• Η νέα Mustang Mach-E συμπλήρωσε στα χέρια μας περισσότερα από 530km εντός αστικού ιστού χωρίς να χρειαστεί φόρτιση

    Efficient Cars 2024: D-Suv Electric

    Αποδοτικότητα και αυτονομία

    • Τάκης Πουρναράκης

    Η νέα Mustang Mach-E συμπλήρωσε στα χέρια μας περισσότερα από 530km εντός αστικού ιστού χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.

    Η Mustang Mach-E είναι ένα SUV με ηλεκτρική καρδιά που προσφέρει ανέσεις, γραμμική οδηγική αίσθηση και σημαντική αυτονομία όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε χάρη στην αποδοτικότητα του ηλεκτροκινητήρα της. Για πρώτη φορά σε διάστημα 55 και πλέον χρόνων, η Ford επέκτεινε με τη Mustang Mach-E την οικογένεια Mustang, φέροντας το διάσημο Pony στη νέα και άκρως συναρπαστική ηλεκτρική εποχή.

    Το πλήρως ηλεκτρικό SUV που διέπεται από τις ίδιες ακριβώς αρχές, όπως η ελευθερία, η πρόοδος και οι καταιγιστικές επιδόσεις, που ενέπνευσαν όλα αυτά τα χρόνια το δημοφιλέστερο σπορ κουπέ μοντέλο σε όλο τον κόσμο.

    Η Mustang Mach-E είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως Mustang, διαθέτοντας πολλά από τα γνωστά στοιχεία ταυτότητας της οικογένειας Mustang, όπως το μακρύ και δυναμικό καπό, η σχεδίαση των ώμων του αμαξώματος, οι επιθετικοί εμπρόσθιοι προβολείς και, το σήμα κατατεθέν, τα πίσω φώτα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη νέα, πλήρως ηλεκτρική πλατφόρμα της Ford που επιτρέπει την εγκατάσταση της μπαταρίας στο κάτω μέρους του αμαξώματος, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της εταιρείας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα SUV εξαιρετικά αποδοτικό με κατανάλωση κάτω από 20kwh/100km.

    Η Mustang Mach-E χάρη στην προηγμένη τεχνολογία της μπαταρίας αντιμετωπίζει με επιτυχία το άγχος αυτονομίας καθώς επιτρέπει την κάλυψη μιας απόστασης συνολικού μήκους έως και 600 km (WLTP) με μια πλήρη φόρτιση. Εμείς είδαμε στην πράξη 537km εντός πόλης στην έκδοση με την μεγάλη μπαταρία. Η Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις standard-range (μπαταρία ιόντων λιθίου 75,7 kWh) και extended-range (μπαταρία ιόντων λιθίου 98,8 kWh).

    Το σύστημα Intelligent Range, αξιοποιώντας τη συνδεσιμότητα μέσω cloud σε πραγματικό χρόνο (live), έχει την δυνατότητα να υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία του οχήματος ανά πάσα στιγμή. αναγνωρίζοντας τόσο τον τρόπο οδήγησης του κάθε χρήστη όσο επίσης λαμβάνοντας υπόψιν διαφόρους παράγοντες που επηρεάζουν την ηλεκτρική αυτονομία του οχήματος όπως την πρόβλεψη της εξωτερικής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την υψομετρική διαφορά του προορισμού που έχει οριστεί στο σύστημα πλοήγησης, καθώς επίσης την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο.

    Το σύστημα συνεπώς, λαμβάνοντας δεδομένα από το περιβάλλον έχει την δυνατότητα να προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση ενέργειας και την αυτονομία του οχήματος κρατώντας ενήμερο κάθε φορά τον οδηγό. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά από κάποιους παράγοντας, σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της αυτονομίας, ενημερώνοντας τον αντίστοιχα για την αιτία της αλλαγής.

    Η Ford Mach-E διαθέτει δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ (one pedal) βοηθώντας έτσι στην ανάκτηση περισσότερης κινητικής ενέργειας προς την μπαταρία, για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση, η επιτάχυνση & η επιβράδυνση ελέγχονται πιέζοντας ή αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού αντίστοιχα.

    Φυσικά, σε κάθε περίπτωση το πεντάλ του φρένου παραμένει ενεργό για περιπτώσεις όπου απαιτείται μεγαλύτερη ισχύ πέδησης. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι κάνει την οδήγηση περισσότερο ξεκούραστη καθώς ο οδηγός δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί συχνά το φρένο. Ταυτόχρονα το σύστημα ανακτά ενέργεια κάθε φορά που ο οδηγός αφήνει το πόδι του από το γκάζι.

    Έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα. Ο ρυθμός ανάκτησης ενέργειας μεταβάλλεται ανάλογα το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει. Για παράδειγμα στην επιλογή οδήγησης ‘Untamed’ η επιβράδυνση του οχήματος είναι πιο έντονη με την ηλεκτρική ενέργεια που ανακτάται να είναι περισσότερη. Η νέα λειτουργία είναι ιδανική για περιπτώσεις όπως η πυκνή κίνηση στους δρόμους ενώ το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο, ακόμα και σε κλίση, χρησιμοποιώντας μόνο το ένα πεντάλ

    Η νέα Mustang Mach-E προσφέρεται σε πισωκίνητες (RWD) και τετρακίνητες εκδόσεις (AWD), με έναν και δύο ηλεκτροκινητήρες. H έκδοση της Mustang Mach-E με κίνηση στους πίσω τροχούς και την standard range μπαταρία αποδίδει ισχύ 269 ίππων και μέιστη ροπή 430 Nm, με την αντίστοιχη εκδοχή του μοντέλου με την extended range μπαταρία να αποδίδει 294 ίππους.

    Οι τετρακίνητες εκδόσεις της νέας Mustang Mach-E αποδίδουν 269 και 351 ίππους, με τη μέγιστη ροπή να διαμορφώνεται και στις δυο περιπτώσεις στα 580 Nm. Στην κορυφή των εκδόσεων βρίσκεται η τετρακίνητη έκδοση GT με 487 ίππους και 860 Nm ροπής. Η Mustang Mach-E διαθέτει στα 1.500 κιλά ικανότητα ρυμούλκησης με φρένα, επίδοση που είναι αρκετή για να μπορούν οι πελάτες να ρυμουλκήσουν ένα συμβατικό πολυεστερικό σκάφος.

    Επιπλέον, η Mustang Mach-E μπορεί να μεταφέρει στην οροφή της αντικείμενα για όλες σας τις αποδράσεις, όπως καγιάκ, ποδήλατα, εξοπλισμό σκι και μπαγκαζιέρες, με βάρος έως και 75 κιλά. Συγκριτικά με ένα αεροπορικό ταξίδι, αυτό το όριο των 75 κιλών σας επιτρέπει άνετα να μεταφέρετε έως και τρεις βαλίτσες, χωρίς επιπλέον χρέωση.

    H μπαταρία της Ford Mustang Mach-E, καθώς επίσης και όλα τα ηλεκτρολογικά παρελκόμενα υψηλής τάσης προστατεύoνται με εργοστασιακή εγγύηση Ford Protect 8 ετών ή 160.000km. Για τα υπόλοιπα μέρη του οχήματος προσφέρεται εργοστασιακή εγγύηση 2 χρόνων.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Efficient Cars 2024: D-Suv Electric”