• Efficient Cars 2024: B-Suv Electric

    Συμφέρει το ηλεκτρικό όχημα;

    • Τάκης Πουρναράκης

    Τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρικούς χρήστες πρόκειται για μια λύση εξαιρετικά αποδοτική.

    Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τουλάχιστον 3 φορές πιο αποδοτικό απ’ ότι ένα με θερμικό κινητήρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καθώς και για την μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος αλλά και του κόστους. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν ρυπαίνει εκεί που κινείται, οπότε βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης στην οποία βρίσκεται.

    Ειδικότερα το Kona Electric με κατανάλωση στις 17kwh/100km έχει κόστος ρεύματος ανάλογα τον τρόπο φόρτισης που θα επιλεγεί (αργή ή γρήγορη) από 2 – 12 ευρώ/100km. Ειδικότερα μια αργή φόρτιση με νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να κοστίσει 8 ευρώ για 400km ενώ μια ταχεία φόρτιση μπορεί να φτάσει τα 50 ευρώ για την ίδια απόσταση. Η τιμή της kwh ανάλογα τον πάροχο, την ταχύτητα φόρτισης και τον τύπο του ρεύματος (εναλλασσόμενο ή συνεχές) κυμαίνεται από 10 έως 65 λεπτά του ευρώ. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει:

    • Μειωμένο κόστος χρήσης, εφόσον φορτίζονται σε AC φορτιστές στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ή στα σπίτια των χρηστών
    • Μηδενικό φόρο χρήσης στους χρήστες για λιανική τιμή προ φόρων κάτω των 40.000 ευρώ.
    • Μείωση του μέσου όρου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 οπότε βοηθά στην επίτευξη του στόχου για συγκεκριμένα εταιρικά όρια στα επόμενα χρόνια ώστε να έχουν πράσινο πιστοποιητικό λειτουργίας.
    • Φορολογικά κίνητρα με έκπτωση δαπάνηςπροσαυξημένης κατά 50%.

    Αξίζει ν’ αναφερθεί πως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει και πολύ μικρό κόστος συντήρησης. Δεν υπάρχει ο θερμικός κινητήρας ούτε τα περιφερειακά του μέρη για ψύξη, λίπανση, ρεύμα. Τα αναλώσιμα των φρένων χρειάζονται λιγότερο λόγω ανάκτησης ενέργειας και δεν υπάρχουν φθορές λόγω τριβών σε μηχανικά μέρη. Εκτιμάται ότι η δαπάνη συντήρησης είναι μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση μ’ ένα αυτοκίνητο θερμικού κινητήρα αντίστοιχων επιδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το Kona Electric χρειάζεται τακτική συντήρηση στα διπλάσια χιλιόμετρα απ’ ότι τα συμβατικά μοντέλα (30.000km έναντι 15.000km. Επιπλέον το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας και έχει ελευθέρας στο μικρό και μεγάλο Δακτύλιο. Το Κona Electric μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως power bank και να φορτίζει ηλεκτρικές συσκευές. Διαθέτει παροχές ρεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικά.

    Επιπλέον παροχές Hyundai

    • 5 Χρόνια εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων.
    • 5 Χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.
    • 5 Χρόνια δωρεάν ετήσιος τεχνικός έλεγχος.
    • 5 Χρόνια εργοστασιακή εγγύηση βαφής.
    • 8 Χρόνια εργοστασιακή εγγύηση μπαταρίας υψηλής τάσης ή 160.000km.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: B-Suv Electric»