• Table for Two

    Λίζα Προδρόμου (BMS Ελλάδας): Τα 12 δισ. δολάρια για R&D, τα 40 καινοτόμα μόρια ως το 2030, το Εθνικό Ταμείο Καρκίνου και η συμπερίληψη στην πράξη

    • Βίκυ Καρατζαφέρη

    Η ενέργεια της γενικής διευθύντριας της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb (BMS) Ελλάδας είναι καθηλωτική και σε συνεπαίρνει.

    Μια γυναίκα δυναμική, αποτελεσματική, με ανοικτό μυαλό, που τα τελευταία, αρκετά, χρόνια είναι στο τιμόνι της εταιρείας. Διοικεί με χαμόγελο, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα και κάνοντας σημαντικές προτάσεις παρέμβασης στην Υγεία.

    Για τη διαδρομή της στη BMS: «Άλλαξα διάφορες θέσεις ευθύνης. Ήταν συναρπαστική η πορεία των αλλαγών, μέχρι να βρεθώ τελικά στη θέση της γενικής διεύθυνσης. Κι αυτό είναι κάτι, που, μεταξύ άλλων, δίνει ένα σημαντικό μήνυμα. Ότι τα πάντα γίνονται. Από regulatory γενική διευθύντρια, γιατί όχι».

    Για τη BMS: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στην Ανοσογκολογία. Το 50% των ασθενών με μελάνωμα και το 30% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα υπερβαίνουν την 5ετή επιβίωση. Η εταιρεία κατατάσσεται στην 7η θέση σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών παγκοσμίως. Είμαστε μια εταιρεία των 47 δισ. δολαρίων κι αυτό που μας κάνει μια καινοτόμα και ηγέτιδα εταιρεία στη βιοφαρμακευτική αγορά είναι ότι περίπου το 27% του κύκλου εργασιών μας επανεπενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξη. Αντιστοιχεί σε απόλυτο νούμερο σε 12 δισ. δολάρια».

    Για τους τομείς δράσης και για τις θεραπευτικές κατηγορίες: «Η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρυνση, η μυελοΐνωση, τα αιματολογικά νοσήματα, η θαλασσαιμία, η ελκώδης κολίτιδα, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια… Ως το 2030 πάνω από 40 καινοτόμα μόρια θα τα φέρουμε σε ασθενείς στην Ελλάδα ή θα τα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη».

    Για τη συμπερίληψη: «Η εταιρεία υποστηρίζει στην πράξη την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Διακρίθηκε, μάλιστα, στην κατηγορία «καλύτερο μέρος για να εργάζονται γυναίκες». Υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν θα ήθελα να το βλέπω σαν ποσόστωση, αλλά με αφορά εμείς πώς αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας».

    Για την πολιτική Υγείας: «Δεν είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε, αλλά για να συνδιαμορφώνουμε την πολιτική υγείας. Ερχόμαστε με υπεύθυνες προτάσεις, αντιλαμβανόμενοι τους όποιους περιορισμούς. Έχουμε δώσει στο δημόσιο διάλογο και στο Υπουργείο Υγείας προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του αίματος στη χώρα μας, προτάσεις για ένα Εθνικό Ταμείο Καρκίνου, πρωτότυπο για την Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτείται η ογκολογική φροντίδα από τους λεγόμενους φόρους αμαρτίας (τσιγάρα, αλκοόλ), που επιβαρύνουν την υγεία».

    Για το δικό της Table for 2: «Θα ήθελα να κάνω table for 2 με τον James Allison, τον πατέρα της Ανοσοογκολογίας. Είναι εκείνος, που ανακάλυψε το νέο μηχανισμό, το νέο μόριο, που βοηθά εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Γκάτσος (Φάμπρικα του Ευφρόσυνου): Οι αστακοί, ο Μικρούτσικος και η μαγειρική που σώζει ψυχές

    Γκίκας Ξενάκης (Aleria): Η βιωσιμότητα στην κουζίνα, η πορεία της γαστρονομίας και το όνειρο για το δικό του μποστάνι

    Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: Το όραμα για την Ελλάδα, οι πυλώνες ανάπτυξης της Abbvie, το νέο μοντέλο ηγεσίας και η… κουζίνα