• Honda CR-V

    Efficient Cars 2024: D-SUV

    Honda Sensing 360: Κάποιος να σας φυλάει!

    • Τάκης Πουρναράκης

    To Honda CR-V διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας που προστατεύει τον οδηγό από τον εαυτό του.

    Το Honda Sensing 360 διαθέτει μια κάμερα με γωνία θέασης 100° προς τα εμπρός, ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος και τέσσερα ραντάρ στις γωνίες προσφέροντας πλήρη εικόνα 360° γύρω από το όχημα. Η αναγνώριση αντικειμένων μέσω της ανανεωμένης εμπρόσθιας κάμερας του CR-V, και η ανίχνευση αντικειμένων μέσω ραντάρ, επιτρέπει στο όχημα να αναγνωρίζει τις γραμμές του δρόμου, τα κράσπεδα, τις μοτοσικλέτες, τους ποδηλάτες και άλλα οχήματα.

    Το Honda Sensing 360 εισάγει νέα και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά που παρέχουν στον οδηγό ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και ευκολίας. Το σύστημα Front Cross Traffic Warning που προσφέρεται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Honda μειώνει την πιθανότητα μετωπικών συγκρούσεων σε διασταυρώσεις με κακή ορατότητα. Το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται προς τα αριστερά ή τα δεξιά όταν ξεκινά από στάση και όταν κινείται με χαμηλή ταχύτητα.

    Ένα προηγμένο σύστημα Traffic Sign Recognition ανιχνεύει και αναγνωρίζει τις πινακίδες κυκλοφορίας και τις προβάλλει στον πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι, καθώς και στο Heads-Up Display, σε συνεργασία με τον προσαρμοζόμενο διατηρητή ταχύτητας (Adaptive Cruise Control ACC) παρέχοντας οριοθέτηση της ταχύτητας με ένα άγγιγμα σε συγκεκριμένα όρια ταχύτητας.

    Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το σύστημα ειδοποιεί εκ των προτέρων για την ύπαρξη πινακίδων, όπως μια επερχόμενη πινακίδα “stop”, για να ενημερώνει τον οδηγό το συντομότερο δυνατό και να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για τις διασταυρώσεις.  Το ACC έχει αναβαθμιστεί και συνεργάζεται πλέον με τα φλας για να ενεργοποιήσει την επιτάχυνση κατά το προσπέρασμα, εξομαλύνοντας τη διαδικασία για τους οδηγούς. Το σύστημα προσφέρει επίσης λειτουργία παρακολούθησης χαμηλής ταχύτητας, ρύθμιση της ταχύτητας στις στροφές ανάλογα με την καμπυλότητα και την κλίση του δρόμου, ώστε να μπορεί το CR-V να διατηρεί σταθερή ταχύτητα στις κατηφόρες.

    Το Lane Change Collision Mitigation υποστηρίζει το σύστημα διεύθυνσης κατά την αλλαγή λωρίδας για την αποφυγή σύγκρουσης με όχημα που πλησιάζει από πίσω και βρίσκεται στην παρακείμενη λωρίδα, ειδοποιώντας τον οδηγό με έναν προειδοποιητικό ήχο.

    Το Collision Mitigation Braking System βοηθά το αυτοκίνητο να σταματήσει εάν διαπιστώσει ότι η σύγκρουση με ένα προπορευόμενο όχημα είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση αυτή, ενεργοποιεί επίσης μία ηχητική προειδοποίηση και, εάν χρειαστεί, εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης.

    Ντεμπούτο στο CR-V κάνει και το Traffic Jam Assist που μειώνει το φόρτο του οδηγού σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας με χαμηλές ταχύτητες, βοηθώντας το όχημα να παραμείνει στη λωρίδα του, ξεκινώντας από 0 km/h. Όταν η ροή της κυκλοφορίας αποκατασταθεί, το αυτοκίνητο μεταβαίνει απρόσκοπτα στο Lane Keeping Assist System.

    Για περαιτέρω μείωση του φόρτου του οδηγού, για πρώτη φορά το CR-V διατίθεται με το Active Lane Change Assist, το οποίο υποβοηθά το σύστημα διεύθυνσης κατά την αλλαγή λωρίδας και ενεργοποιείται με τη χρήση του φλας. Μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει και κρατήσει πατημένο το φλας, το σύστημα ραντάρ ανιχνεύει πρώτα εάν η παρακείμενη λωρίδα είναι ελεύθερη πριν το όχημα μεταβεί σε αυτή.

    Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό του CR-V είναι το Parking Pilot, το οποίο παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στον οδηγό, αναζητώντας θέσεις στάθμευσης και επισημαίνοντας στις οθόνες του συστήματος infotainment μία κατάλληλη θέση για να ξεκινήσει η λειτουργία υποβοηθούμενης στάθμευσης. Οι οδηγοί μπορούν απλά να επιλέξουν τη θέση στην οποία θα παρκάρουν και οι αισθητήρες κάμερας και τα σόναρ ανιχνεύουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος για αυτόματο έλεγχο των λειτουργιών του γκαζιού, του φρένου, του τιμονιού και του επιλογέα ταχυτήτων ώστε να παρκάρουν και να εξέλθουν από το όχημα.

    Μπορεί να ενεργοποιηθεί σε τρία εύκολα βήματα με έναν ειδικό διακόπτη και ένα άγγιγμα της οθόνης. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο δύναται να σταθμεύσει ελέγχοντας την ασφάλεια του περιβάλλοντος χώρου, μειώνοντας έτσι σημαντικά το άγχος του παρκαρίσματος με ένα μεγάλο SUV.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: D-Suv»