• ESG Πρόσωπα

    Κωνσταντίνος Βασιλείου (Eurobank): Το 1/5 του χαρτοφυλακίου μας θα είναι πράσινο σε 4 χρόνια

    Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής CEO Eurobank


    Μεγάλες προκλήσεις βάζει στο τραπεζικό σύστημα η ενεργειακή μετάβαση, καθώς, ενώ υπάρχει η πίεση και η αποφασιστικότητα να στραφούν οι τράπεζες στις πράσινες επενδύσεις, στην Ελλάδα μόνο οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις  ευθυγραμμίζονται με τα ESG.

    Αυτό είπε, μιλώντας στο Delphi Forum ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας, ότι θα πρέπει οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ως Σύμβουλοι στις μικρομεσαίες, που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε τους πόρους να κάνουν τη δική τους ενεργειακή μετάβαση. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ESG αλλά και αντικίνητρα, αν δεν το κάνουν, και σημείωσε ότι το 60% των εκπομπών άνθρακα προέρχεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κίνδυνο που αποτελεί το greenwashing. ‘Για εμάς το greenwashing είναι εφιάλτης”, είπε. Για τις τράπεζες, σημείωσε, η αξιοπιστία και η φήμη, είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, και εξήγησε ότι διακινδυνεύουν αν δεν προσέξουν και ακούσια επενδύσουν σε κάποια εταιρεία που φαίνεται ότι είναι πράσινη αλλά δεν είναι. “Έχουμε την αγωνία ότι θα κάνουμε ακούσια σφάλματα αφού κι εμείς είμαστε σε διαδικασία εκμάθησης, και μπορεί να θεωρήσουμε πράσινη μια επένδυση που δεν είναι”, είπε χαρακτηριστικά.

    Στόχος μας το 1/5 του χαρτοφυλακίου να είναι πράσινο

    Ο κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας για την πράσινη μετάβαση και είπε ότι είναι τεράστιες οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν και ο όγκος των προπαρασκευαστικών εργασιών, οι νέες αναλύσεις κινδύνου, νέα πλαίσια χρηματοδότησης, νέες επιχειρηματικές μονάδες, νέες διαδικασίες και πολιτικές, νέα συστήματα αξιολόγησης, αναβάθμιση και εξειδίκευση των στελεχών της και συνεχής ενημέρωση.

    Παρά τις δυσκολίες, στόχος της Eurobank είναι σε 4 χρόνια το 1/5 του χαρτοφυλακίου της να έχει επενδυθεί σε πράσινες επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, μόνο το 2022 η Eurobank έδωσε πάνω από 1 δισ. πράσινα δάνεια και αύξησε κατά 60% τις πράσινες χρηματοδοτήσεις.

    Οι τράπεζες, είπε, μπορούν εν μέρει να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ώστε να κάνουν τις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για την πράσινη μετάβασή τους, αλλά μπορούν και να κινητοποιήσουν κεφάλαια από την Ευρώπη και από ιδιώτες επενδυτές.

    Επίσης, σημείωσε, ότι άλλη μια πρόκληση για τις τράπεζες είναι ότι εκτός από τα κεφάλαια, η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί και καινοτομία, και οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν την καινοτομία, για να αξιολογήσουν νέες εταιρείες που καινοτομούν και ζητούν χρηματοδότηση. Τέλος, ανέφερε το ρυθμιστικό πλαίσιοπου  αλλάζει συνεχώς.



    ΣΧΟΛΙΑ