Περιεχόμενα
Ο Λέων Γιοχάη, ο serial enterpreneur που κάθε λίγα χρόνια λανσάρει και μια νέα επιχειρηματική ιδέα, είναι ένας από τους 5 επενδυτές στο παιχνίδι του ΑΝΤ1, Dragons’ Den.
Μιλάει στο table for two, στο mononews.gr, για το τι κάνει μια επιχειρηματική ιδέα επιτυχημένη, αλλά και για τις εκτιμήσεις του για το bitcoin και τα νέα επιχειρηματικά του σχέδια, τη νέα πλατφόρμα uniboo.com, που θα λανσάρει σε ένα μήνα.
Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα στον κόσμο, που θα δίνει τη δυνατότητα με εύκολο τρόπο σε όσους έχουν ethereum στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι, να τα δανείζουν σε ανταλλακτήρια και να εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις.
Uniboo.com ένα marketplace για το ethereum
Το νέο marketplace Uniboo.com, η καινούργια πρωτότυπη ιδέα του Λέοντα Γιοχάη, υπόσχεται να κάνει εύκολη την εξασφάλιση σημαντικών αποδόσεων από το δανεισμό ethereum σε ανταλλακτήρια.
Όπως μας λέει, «Το Uniboo.com το οποίο θα ξεκινήσει σε ένα μήνα από σήμερα, θα δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον έχει ethereum να μπορεί, αντί να τα έχει αν κάθονται, να τα δανείζει και να εξασφαλίζει αποδόσεις από 30% και πάνω. Θα μπορεί να τα δανείζει, με πολύ ασφαλή τρόπο, μέσα στο blockchain σε ανταλλακτήρια, τα οποία χρειάζονται ρευστότητα σε ethereum και γι αυτό δίνουν σημαντικές αποδόσεις. Αυτό το κάνω ήδη, ενάμιση χρόνο σαν ιδιώτης και υπάρχει τεράστιο κενό στην αγορά γιατί ενδιαφέρει πολλούς. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γίνει μια τέτοια πλατφόρμα που να κάνει εύκολο στους κατόχους ethereum να τα δανείσουν, χωρίς να είναι ανάγκη να βρίσκονται όλη τη νύχτα πάνω από τον υπολογιστή.
Η δική μου πλατφόρμα, θα δώσει σε όλους τη δυνατότητα να το κάνουν και να εξασφαλίζουν αυτές τις αποδόσεις, εύκολα και απλά».
Ουσιαστικά, είναι ένας αλγόριθμος, αλλά καινοτομία είναι και ο τρόπος που είναι στημένη η πλατφόρμα και συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ώστε να διευκολύνει με αυτόματο τρόπο, κάποιον που θέλει να δανείζει ethereum. Το ethereum σήμερα είναι στα 1600 δολάρια, αν πέσει χάνεις, αλλά αν τα δανείζεις κερδίζεις τις αποδόσεις.
Πότε θα πάει το bitcoin στα 400.000 δολάρια
Η Φάρμα bitcoin στο Καζακστάν ήταν από τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του Λέοντα Γιοχάη, την οποία ξεκίνησε πριν 6 χρόνια. «Πήγε πάρα πολύ καλά, αλλά εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση του Καζακστάν αποφάσισε να απαγορέψει την εξόρυξη bitcoin στο Καζακστάν, γιατί χρησιμοποιούσαμε πάρα πολύ ρεύμα. Εξάλλου, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέβηκε και εκεί η τιμή ρεύματος, πάνω από 6 φορές, κάνοντας απαγορευτική την παραγωγή bitcoin. Έτσι αποφασίσαμε να κλείσουμε τις φάρμες στο Καζακστάν και να μεταφέρουμε τα μηχανήματα στην Αμερική, στο Τέξας, όπου το ρεύμα για την εξόρυξη είναι σταθερό στα 5,5 cents.»
Ο ειδικός στα cryptos κ. Γιοχάη, πιστεύει στο bitcoin και στις προβλέψεις της φόρμουλας stock to flow και το βλέπει στη διετία πάνω από 120.000 δολάρια.
«Μετά το 2024 θα μειωθεί στο μισό η παγκόσμια παραγωγή bitcoin και η σπανιότητά του αναμένω ότι θα αυξήσει την τιμή του. Σύμφωνα με τη φόρμουλα stock to flow, που υπολογίζει με επιτυχία τις τιμές σε διάφορα αγαθά όπως το ασήμι, η πλατίνα και άλλα αγαθά, μετά το 2024 το Bitcoin θα περάσει τα 120.000 δολάρια και μετά το 2026 θα περάσει τα 400.000 δολάρια.
Δεν περιμέναμε την πτώση του Bitcoin, αλλά κατέρρευσε γιατί κάποια ανταλλακτήρια ήταν υπερδανεισμένα μεταξύ τους, και ήταν εξαρτημένα το ένα από το άλλο με αποτέλεσμα να γίνει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που ήταν απρόβλεπτο. Από δω και πέρα όμως προβλέπεται το bitcoin να ανεβαίνει.»
Τι εξασφαλίζει την επιτυχία
Τι κάνει όμως μια ιδέα επιτυχημένη; «Δεν είναι μόνο η ιδέα είναι και η εκτέλεσή της. Το βασικότερο είναι να μπορεί ο επιχειρηματίας να εκτελέσει σωστά μια ιδέα. Ιδέες έχουν όλοι, αν όμως ο επιχειρηματίας δεν έχει την εμπειρία που απαιτείται ή την ενέργεια που χρειάζεται δεν μπορεί να την υλοποιήσει. Ένας επενδυτής λοιπόν, πρέπει όχι μόνο να κρίνει μια ιδέα, αλλά και την προσωπικότητα του υποψήφιου επιχειρηματία, και το κατά πόσο μπορεί να κάνει αυτό που προτείνει», τονίζει ο κύριος Γιοχάη.
Βλέποντας πίσω, τις δικές του επιχειρηματικές ιδέες, σημειώνει ότι αυτό που φέρνει την επιτυχία είναι η επιμονή. «Έχει ιδιαίτερη σημασία να μην το βάζεις κάτω, και είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να έχουν την επιμονή ακόμη κι αν την πατήσουν να συνεχίσουν να δοκιμάζουν, και χρειάζεται ενέργεια, όρεξη και δημιουργικότητα για να συνεχίσεις να προσπαθείς μέχρι να κάνεις την ιδέα σου να πετύχει».
Γιατί πήγε στο Dragons’ Den
Η ανάγκη να ξεφύγει κάνοντας κάτι διαφορετικό οδήγησε τον Λέοντα Γιοχάη στο Dragons’ Den και έτσι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει 80 διαφορετικές επιχειρηματικές ιδέες, από τις οποίες ξεχώρισε μία.
«Είπα το ναι στο Dragons’ Den γιατί όταν μου το πρότεινε ο Σάκης Τανιμανίδης, ήταν μια περίοδος, που μου είχαν συμβεί κάποια πράγματα στην προσωπική μου ζωή από τα οποία ήθελα να ξεφύγω. Θεώρησα λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αποσπάσω την προσοχή μου και να γνωρίσω καλές εταιρείες. Είδα 80 ιδέες, και από τις ιδέες που πέρασαν υπήρχαν κάποιες που μου είχαν περάσει από το μυαλό, και είναι πολύ καλό που οι νέοι σκέφτονται και δημιουργούν καινούργια πράγματα. Ξεχωρίζω επίσης το κρέας για vegans μια ιδέα που παρουσίασε ένα νέο παιδί, τη χρηματοδότησε μόνο του και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία.»
Καλύτερη χημεία στο show έχει με την Μαρία Χατζηστεφανή, για την οποία λέει ότι αν και στην αρχή δεν μίλαγαν μετά το πρώτο επεισόδιο είναι εκείνη με την οποία έχει την καλύτερη χημεία.
Who is Who
Ο Λέων Γιόχαη (γεννήθηκε το 1974) σπούδασε οπτομετρία στην Ιταλία για να ακολουθήσει τη δραστηριότητα των γονιών του. Αντί όμως να δουλέψει στο κατάστημα οπτικών της οικογένειάς του, έφτιαξε την ιστοσελίδα του και στη συνέχει δούλευε από το υπόγειο του καταστήματος για να φτιάχνει ιστοσελίδες τρίτων.
Το 2001 στη δημιουργία της InternetQ που μεταξύ άλλων κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών. Ακολούθως δραστηριοποιήθηκε στην αγορά των ringtones. Ήταν η εποχή που όλοι αγόραζαν διαφορετικούς ήχους για τα κινητά τους.
O Λέων Γιοχάη ξεκίνησε κατασκευάζοντας ιστοσελίδες και το 1999 τότε που ίδρυσε το fleamarket.gr, που ήταν πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα, την οποία και γρήγορα πούλησε.
Το 2001 ίδρυσε, μαζί με τον Πάνο Δημητρόπουλο, την InternetQ SA, την εταιρεία που μεταξύ άλλων κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών και που εισήγαγε την πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα, αποκτώντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.
Το 2005 ίδρυσε στην Αμερική την Qmobile, που έφερε στην αγορά τα πρώτα ringtones. Την εταιρεία αυτή την πούλησε το 2008, στα 32 του και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ακολούθησε η πιο επιτυχημένη ιδέα του, το www.zulutrade.com, που είναι πλατφόρμα στην οποία οι traders προτείνουν τιμές συναλλαγών κερδίζοντας όταν εξασφαλίζουν αποδόσεις σε όσους τους ακολουθούν.
Δέκα χρόνια αργότερα, με όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λέων πούλησε το www.zulutrade.com σε κινεζικό όμιλο Fintech. Στη συνέχεια o Λέων Γιοχάη επικεντρώθηκε στο Βitcoin και αποφάσισε να εγκαταστήσει φάρμα φιλοξενίας μηχανών εξόρυξης Βitcoin στο Καζακστάν. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η φάρμα έφυγε από το Καζακστάν και σύντομα θα μετεγκατασταθεί στο Τέξας των ΗΠΑ.
Η επόμενη ιδέα του αφορά το Ethereum και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες… Η πορεία του μέχρι σήμερα είναι άκρως επιτυχημένη και σε αυτόν τον τομέα δράσης ενώ βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα κύρους, κατατάσσουν τον Λέων Γιοχάη, μέσα στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου.
Διαβάστε επίσης