• ESG Today

    JetBlue-Choose: Συμφωνία για πλατφόρμα συμμετοχής των επιβατών στο κόστος των SAF

    Andreas Slettvoll, Διευθύνων Σύμβουλος της CHOOOSE


    H αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία JetBlue πραγματοποίησε συμφωνία με την εταιρεία  κλιματικής τεχνολογίας CHOOOSE για τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία οι επιβάτες της αεροπορικής θα μπορούν να εκτιμούν τις εκπομπές άνθρακα των πτήσεων τους και να   συνεισφέρουν άμεσα στην αγορά βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

    Το CHOOSE παρέχει μια πλατφόρμα λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) που επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργούν και να εκτελούν κλιματικά προγράμματα που επιτρέπουν στους πελάτες να παρακολουθούν, να κατανοούν και να μειώνουν τις εκπομπές. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, των ταξιδιών και της εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων των Trip.com, Air Canada και British Airways,  δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους, να εκτιμήσουν τις εκπομπές τους στα ταξίδια τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μετάβασης σε  βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, αλλά και σε προγράμματα αντιστάθμισης άνθρακα και δέσμευσης άνθρακα.

    Η συμφωνία για τη νέα πλατφόρμα με την JetBlue  δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να εισάγουν δεδομένα πτήσης για να καθορίσουν τις εκτιμώμενες εκπομπές της πτήσης τους, να επιλέξουν το ποσοστό του αποτυπώματος άνθρακα και να συμβάλουν στη μείωσή του, με τη συνεισφορά τους σε ένα ταμείο  για την κάλυψη του υψηλού κόστους του SAF σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα αεριωθουμένων.

    Τον Δεκέμβριο, η JetBlue ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές του κύκλου ζωής που σχετίζονται με τα καύσιμα αεριωθουμένων κατά 50% ανά τοννοχιλιόμετρο εσόδων (RTK) έως το 2035 και δημοσίευσε τον οδικό της χάρτη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, υποδεικνύοντας ότι η μετάβαση στο SAF αναμένεται να είναι η ο κύριος τρόπος απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της αεροπορικής εταιρείας.

    Η JetBlue έχει δηλώσει ότι βλέπει το SAF ως την πιο πολλά υποσχόμενη λεωφόρο για την ταχεία αντιμετώπιση των εκπομπών από τις αερομεταφορές και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να μετατρέψει το 10% του συνολικού καυσίμου της αεροπορικής εταιρείας σε SAF έως το 2030.

    Η αεροπορική εταιρεία τόνισε ότι η νέα συμφωνία βασίζεται στο πρόγραμμα JetBlue Sustainable Travel Partners, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους, με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της, να συβάλουν στη μείωση των εκπομπών του Πεδίου 3, με προσφορές όπως αγορές πιστοποιητικών βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας (SAF), δωρεάν αντιστάθμιση άνθρακα σε όλες τις εγχώριες  πτήσεις που εκτελούνται από την JetBlue, παρέχοντας και εξατομικευμένα δεδομένα ταξιδιού και ανάλυση για στις αναφορές εκπομπών.

    Υπενθυμίζεται ότι η CHOOSE τον περασμένο μήνα έκανε αύξηση κεφαλαίου κατά  15 εκατομμύρια δολάρια, με τα έσοδα που στοχεύουν να βοηθήσουν την εταιρεία να επεκτείνει την πλατφόρμα της για να υποστηρίξει νέους τομείς και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των λύσεων άνθρακα που περιλαμβάνει.

    Ο Andreas Slettvoll, Διευθύνων Σύμβουλος της CHOOOSE, δήλωσε:

    «Με αυτόν τον τρόπο αλλάζουμε τις εκπομπές ρύπων στη βασική τους αιτία, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στο ταξίδι της JetBlue για να γίνει μια πιο βιώσιμη επιχείρηση. Μαζί θα κάνουμε τα SAF πολύ πιο προσιτά στους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο».



    ΣΧΟΛΙΑ