• Table for Two

    Bασίλης Χατζίκος (CEO Siemens ΑΕ): Οι επενδύσεις των 10 δισ. και ο ηγέτης που «γεννάει» ηγέτες

    • Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη

    Ο CEO της Siemens AΕ, Bασίλης Χατζίκος, μιλάει στο Table for Two για τις επενδύσεις των 10 δισ. και το πώς ένας ηγέτης «γεννάει» ηγέτες.

    Ανέλαβε το ρόλο του CEO πριν από λίγους μόλις μήνες. Από τη νέα του θέση, αναπτύσσει τις σκέψεις του στις Κατερίνα Δαφέρμου και Σάντυ Τσαντάκη. Για τις νέες τεχνολογίες, τις επενδύσεις σε software, την ψηφιακή μεταμόρφωση…

    Ποιοι μένουν πίσω και ποιοι όχι

    Και τι συνέβη με τις εταιρείες που δεν κατόρθωσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής.
    «Αυτές οι τεχνολογίες θα μπουν μέσα στο DNA των εταιρειών. Αυτών που θα προοδεύσουν κιόλας. Και θα κάνουν και την αλλαγή. Και την διαφορετικότητα», εξηγεί στο Τable for Two o CEO της Siemens A.E. Greece, Βασίλης Χατζίκος.

    Η τεχνολογία θα επηρεάσει και τις νέες γενιές. Θα πρέπει όμως να αποκτήσει και σκοπό.

    «Για την κοινωνία. Τους πελάτες. Να πάρουμε όλες τις τεχνολογίες που σε ένα επίπεδο τις βλέπουμε ως best practice και να φέρουν αποτελέσματα, και να τις εντάξουμε στο ελληνικό περιβάλλον».

    Το στοίχημα για τον Βασίλη Χατζίκο είναι να αφομοιώσει αυτές τις τεχνολογίες και «να γίνει ένα rescaling & upscaling των ανθρώπων. Και των δικών μας και των νέων που έρχονται. Να πάρουν τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν και να δημιουργήσουν λύσεις πρωτοποριακές».

    Βασίλης Χατζίκος, Siemens ΑΕ Greece

    Ο σημαντικότερος παράγοντας για αύριο

    Πράγμα που θα έχει επίδραση στην τοπική αγορά, προς όφελος όλων.

    Και κάπως έτσι θα μιλήσουμε για την ομαδική κουλτούρα, την ενδυνάμωση των ανθρώπων, το λεγόμενο «growth mindset».

    «Ειδικότερα εν μέσω πανδημίας που οι αποστάσεις έχουν γίνει πιο μεγάλες, το εργασιακό περιβάλλον έχει αλλάξει, προφανώς το growth mindset είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για το αύριο», λέει ο Βασίλης Χατζίκος της Siemens.

    «Η λογική του να μαθαίνω συνέχεια, να συνεργάζομαι σε μια ομάδα που δεν φοβάται να βρει νέες λύσεις και να μάθει από τα λάθη της, είναι έννοιες που δίνουμε βαρύτητα».

    Με σκοπό την καινοτομία. Αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση.

    «Είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής κάθε εταιρείας και πως λειτουργεί σε περιβάλλον πιο φιλικό, με λιγότερη ενέργεια, πιο αποδοτική, παράγει πιο γρήγορα».

    Η Siemens όμως επενδύει και στο software, όπως επισημαίνει στο Τable for Two ο Βασίλης Χατζίκος.

    «Η Siemens έχει επενδύσει πάρα πολύ στη δημιουργία software base και εξαγορών εταιρειών, με επενδύσεις πάνω από 10 δισ. τα τελευταία χρόνια, που έχει να κάνει με τα σημεία των καιρών και την τεχνολογική εξέλιξη. Εκεί δίνουμε βάρος έτσι ώστε να έχουμε τις ομάδες και τους ανθρώπους σε συνεργασία με start-up εταιρείες, να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον για την αγορά και τους συνεργάτες».

    Ευέλικτος τρόπος ηγεσίας

    Με τον Βασίλη Χατζίκο θα μιλήσουμε όμως και για ό,τι έχει αλλάξει από το παρελθόν.

    Και τον ευέλικτο τρόπο ηγεσίας του σήμερα που φέρνει ο Βασίλης Χατζίκος σε σύμπνοια με τις διεθνείς τάσεις.

    «Η ηγεσία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Κάποτε είχαμε έναν ηγέτη ο οποίος έτρεχε την εταιρεία με βάση τα δικά του θέλω. Την δική του κριτική δυνατότητα και mindset. Πλέον αυτό έχει αλλάξει».

    Για τον CEO της Siemens, Βασίλη Χατζίκο, ο καθένας στην εταιρεία είναι μια οντότητα. Ένας ηγέτης. Ένας ηγέτης που «γεννάει» ηγέτες; Μαθήματα leadership στο Τable for Two.

    Πληροφορίες

    Table for Two

    Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη

    Επιμέλεια βίντεο: Δήμος Παυλόπουλος

    Την Κατερίνα Δαφέρμου έντυσε η εταιρεία Aggel Knitwear (www.aggel.eu).

    Ευχαριστούμε πολύ τον επιχειρηματία Χρύσανθο Πάνα για τη φιλοξενία στο φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς.