• City Stories

    Το ντοκιμαντέρ «Η δική μου Μυτιλήνη 1925-1927» στο ΠΙΟΠ

    ΠΙΟΠ


    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του θεματικού κύκλου με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ».

    Κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2020, προβάλλονται στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, αξιόλογα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.

    Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου (ώρα 19:00), προβάλλεται το εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η δική μου Μυτιλήνη 1925-1927» (2002-53’), σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου.

    Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε 39 ασπρόμαυρες ερασιτεχνικές, μικρού μήκους, ταινίες που ανακαλύφθηκαν σε παλαιοπωλείο της Μυτιλήνης και τράβηξε ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής και επιχειρηματίας Μίτσας Κουρτζής, την εποχή του Μεσοπολέμου.

    Ο φακός εστιάζει στις γειτονιές, το λιμάνι και τα σοκάκια της Μυτιλήνης σε ένα ευρηματικό παιχνίδι ανάμεσα σε ασπρόμαυρα και έγχρωμα στιγμιότυπα. Μέσα από το εξαιρετικά σπάνιο αυτό υλικό καταγράφονται ανάγλυφα τόσο η καθημερινή ζωή στη Λέσβο της δεκαετίας του 1920, όσο και πτυχές της προσωπικής, οικογενειακής και επιχειρηματικής ζωής του Κουρτζή που διασώζουν από τη λήθη εικόνες και μνήμες της εποχής.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο για την οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού. Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλ: 210 3418011, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00.



    ΣΧΟΛΙΑ