• ESG Today

    Aurora: Στις 5 πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης για την αποθήκευση ενέργειας η Ελλάδα

    Ryan Alexander, επικεφαλής της έρευνας, European Power Markets, Aurora Energy Research


    Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πιο ελκυστικών αγορών στην Ευρώπη στην αποθήκευση ενέργειας μαζί με τις Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία,  Ιρλανδία και Ιταλία, αναφέρει η  Aurora Energy Research, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η πολιτική υποστήριξη, οι ευκαιρίες δημιουργίας κερδών και τη ζήτηση  για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    Στην ανάλυση τονίζεται ότι στους παράγοντες που κάνουν ελκυστική την Ελλάδα είναι το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που υποστηρίζει την αποθήκευση ενέργειας και οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης 6 GW σε αποθήκευση ενέργειας μέχρι το 2030, που είναι οι πιο φιλόδοξοι στόχοι στην Ευρώπη.

    Η Ευρώπη, όπως επισημαίνει η δεύτερη έκδοση της Έκθεσης ελκυστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς μπαταριών, βρίσκεται σε καλό δρόμο να εγκαταστήσει τουλάχιστον 95 GW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες έως το 2050, σε σύγκριση με 5 GW που είναι εγκατεστημένα σήμερα, κάτι που αντιπροσωπεύει πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ  επενδύσεις.

    Τονίζει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης του μεγέθους και των επενδυτικών ευκαιριών των ευρωπαϊκών αγορών μπαταριών αφού οι 14 από τις 24 χώρες που αξιολογήθηκαν δεν έχουν ακόμη στρατηγική ή στόχους για την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας.

    Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Ευρώπη. Οι διττές φιλοδοξίες των κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας τους, τροφοδοτούν την παραγωγή  ενέργειας από ΑΠΕ σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εξάρτηση των συστημάτων ενέργειας από τη μεταβλητή παραγωγή των ΑΠΕ. Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) συμπληρώνουν τη μεταβλητότητα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν αξιόπιστα και αντικαθιστώντας τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και άνθρακα που παρέχουν επί του παρόντος βασικές υπηρεσίες εξισορρόπησης.

    Ο ζωτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η αποθήκευση ενέργειας στην απελευθέρωση του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων σε αποθήκευση ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, και εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αποθήκευσης θα αυξηθεί στα 42 GW έως το 2030 και σε τουλάχιστον 95 GW έως το 2050, σε σύγκριση με τα 5 GW που είναι εγκατεστημένα σε όλη την ήπειρο σήμερα, προβλέπει η Aurora Energy Research.

    Από τα €70 δισ. επενδύσεων που αναμένονται μεταξύ 2023 και 2050, πάνω από το 40% θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2030.

    Η μέση διάρκεια μπαταρίας θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και εκτιμάται ότι οι μπαταρίες με χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των τεσσάρων ωρών θα αντιπροσωπεύουν το 61% της συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας μπαταριών το 2050, έναντι 22% το 2025, σύμφωνα με το μοντέλο της Aurora.

    Οι πιο ελκυστικές χώρες

    Τονίζεται, ότι προκειμένου να αναπτυχθούν μπαταρίες στην κλίμακα που απαιτούν οι φιλοδοξίες της Ευρώπης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι αγορές πρέπει να είναι ελκυστικές για τους επενδυτές.

    Οι πέντε πιο ελκυστικές αγορές μπαταριών στην Ευρώπη είναι (με αλφαβητική σειρά) η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ιταλία, εκτιμά η Aurora. Οι βασικοί μοχλοί της ελκυστικότητας της αγοράς περιλαμβάνουν πολιτική και ρυθμιστική υποστήριξη, όπως συγκεκριμένοι στόχοι αποθήκευσης μπαταριών, μηχανισμούς χρηματοδότησης, όπως προγράμματα επιδοτήσεων ή ευκαιρίες για συμμετοχή.

    Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι οι προοπτικές για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές — όσο υψηλότερο είναι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για μπαταρίες. Οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης ενίσχυσαν την ελκυστικότητα της Ελλάδας και της Ιταλίας — η Ελλάδα στοχεύει να εγκαταστήσει 6 GW αποθήκευσης με μπαταρίες έως το 2030, τον υψηλότερο στόχο στην Ευρώπη.

    Οι ευκαιρίες ενίσχυσης εσόδων υποστήριξαν την κατάταξη της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αφού όσοι σχεδιάζουν έργα αποθήκευσης μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα μέσω δημοπρασιών από το Capacity Market της Βρετανίας, για παράδειγμα, ή του προγράμματος DS3 της Ιρλανδίας.

    Η θέση της Γερμανίας αντανακλά την προβλεπόμενη ανάπτυξη της εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τις επόμενες δύο δεκαετίες, που πρόκειται να ξεπεράσει όλες τις άλλες 23 χώρες στην Ευρώπη.

    Η Aurora θεωρεί ότι μόνο έξι από τις χώρες έχουν ισχυρές κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως ο στόχος της Ιταλίας να εγκαταστήσει 3 GW μπαταριών μεγάλης διάρκειας έως το 2030 ή το σχέδιο της Ισπανίας να αναπτύξει 2,5 GW αποθήκευσης μπαταριών έως το 2030. Η πολιτική υποστήριξη δεν αποτελεί dealbreaker — η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει στρατηγική ή συγκεκριμένους στόχους για την ανάπτυξη μπαταριών — ωστόσο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ελκυστικότητας, ειδικά σε αγορές με λιγότερο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για την υποστήριξη μη επιδοτούμενων έργων. Για παράδειγμα, η πολιτική αντιμετώπισης των χρεώσεων δικτύου στην Ολλανδία, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη βιωσιμότητα των έργων αποθήκευσης στη χώρα, θα ήταν καθοριστικής σημασίας για την ελκυστικότητα της αγοράς μπαταριών.

    Ο Ryan Alexander, επικεφαλής της έρευνας, European Power Markets, Aurora Energy Research, σχολίασε:

    «Οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης – νέα έργα ανακοινώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς όσοι σχεδιάζουν έργα επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν την ανάγκη αποθήκευσης κατά την ενεργειακή μετάβαση. Αναμφίβολα θα υπάρξει ένα πλεονέκτημα σε όποιους από τους επενδυτές δραστηριοποιηθούν πρώτοι: η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες τις επόμενες δεκαετίες δημιουργεί κίνδυνο κορεσμού, προκαλώντας μείωση των εσόδων καθώς η αγορά αποθήκευσης σταδιακά θα κορεστεί.

    Ο Anu Omojola, επικεφαλής προϊόντων Flexibility, European Power Markets, Aurora Energy Research, σχολίασε:

    «Η αποθήκευση μπαταρίας αλλάζει το παιχνίδι για την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη πρέπει να λάβουν επείγουσα δράση για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη δυναμικότητας. Οι βασικές ρυθμιστικές προκλήσεις σχετικά με τη σύνδεση στο δίκτυο, τις χρεώσεις δικτύου, τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα συμβάσεων και την αμοιβή των βοηθητικών υπηρεσιών ενέχουν σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να αποτρέψουν την ταχεία αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών σε ολόκληρη την ήπειρο».

    Διαβάστε επίσης

    Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος (Polygreen): Τέλος οι ΧΥΤΑ σε 5 χρόνια

    Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Δημοσίευσε ESG Απολογισμό-Δράσεις σε έξι πυλώνες



    ΣΧΟΛΙΑ