• Honda CR-V

    Efficient Cars 2024: D-SUV

    Ένα ταξίδι ως το γεφύρι της Πλάκας!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Απέχει 400km από την Αθήνα και χρειάζονται κάτι περισσότερο από 4 ώρες για να φτάσεις ως εκεί.

    Η Ελλάδα έχει αλλάξει οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι όπως η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια οδός επιτρέπουν να επισκεφτείς άνετα και γρήγορα στη Δυτική Ελλάδα. Το να φτάσεις σήμερα στα Γιάννενα από Αθήνα πιθανόν να είναι πιο σύντομο από το να ανεβοκατέβεις τον Κηφισό μια ένδοξη μέρα σε ώρα αιχμής.

    Το ταξίδι μας με το υβριδικό Honda CR-V ήταν σύννομο και σύντομο λόγω κλειστού αυτοκινητόδρομου Χρειάζεται μια στάση από άποψη ασφαλείας κάπου στη μέση. Για τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο στην Ιόνια Οδό υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικά πανέμορφα σημεία της διαδρομής όπως αυτό πάνω από τη γέφυρα του Άραχθου. Μετά την Άρτα μπαίνεις στον επαρχιακή οδό Άρτας Ιωαννίνων βγαίνοντας στην έξοδο προς Πέντε Πηγάδια – Καμπή.

    Ο επαρχιακός δρόμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, αλλά ένα είναι βέβαιο: Η ροπή της υβριδικής μηχανής του CR-V στην περίπτωσή μας αποτελεί λύση καθώς προσπερνάς αβίαστα παρότι οδηγείς ένα μεγάλο SUV.

    Mε το Honda CR-V κινηθήκαμε και σε βατούς χωματόδρομους, ενώ περάσαμε και από την κοίτη ενός παραπόταμου του Αράχθου. Η απόσταση από το έδαφος, το λείο πάτωμα και η 4κινηση καθιστούν ιδιαίτερα εύκολη τη ζωή του οδηγού. Με τα κατάλληλα ελαστικά είμαι σίγουρος ότι θα μπορεί να αντιμετωπίσει και μεικτές συνθήκες (χιόνι, λάσπη, άμμο).

    Το κομμάτι του δρόμου από το γεφύρι της Πλάκας ως τα Γιάννενα μήκους 47km, είναι λίγο παρατημένο στην τύχη του και χρειάζεται προσοχή. Με ιστορία δυο αιώνων αυτή η μοναδική γέφυρα αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

    Το γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έχει άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και πλάτος στην κορυφή 3,2 μέτρα.

    Ο λόγος που έγινε χωρίς ενδιάμεση στήριξη είναι ότι η κοίτη του Αράχθου σ’ αυτό το σημείο δεν επιτρέπει κεντρική έδραση τόσο λόγω του αμμώδους εδάφους όσο και λόγω της ορμής των νερών. Είναι ένα εξαιρετικό μάθημα στατικής για τους μηχανικούς η καμάρα. Η μεταφορά των τάσεων στις δυο βάσεις έδρασης, ο υπολογισμός και η στήριξη. Δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός ούτε η εκτέλεση της κατασκευής.

    Υπάρχουν κρίσιμα μεγέθη όπως το μήκος του τόξου η απόσταση μεταξύ των δυο βάσεων και το άνοιγμα στην κορυφή. Όπως φυσικά κρίσιμη είναι και η τοποθέτηση των κεντρικών πλακών στην κορυφή της καμάρας. Θέλει τεχνίτη με γνώση, φαντασία, ικανότητα, εμπειρία. Στο παρελθόν έχει πέσει 3 φορές: 1860, 1863, 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση.

    Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου (Καλαμάς, Αχελώος οι μεγαλύτεροι). Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο.

    Το πιο διάσημο γεφύρι του είναι αυτό της Πλάκας που ενώνει τα Τζουμέρκα με τα Καστανοχώρια. Στις όχθες του μπορείτε να κάνετε πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες που σας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσετε κάτι ξεχωριστό και να απολαύσετε την επαφή με τη φύση. Για παράδειγμα μια δραστηριότητα είναι το rafting. Μια άλλη δραστηριότητα είναι η πεζοπορία.

    Υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές για τους περιπατητές στη γύρω περιοχή. Η φωτογραφία μπορεί να είναι από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Ανάλογα με το φως της ημέρας και την ορμή των νερών τα χρώματα του ποταμού αλλάζουν. Οι αντικατοπτρισμοί είναι μοναδικοί και οι εικόνες κυριολεκτικά μαγνητίζουν το βλέμμα. Μπορεί κάποιος να παραθέσει 10 φωτογραφίες από το ίδιο σημείο με τελείως διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα την εποχή του χρόνου, το φως του ήλιου, την ώρα της ημέρας. Ο Άραχθος έχει καλά κρυμμένα μυστικά που δεν αποτυπώνονται σε ένα στιγμιαίο κλικ αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να δεις!

    Για τα μικρά παιδιά μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι η ιππασία. Μπορείς να συνδυάσεις την βόλτα στη φύση με την επαφή με το άλογο, ειδικά για τα παιδιά της πόλης αυτή είναι μια εμπειρία ζωής. Συνήθως αυτές οι δραστηριότητες συνδυάζονται με τοξοβολία ή εναέρια περάσματα στην κοίτη του ποταμού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους αναρριχητές είναι η κατάβαση (rappel) στην Πλατανούσσα. Δεν απαιτείται κάποια εμπειρία και υπάρχουν εξειδικευμένοι συνοδοί.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: D-Suv»