• City Stories

    Τσέρνομπιλ: Ανοίγει για τους τουρίστες η είσοδος στον απαγορευμένο τόπο

    Τσέρνομπιλ


    Σε…τουριστική ατραξιόν επιθυμεί να αναδείξει η κυβέρνηση της Ουκρανίας τον χώρο του Τσερνόμπιλ, αφού ήδη πλήθος εταιρειών διοργανώνει καθημερινές ξεναγήσεις στον χώρο, όπου βρίσκεται το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, έναντι μάλιστα τσουχτερού αντιτίμου.

    Οι Αρχές πρόκειται να επιτρέψουν για πρώτη φορά την είσοδο στον χώρο σε τουρίστες. Μάλιστα, η επιτρεπόμενη ξενάγηση προβλέπει την επίσκεψη και στην κατεστραμμένη αίθουσα ελέγχου , η οποία εξακολουθεί να εκπέμπει ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι 40.000 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

    Η πρόσβαση πολιτών στον χώρο ξεκίνησε με την επίσκεψη μιας ομάδας δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στον μοιραίο αντιδραστήρα, 33 χρόνια μετά το μοιραίο δυστύχημα της 26ης Απριλίου του 1986. Η επίσκεψη των δημοσιογράφων έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου τουριστικού οδηγού για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, (Chernobyl Exclusion Zone).

    Τα πλάνα των ρεπόρτερ, που μπήκαν στον χώρο μαζί με το Ruptly, συγκλονίζουν, απεικονίζοντας την κατεστραμμένη αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα, το γνωστό «σημείο μηδέν».

    Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο χώρος είναι καλυμμένος με συγκολλητική ουσία, η οποία δεν επιτρέπει τη δημιουργία σκόνης. Οι αποκαλυπτικές εικόνες αποκαλύπτουν τον χώρο όπου, 33 χρόνια πριν, το προσωπικό έκανε μια σειρά ολέθριων λαθών, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με την επερχόμενη καταστροφή.

    Oι προϋποθέσεις για την επίσκεψη των τουριστών στον χώρο

    Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι Αρχές, οι επισκέπτες του χώρου θα εισέρχονται σε αυτόν φορώντας μάσκες, στολές προστασίας από τη ραδιενέργεια και ειδικές μπότες. Λόγω της φονικής ακτινοβολίας, η παραμονή τους δεν θα ξεπερνά τα πέντε λεπτά. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει το προσωπικό που εργάζεται εκεί, ακόμη και ένα τόσο σύντομο διάστημα είναι αρκετό για να το θυμάται κανείς ολόκληρη τη ζωή του.

    Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον για την ιστορία του Τσερνόμπιλ αναζωπυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την ομώνυμη σειρά του HBO. Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας, Βιτάλι Πέτρουκ: «Όλοι θέλουν να δουν πλέον περισσότερα κι εμείς θα ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση».

    Η κρατική ουκρανική εταιρεία διαχείρισης της Ζώνης Απομόνωσης των 30 χιλιομέτρων σχεδιάζει 21 νέα δρομολόγια για τους τουρίστες, ένα εκ των οποίων θα τους φέρνει στην αίθουσα ελέγχου του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, από την αρχή του έτους, 85.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν την Ουκρανία για να δουν το Τσερνόμπιλ.



    ΣΧΟΛΙΑ