• ESG Today

    Ernst and Young: Επενδύει 100 εκατ. λίρες και προσλαμβάνει 1300 άτομα στο νέο τμήμα EY Carbon στη Βρετανία

    • ESG Team

    Rob Doepel επικεφαλής της EY Carbon


    Η Ernst and Young ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να επενδύσει 100 εκατ. λίρες στο νέο τμήμα, το EY Carbon στη Βρετανία.

    Η ομάδα του EY Carbon θα αναλάβει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τη στρατηγική τους με στόχο τις μηδενικές εκπομπές.  Η έναρξη της νέας υπηρεσίας θα προηγηθεί της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο μετάβασης της χώρας στις μηδενικές εκπομπές.

    Στο πλαίσιο αυτής της εντολής, που ανακοινώθηκε στη COP26 τον περασμένο Νοέμβριο, οι μεγάλες εταιρείες σε ρυπογόνους κλάδους θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια για τη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι περικοπές των εκπομπών. Θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αναδιαμορφώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και πώς θα υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες την περίοδο αυτή. Όπως έχει δείξει η έρευνα  πολλές μεγάλες εταιρείες αποτυγχάνουν σε αυτή την τελευταία πτυχή της δίκαιης μετάβασης.

    Μερικές επιλεγμένες επιχειρήσεις όπως η Centrica και η  SSE έχουν δημοσιεύσει τέτοια σχέδια, αλλά παραμένουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

    Aπό τις δηλώσεις σκοπών και τις δεσμεύσεις στα λεπτομερή σχέδια μετάβασης

    Η EY επέλεξε τον Rob Doepel, πρώην EY UK&I Managing Partner for Sustainability  ως επικεφαλής της EY Carbon.

    «Ενώ έχουμε δει πολλές μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να αναφέρουν μηδενικούς στόχους, η νέα απαίτηση για τις εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τα σχέδιά τους έως το 2023 είναι μια σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο Doepel.

    «Είναι ένα εξαιρετικά θετικό βήμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσουν από τις δηλώσεις σκοπών και τις δεσμεύσεις στα λεπτομερή σχέδια μετάβασης που θα οδηγήσουν σε θετική δράση. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την παρακολούθηση εκπομπών Πεδίου 3 (τις έμμεσες εκπομπές που προέρχονται από την αλυσίδα εφοδιασμού).

    Η ακριβής παρακολούθηση και καταγραφή τους θα αποτελέσει μια πραγματική και σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις καθώς προχωράμε προς την προθεσμία του 2023».

    Για τις δικές της δραστηριότητες, η EY ανακοίνωσε ότι πέτυχε ουδετερότητα άνθρακα το 2020 και αρνητικό άνθρακα τον Οκτώβριο του 2021. Στοχεύει στο μηδενικό καθαρό σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025.

    Τι γίνεται με τους καθαρούς μηδενικούς στόχους

    Μια απογραφή των εταιρικών μηδενικών δεσμεύσεων από το Net-Zero Tracker τον Νοέμβριο του 2021 διαπίστωσε ότι ενώ όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις θέτουν στόχους, μόνο το 32% έχει σχέδια να αντιμετωπίσει όλες τις εκπομπές του Scope 3. Η CDP υπολόγισε ότι, για τη μέση μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, οι εκπομπές του Scope 3 θα είναι 11,4 φορές υψηλότερες από τις άμεσες εκπομπές, καθιστώντας τη συμπερίληψή τους στους καθαρούς μηδενικούς στόχους ακρογωνιαίο λίθο της αξιοπιστίας.

    Επίσης, η έκθεση του New Climate Institute και του Carbon Market Watch, αξιολόγησε πρόσφατα τις μηδενικές δεσμεύσεις 25 εταιρειών. Διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν συλλογικά να μειώσουν τις εκπομπές κατά μόλις 23%, από τα επίπεδα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζονται υπερβολικά στην αντιστάθμιση. Όπως και η έρευνα του Net-Zero Tracker, επίσης εντοπίστηκε κενό όσον αφορά τον υπολογισμό των εκπομπών Πεδίου 3.



    ΣΧΟΛΙΑ