• Top Stories

    Συμφωνία γραμμένη σε… χαρτί υγείας δώρο για τον Dijsselbloem (Video)

    • NewsRoom
    dijsselbloem

    dijsselbloem


    Xαρτιά υγείας προσέφερε μια ομάδα Ολλανδών στον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έξω από το ολλανδικό κοινοβούλιο, στην προσπάθειά της να εκφράσει την αντίθεσή της για τη συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας. Στα χαρτιά υγείας οι νεαροί Ολλανδοί  είχαν τυπώσει το κείμενο της συμφωνίας.

    Ο κ. Dijsselbloem αντέδρασε στην κίνηση αυτή με ένα αμήχανο χαμόγελο, το οποίο και κατέγραψαν οι κάμερες. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε και μια δήλωση για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. «Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων και αισθάνομαι ντροπή που στην Ολλανδία ξοδεύονται χρήματα σε χαρτί τουαλέτας», είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; 

    Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία πολιτικής ένωσης καθώς και τη θέσπιση ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Οι πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας φέρνουν την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ, ανοίγοντας νέους διαύλους για πολιτικό διάλογο και θεσπίζοντας βασικούς κανόνες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η εκπαίδευση. Απαιτεί επίσης από την Ουκρανία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

    Η συμφωνία προβλέπει την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εργαζομένων, θέτει στόχους για τη θέσπιση καθεστώτος μετακινήσεων χωρίς βίζα και για την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών συστημάτων των δύο πλευρών, ενώ ορίζει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για την Ουκρανία προκειμένου να μεταφέρει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική νομοθεσία της.

    Το τμήμα της συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ολοκληρώνει ουσιαστικά την ένωση των αγορών της ΕΕ και της Ουκρανίας, με την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές και την απαγόρευση άλλων εμπορικών περιορισμών, αν και θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς και μεταβατικές περιόδους για “ευαίσθητους” τομείς, όπως είναι το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Η συμφωνία θα ενσωματώσει επίσης, εν μέρει, τις αγορές δημοσίων συμβάσεων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ