• Επι-θετικά

    Ο Τσιτσιπάς ως άλλη Μαρία Αντουανέτα και τα αυτόγραφα του Σφακιανάκη

    Τα «ασημικά» σε διατίμηση, τα εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα και μια ιστορία χωρίς τέλος

    Τα «ασημικά» σε διατίμηση, τα εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα και μια ιστορία χωρίς τέλος


    Από την Μαρία Αντουανέτα στον Τσιτσιπά

    Την ώρα που τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων είναι κλειστά και που οι υπόλοιπες έχουν βγάλει τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή, σε αργία, σε απόλυση, ό,τι τον βολεύει τον καθένα κι ας έρχονται Χριστούγεννα.

    Την ώρα που τα θύματα από τον κορoνοϊό πολλαπλασιάζονται, που η χώρα έχει βουτηχθεί στο πένθος, που ο φόβος κάνει περίπατο στους άδειους δρόμους και που οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, το καμάρι της Ελλάδας μας προτείνει να φτιάξουμε Harrods! Όχι 100 ΜΕΘ. Harrods!

    «Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα», έγραψε με τραγική ελαφρότητα στο Τwitter και άφησε το πανελλήνιο άφωνο. Αντί να νοιαστεί για να στείλει έστω μερικές μάσκες κι αυτός σε κανένα νοσοκομείο -κι ας μην είναι από το Harrods, δεν θα παρεξηγηθούν οι γιατροί- διαδηλώνει πόσα θαυμάσια πράγματα προφανώς αγόρασε ο ίδιος για τις γιορτές σε ένα από τα ωραιότερα, όντως, και πιο ακριβά καταστήματα του κόσμου.

    Ο νεαρός έχει ξεφύγει. Η επιτυχία του πήρε τα μυαλά και τα εκατομμύρια που γεμίζουν τις τσέπες του παλεύουν να του πάρουν και το ήθος. Γιατί περί ήθους μιλάμε. Ή περί βλακείας. Όλα είναι πιθανά. Γιατί φρονώ πως ούτε τώρα, μετά την κατακραυγή, κατάλαβε τι ακριβώς είπε.

    Μια συγνώμη, βέβαια, μια δικαιολογία μπορεί να υπάρξει. Κάτι θα τον συμβουλεύσουν οι παράγοντες. Όμως και πάλι δεν θα το έχει αντιληφθεί. Όπως η Μαρία Αντουανέτα, που παρατηρούσε έκπληκτη το πεινασμένο πλήθος έξω από το παλάτι της, να φωνάζει ότι δεν έχει ψωμί κι εκείνη του πρότεινε παντεσπάνι…

    Τέτοια η απόσταση από τον πραγματικό κόσμο. Από την άλλη, βέβαια, φταίμε κι εμείς. Το να δημιουργούμε ινδάλματα έχει και το ρίσκο του. Γιατί δεν φταίει ο Τσιτσιπάς, που εμείς του προσδώσαμε χαρακτηριστικά ήρωα και πέσαμε απ’τα σύννεφα μόλις αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

    Η απογοήτευση είναι όλη δική μας.

    Μηδενική η ανοχή

    Τι έκανε ο Νότης Σφακιανάκης την βραδιά που έμεινε στο κρατητήριο; «Κανένα πρόβλημα, δεν αρνήθηκε να δώσει και αυτόγραφα», όπως διάβασα. Τώρα, σε ποιους έδινε αυτόγραφα δεν διευκρινίσθηκε, αν ήταν δηλαδή σε άλλους κρατουμένους, ένα παρεάκι σαν να πούμε ή σε αστυνομικούς, που ίσως ζήτησαν την διάσημη υπογραφή, αλλά τι σημασία έχει. Άμα ο άνθρωπος είναι μεγάλος καλλιτέχνης, οι θαυμαστές θα τον κυνηγάνε…

    Ακόμη και στο κρατητήριο. Αρκεί, βέβαια, να μην ήταν τίποτε αλλοδαποί, άτομα βδελυρά και κατώτερα κατά τη «φυλετιστική» -και όχι ρατσιστική, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος- ιδεολογία του. Γιατί, τότε, το πατριωτικό αίσθημα του Σφακιανάκη δε θα το άντεχε.

    Όχι που με νοιάζει, βέβαια, αν και θα έκανα γούστο να τον δω στο κρατητήριο να αναπτύσσει το σκεπτικό του σε Νιγηριανούς και Αφγανούς. Ο νόμος προβλέπει τις τιμωρίες για τα παραπτώματα του τραγουδιστή, που, μεταξύ μας, δεν είναι και τερατώδη, αν κρίνω δηλαδή από το γεγονός πως κι ένα σωρό άλλοι συλλαμβάνονται για παραπλήσιους λόγους, όμως για μένα το θέμα είναι αλλού.

    Είναι εκεί, που φαίνεται η αποδοχή από μερίδα ανθρώπων, πρόθυμων να παραβλέψουν ό,τι εκπροσωπεί το συγκεκριμένο άτομο, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να έχει ένα όνομα.

    Η σιωπή, δηλαδή, απέναντι στον υπερασπιστή της Χρυσής Αυγής -πρώτο τραπέζι πίστα ήταν τον παλιό καιρό στα μαγαζιά που τραγουδούσε- ακόμη και της αλήστου μνήμης χούντας των συνταγματαρχών, που «είχε εθνική συνείδηση και ένστικτο της καλυτέρευσης της Δημοκρατίας», όπως έλεγε, απέναντι στον υβριστή του κράτους, που, για κείνον, προστατεύει «τα λαμόγια, τους εγκληματίες, τους παιδεραστές, τους βιαστές, τους φοροφυγάδες, και πάσης φύσεως κακοποιό στοιχείο», στον εχθρό των μεταναστών, γιατί «βιάζουν την πατρίδα», των ομοφυλόφιλων και παντός άλλου, που δεν χωράει στις περιχαρακωμένες και ακραίες πεποιθήσεις του.

    Με μια ιδεολογική σύγχυση και ένα γνωστικό υπόβαθρο που έχει αποκτηθεί από μελέτη της παραφιλολογίας και της συνωμοσιολογίας, βαριά συντηρητικό και προκλητικό άτομο, ο Νότης Σφακιανάκης δεν έκρυψε ωστόσο ποτέ αυτά που πιστεύει. Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε.

    Κι αν η καλλιτεχνική δημιουργία, όμως, είναι προσόν αξιοζήλευτο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι διαβατήριο ανοχής.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Πάρτι» στο Twitter: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ζήτησε Harrods στην Ελλάδα

    Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης με όπλο και κοκαΐνη

    Ξέσπασε ο Νότης Σφακιανάκης με ύβρεις κατά κράτους και δημοσιογράφων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ