• LIFE&STYLE

    Stairway to… Court για τους Led Zeppelin (video)


    Δύο από τα μέλη του διάσημου θα επισκεφτούν τις δικαστικές αίθουσες του Los Angeles στις 10 Μαΐου για τη διαμάχη των πνευματικών δικαιωμάτων που ανέκυψε με το πασίγνωστο τραγούδι “Stairway to Heaven”.

    Η υπόθεση ενάντια στους Led Zeppelin προέκυψε από ένα μέλος του αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος Spirit, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι με τον τίτλο “Taurus” πίσω στο 1968.

    Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει πως τόσο ο Robert Plant όσο και ο Jimmy Page θα χρειαστεί να περάσουν από αυτή τη διαδικασία στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστή, Gary Klausner, την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται πως το εν λόγω τραγούδι έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από το  ορχηστρικό τραγούδι «Taurus» του συγκροτήματος Spirit. Ένα κομμάτι που γράφτηκε την ίδια περίοδο που οι Led Zeppelin δημιουργούσαν το δικό τους κομμάτι.

    Πλέον, για το αν αυτές οι ομοιότητες συνθέτουν κλοπή, θα πρέπει να αποφανθεί ειδική κριτική επιτροπή. Αυτή θα κρίνει αν οι Plant-Page παραβίασαν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου.

    Η αγωγή ασκήθηκε από τον διαχειριστή του Randy California Wolfe, Michael Skidmore, ο οποίος ήταν ο βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Spirit και συνθέτης του αμφιλεγόμενου τραγουδιού.

    Ο Skidmore δήλωσε ότι ο Page ενδέχεται να εμπνεύστηκε το «Stairway to Heaven» από το «Taurus», κατά την κοινή περιοδεία των Led Zeppelin και των Spirit το 1968 και το 1969. Μόνο που αν συμβαίνει αυτό, ο Γουλφ δεν πήρε ποτέ αυτό που του αναλογούσε. Ήτοι: την αναγνώριση της σύνθεσης και τα κέρδη από τα δικαιώματα πώλησης.

    Οι κατηγορούμενοι, ωστόσο, αντιτείνουν ότι ο Wolfe, εκείνη την περίοδο, ήταν ένας τραγουδοποιός προς ενοικίαση και ότι δεν μπορεί να έχει αξίωση πνευματικών δικαιωμάτων από τη στιγμή που οι νότες του τραγουδιού του ήταν τόσο κοινότοπες που δεν άξιζαν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

    Η άποψη του δικαστή, πάντως, ήταν διαφορετική και αποφάσισε ότι η μόνη αρμόδια για να αποφανθεί αν υπάρχουν «σημαντικές» ομοιότητες ανάμεσα στα δύο τραγούδια είναι μόνο μια κριτική επιτροπή.

    Ως άλλος μουσικοκριτικός, ο δικαστής Klausner, δικαιολογεί την απόφασή του ως εξής: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια κοινή σύμβαση που αφθονεί στη μουσική βιομηχανία και έχει να κάνει με τη χρωματική εξέλιξη τεσσάρων βασικών νότων. Εδώ, όμως, οι ομοιότητες ξεπερνούν τη δομή αυτού του μουσικού πυρήνα. Αυτό που μένει είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση της έννοιας και της αίσθησης των δύο έργων. Κάτι για το οποίο δεν είναι κατάλληλος ένας δικαστής, αλλά μια κριτική επιτροπή».

    Παρεμπιπτόντως, ο Klausner απέρριψε οποιονδήποτε ισχυρισμό εναντίον του μπασίστα των Led Zeppelin, John Paul Jones ή της εταιρείας του συγκροτήματος Warner Music Group. Επίσης, ο διαχειριστής του Wolfe,  βάσει τη σύμβασης που είχε υπογράψει το 1967, μπορεί τώρα να λάβει μόλις το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Wolfe έχει κινήσει πρώτη φορά το θέμα το 1997, λίγο πριν πνιγεί στον Ειρηνικό Ωκεανό προσπαθώντας να σώσει το γιο του. Τότε είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία παραπονιόταν ότι το «Stairway to Heaven» δεν ήταν αυθεντική έμπνευση των Led Zeppelin. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πολλές νότες από συναυλία σε συναυλία για να φτάσει τώρα η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Κατ΄επέκταση: για να γκρεμιστεί ένας μύθος ή να διατηρηθεί ως έχει.

    Ακούστε κι εσείς και τα δύο τραγούδια και κρίνετε. Η υπόθεση έχει μέλλον.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-ta-23-pragmata-pou-den-ichate-idea-oti-mporite-na-kanete-sto-snapchat/37480

     



    ΣΧΟΛΙΑ