» το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

    Όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times, η νέα, μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου αποδίδεται, αφενός, στην αύξηση των προσδοκιών για νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, αφετέρου, στη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

    Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια θεαματική ανατροπή για την Ελλάδα, η οποία, το 2012, βίωσε τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία που έχει καταγραφεί στην ιστορία και παλεύει ακόμη να τα βγάλει πέρα με ένα τεράστιο χρέος, που διαμορφώνεται περίπου στο 180% του ΑΕΠ.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ήταν εκείνος που αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Ελπίδες που ενισχύθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε ότι υποψήφια για να τον διαδεχθεί στην κεφαλή της ΕΚΤ είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ωστόσο, το ράλι των ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκε και από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να αντικαταστήσει στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές ευελπιστούν πως η ΝΔ θα καταφέρει να δώσει νέα πνοή στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

    «Η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που βρίσκονται πλέον στη Βουλή είναι υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και, κυρίως, είναι φιλοευρωπαϊστές», σημειώνει σε note της η Giada Giani, αναλύτρια της Citigroup.

    «Η σχέση αυτή εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που υπάρχει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της χώρας που βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα», προσθέτει.

    Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου άγγιξε για λίγο το 2,01%, υποχωρώντας ελαφρώς χαμηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου.

    Να σημειωθεί ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο είχε φτάσει περίπου στις 35 ποσοστιαίες μονάδες στην κορύφωση του ελληνικού δράματος.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ