• ESG Today

    Βίκη Καραντζαβέλου (bike friendly): Η στροφή των ξενοδοχείων στη βιωσιμότητα… γίνεται με ποδήλατο

    Η γενική διευθύντρια της AMKE NatTour, Βίκυ Καραντζαβέλου


    Το σήμα «Bike Friendly», η πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ ΝatTour με σκοπό την προώθηση της αειφορίας στον τουρισμό, κερδίζει ολοένα και περισσότερους «οπαδούς». Φέτος μόνο, προστέθηκαν μέχρι τώρα στο δίκτυο Bike Friendly, 20 μεγάλα ξενοδοχεία από γνωστούς ομίλους και αλυσίδες.

    Η γενική διευθύντρια της NatTour, Βίκυ Καραντζαβέλου, μας εξηγεί για ποιο λόγο πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το σήμα «Bike Friendly» και μας διευκολύνει στο να αντιληφθούμε το πως εξηγείται η ολοένα και μεγαλύτερη αγάπη των ξενοδοχείων… για το ποδήλατο.

     Πόσα ξενοδοχεία σήμερα έχουν το σήμα Bike Friendly Hotel και που οφείλεται αυτή η στροφή στην ποδηλασία;

    – Το σύνολο των ξενοδοχείων μελών του δικτύου BikeFriendly αυτή τη  στιγμή είναι 130. Φέτος προστέθηκαν 20 νέα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία από μεγάλες αλυσίδες (ΜitsisHotels, Grecotel, Aldemar κ.α). Από το 2016 που ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη του Σήματος “Bike Friendly” σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.)., παρατηρούμε πως ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία ενδιαφέρονται να προφέρουν τη δυνατότητα του ποδηλάτου στους πελάτες τους.

    Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ολοένα και ισχυρότερο το ρεύμα για έμφαση  στη βιωσιμότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις των επισκεπτών. Τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι πελάτες τους, δίνουν πια ιδιαίτερη σημασία στις μετακινήσεις χωρίς εκπομπές άνθρακα, αλλά και στη διασκέδαση και την άσκηση που προσφέρει ένα ποδήλατο. Ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή μας όπου τα ξενοδοχεία πρέπει να παρουσιάζουν στους Απολογισμούς  Βιωσιμότητας  ποιες είναι οι δράσεις τους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, το να υιοθετήσουν πρακτικές που προάγουν τις μετακινήσεις με το ποδήλατο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έτσι προωθούν στην πράξη τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση  ενέργειας. Στη σημερινή εποχή μάλιστα όπου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον για όλους ανάγκη, η μετακίνηση με το ποδήλατο είναι μία όχι απλά λύση αλλά και πρόταση που πρέπει να προωθηθεί.

     

    Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να καλύπτει ένα ξενοδοχείο για να του αποδοθεί το Σήμα Bike Friendly Hotel;

     Τα κριτήρια για την πιστοποίηση και ένταξη ενός ξενοδοχείου στο δίκτυο των Bike Friendly Hotels, είναι στο σύνολό τους 6 υποχρεωτικά και 10 προαιρετικά. Πρέπει να διαθέτει ποδήλατα στο ξενοδοχείο ή να έχει συνεργασία με μια ποδηλατική εταιρεία ή κάποιο κατάστημα ενοικίασης που να του προμηθεύει ποδήλατα κατόπιν αιτήματος του πελάτη, πρέπει να διαθέτει υπηρεσίες service ποδηλάτου εντός ή εκτός ξενοδοχείου, πρέπει να έχει προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές προς τους πελάτες του, χώρους φύλαξης των ποδηλάτων, εργαλεία επισκευής ποδηλάτων, υπηρεσίες καθαριότητας ρούχων, rack στάθμευσης και διάφορες άλλες υπηρεσίες υποστηρικτικές στις ανάγκες των ποδηλατών και του ποδηλατικού-αθλητικού τουρισμού.

    Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να πάρει ένα ξενοδοχείο το Σήμα Bike Friendly Hotel;

    Αρχικά πρέπει να μας απευθυνθεί με οποιοδήποτε τρόπο έτσι ώστε να το κατευθύνουμε και να το βοηθήσουμε για την κάλυψη των κριτηρίων και την απόδειξη της πληρότητας αυτών. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εμπεριέχει μια αίτηση πιστοποίησης εκ μέρους του ξενοδοχείου και ορισμένα υποστηρικτικά και αποδεικτικά έγγραφα που στέλνονται για αρχή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Με την ολοκλήρωση και την έγκριση κάθε φακέλου, αποδίδεται και το σήμα σε ψηφιακή και φυσική μορφή, ενώ το ξενοδοχείο απολαμβάνει την προβολή bike friendly και άλλες παροχές. Σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας προβλέπεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στο ξενοδοχείο. Όλα γίνονται με μια απλή διαδικασία επικοινωνίας και συνεργασίας, του ξενοδοχείου με την ΝatTour, ενώ παρέχουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις σε όσους ξενοδόχους ξεκινούν από την αρχή να ασχολούνται με το ποδήλατο ως δραστηριότητα ή τρόπο μετακίνησης για τους πελάτες τους.

    Από τους ξενοδόχους που έχουν υιοθετήσει το σήμα Bike Friendly, ποια είναι η εντύπωσή τους και πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα;

    Οι εντυπώσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από ένα πρόσφατο στατιστικό στην εταιρεία μας, όπου το 93% των μελών του Δικτύου, ανανεώνουν το Σήμα και τη συνδρομή τους στο Δίκτυο.

    Τα οφέλη για τα μέλη του Δικτύου είναι πολλαπλά. Ξεκινούν από τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μιας επιχείρησης με τη δραστηριότητα της ποδηλασίας και την επανατοποθέτηση της τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, διεισδύοντας σε πρόσθετα τμήματα της ζήτησης, ιδιαίτερα του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού. Η προβολή της «καινοτομίας» της επιχείρησης, η τόνωση της περιβαλλοντικής της πολιτικής, η δημιουργία κινήτρων στους επισκέπτες, η πρόσβαση σε μια νέα κατηγορία επισκεπτών που έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τη φύση και το περιβάλλον καθώς και τα οφέλη από την επέκταση της σεζόν, είναι μερικά ακόμη bike friendly οφέλη. Ακόμη, η δυνατότητα για επέκταση των συνεργασιών με ειδικούς στο χώρο του θεματικού τουρισμού (ποδηλατικές εταιρείες, Greek bike specialist τουριστικά γραφεία κλπ), η συμμετοχή στα networking events της NatTour και τα λοιπά προωθητικά events, δίνουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες προβολής σε όλα τα μέλη του δικτύου.

     Τι υποδομές πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο για να μπορέσει να είναι Bike Friendly;

     Οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς ξενοδοχείων αφορούν κυρίως τα «ποδηλατικά» κριτήρια της πιστοποίησης, την εξασφάλιση δηλαδή από τα ίδια τα ξενοδοχεία ή από εξειδικευμένους συνεργάτες τους, ποδηλάτων, εργαλείων, χαρτών, σημείων φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θέσεων στάθμευσης κλπ. Δεν είναι απαραίτητο τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ποδήλατα να είναι στο ξενοδοχείο, μπορεί να βρίσκονται στο κοντινό ποδηλατικό κατάστημα ή rent a bike, αρκεί να μπορεί ο συνεργάτης να τα φέρει στο ξενοδοχείο. Όλα τα υπόλοιπα (εργαλεία, χάρτες κλπ) είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

    Ποια είναι η αναγνώριση του σήματος από την ελληνική πολιτεία;

    Είναι μεγάλη μας χαρά που τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να αναγνωριστούμε από το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που μας απέδωσαν διαδοχικά την Αιγίδα τους στις δράσεις μας. Επίσης, τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι Δήμοι, Περιφέρεις και Ενώσεις Επαγγελματιών, μας απευθύνονται για να συνεργαστούμε με ποικίλλους τρόπους στην ανάδειξη του ποδηλάτου και του τουρισμού.

    Sporting young father, mother and two children in baby bicycle seats summer day

    Γιατί ένας επισκέπτης ή πολίτης να επιλέξει ξενοδοχείο από το δίκτυο  Bike Friendly;

    Για πάρα πολλούς λόγους…Γιατί το ποδήλατο διευκολύνει τις μετακινήσεις στις σύγχρονες πόλεις και οι ποδηλατόδρομοι γίνονται σιγά σιγά μέρος της κινητικότητας των πολιτών μειώνοντας τις αποστάσεις και τους χρόνους των μετακινήσεων.

    Γιατί το ποδήλατο συμβάλλει στη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα στην καθημερινότητά μας και είναι ένα μέσο μετακίνησης φιλικό και ήπιο απέναντι στο περιβάλλον. Γιατί τα μέλη του bike friendly δικτύου παρέχουν την ποδηλατική υποστήριξη και τις ποδηλατικές υπηρεσίες (ποδήλατα, χάρτες, εξοπλισμό, αποθήκευση, φύλαξη, service κλπ) που έχει ανάγκη όποιος επιθυμεί να ποδηλατίσει στους κατά τόπους προορισμούς όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του δικτύου (ξενοδοχεία, δήμοι-προορισμοί κλπ).

    Γιατί το ποδήλατο δίνει τη δυνατότητα της σωματικής άθλησης και ευεξίας. Γιατί το ποδήλατο είναι ένα covid-free μεταφορικό μέσο και συμβάλλει στον αποσυγχρωτισμό. Γιατί με το ποδήλατο μπορούμε να απολαύσουμε την παραμονή μας σε ξενοδοχεία του bike friendly δικτύου γνωρίζοντας παράλληλα τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

    Γιατί το ποδήλατο δίνει τη δυνατότητα εξερεύνησης και ανακάλυψης των ιδιαιτεροτήτων μιας επισκέψιμης περιοχής που δεν είναι ορατά και πολλές φορές προσβάσιμα με τη χρήση άλλων μέσων. Γιατί το ποδήλατο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις μας, παρέχοντάς τις κατάλληλες ανάσες σωματικής και ψυχικής ευεξίας, αφού όλα πλέον είναι μπροστά μας να τα αγγίξουμε, να τα ακούσουμε, να τα δούμε, να τα μυρίσουμε. Γιατί το ποδήλατο μπορεί να είναι ηλεκτρικό και να διευκολύνει ακόμη περισσότερο «αρχάριους» και μη ποδηλάτες. Γιατί με το ποδήλατο όλοι εχουμε ένα πρόσθετο στυλ που δεν έχουμε ποτέ δοκιμάσει ή φανταστεί!



    ΣΧΟΛΙΑ