• City Stories

    Summer Nostos Festival: Το καλοκαίρι ξεκινά με τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού

    summer nostos festival

    Summer Nostos Festival


    Ένα πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετά από τέσσερις επιτυχημένες χρονιές, το Summer Nostos Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο κέντρο πολιτισμού του Φαλήρου.

    Για το φετινό καλοκαίρι, το Summer Nostos Festival ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο σε προτάσεις καλαίσθητες, φρέσκες και δροσερές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από μουσική, τέχνη, παραστάσεις και αθλητισμό, μέσα από έναν πλούσιο καμβά θεματολογίας.

    Το φετινό Summer Nostos Festival ξεκινά κυριολεκτικά τρέχοντας, αφού εγκαινιάζεται με τον βραδινό αγώνα δρόμου, το SNF RUN, ο οποίος έχει καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια και επιστρέφει με τη σειρά του στη φετινή διοργάνωση. Στην ενότητα του αθλητισμού, ξεχωριστή θέση έχει και η αναμέτρηση στο πινγκ – πονγκ, που αποτελεί επίσης κομμάτι της τρέχουσας διοργάνωσης.

    Σημαντικές μουσικές παρουσίες στο φετινό φεστιβάλ

    Μια σειρά από σημαντικά ονόματα θα διανθίσουν το φεστιβάλ, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της μουσικής. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη άνοιξε με την μεγάλη συναυλία το Φεστιβάλ, την Κυριακή, 23 Ιουνίου, ενώ σήμερα, Δευτέρα, το κοινό που θα επισκεφθεί τον χώρο του φεστιβάλ, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον εξαιρετικό μουσικό, πολυοργανίστα και τραγουδοποιό Andrew Bird. Ο καλλιτέχνης, που έρχεται από το Λος Άντζελες, έχει γίνει γνωστός για το χαρακτηριστικό σφύριγμά του, ωστόσο έχει στο ενεργητικό του μια σημαντική δισκογραφία.

    Στη λίστα με τους μουσικούς έρχεται να προστεθεί και η Neneh Cherry, που φέρνει την αύρα των 90’ς μαζί της, ενώ φέτος παρουσιάζει και το νέο της άμπουμ, με τίτλο «Broken Politics», με θέση και άποψη απέναντι στα πράγματα, διατηρώντας ωστόσο τον αέρινο τρόπο, με τον οποίο καταφέρνει να συνδυάζει βαριά κοινωνικά μηνύματα σε όμορφη μουσική, που αγγίζει τον κόσμο. Η Neneh Cherry θα εμφανιστεί στη σκηνή του φεστιβάλ την Τρίτη, 25/6.

    Από τη Neneh Cherry ως τον Γιώργο Μαργαρίτη μπορεί να φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά οι αποστάσεις στην μουσική έχουν άλλον χαρακτήρα με τους παράγοντες αυθεντικότητας να επεμβαίνουν ουσιαστικά. Το φεστιβάλ, λοιπόν, φέτος, έχει στο μενού του και ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Ο Γιώργος Μαργαρίτης αναλαμβάνει αυτή την ενότητα στο Summer Nostos Festival, την Tετάρτη, 26/6.
    μαργαριτης
    Γιώργος Μαργαρίτης

    Την επομένη (27/6), τη μουσική επένδυση του φεστιβάλ αναλαμβάνουν οι Low από την Μινεσότα. O ήχος των Low έχει πτυχές και κρυμμένους εσωτερικούς χώρους και ένα μαγνητικό κέντρο, που αυτή τη φορά οδηγεί στο δωδέκατο άλμπουμ του συγκροτήματος, με τίτλο «Double Negative», ένα άλμπουμ για το οποίο η εταιρεία τους, Sub Pop, δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη.

    Την Παρασκευή, 28 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι Local Natives. Aγαπημένη μπάντα από το Orange County της Καλιφόρνια, με την ευρηματική, πολυδιάστατη, άμεση μουσική τους, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού, παρά μόνο με τον δικό τους ενθουσιασμό για τις επιρροές τους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η μαχητική θέση τους απέναντι στον κυνισμό, την αδιαφορία, την απληστία της εποχής και των πολιτικών επιλογών της.

    Θα δούμε επίσης την Soap&Skin από την Αυστρία, με την πειραγμένη ποπ της και το ιδιαίτερα εύθραυστο στιλ, με το οποίο παραδίδει τα κομμάτια στο κοινό της. Οι Balthazar του Βελγίου έχουν ήδη θαυμαστές στα μέρη μας, που πρόθυμα θα τσεκάρουν τα καινούργια τραγούδια στην λάιβ εκδοχή τους. Θα έρθουν και οι L.E.J. (29/6), οι τρεις Γαλλίδες, με την καλοκαιρινή τους διάθεση επί σκηνής.

    Απευθείας από τη Νέα Υόρκη, το δυναμικό κουαρτέτο So Percussion, που θα παρουσιάσουν τόσο τις δικές τους συνθέσεις, αλλά και εκείνες των Ιάνη Ξενάκη, John Cage, Steve Reich. Από την Ιρλανδία έρχεται η Liza Hannigan, κρυστάλλινη φωνή, παρέα με τους stargaze.

    Στο Summer Nostos θα έρθει, φέτος, και η Rita Wilson, η παραγωγός και μεγάλο όνομα στην βιομηχανία του θεάματος στο Χόλιγουντ. Η σύζυγος του επίσης διάσημου ηθοποιού, Τομ Χανκς, ωστόσο, είναι και μουσικός, γράφει τραγούδια, βγάζει δίσκους και θα δώσει συναυλία στις 29 Ιουνίου.

    τομ χανκς
    Ρίτα Γουίλσον και Τομ Χανκς

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εμφανιστούν, επίσης, οι Choir! Choir! Choir!, με το interactive χορωδιακό πρότζεκτ τους. Οι Yale Alumni Chorus, Ορχήστρα Academica Αθηνών & El Sistema Greece, με εκατοντάδες χορωδούς και μουσικούς, που θα κατακλύζουν, επιπλέον, τη σκηνή.

    Ο Bryce Dessner, ο γνωστός μας από τους National, θα δώσει επίσης το παρών, με το multimedia πρότζεκτ αφιέρωμα στον Robert Mapplethorpe , το «Triptyche» (29/6).

    Ανεξάντλητη, πολύτιμη, αναμφισβήτητη πηγή εμπνεύσεων, η Αφρική. Αφετηρία εξαιρετικών δημιουργών. Δεν χάνονται οι ευκαιρίες γνωριμίας και σύνδεσης με το έργο τους. Η ράπερ και ποιήτρια, Sho Madjozi από τη Νότια Αφρική είναι από τα πρόσωπα που θα συζητιούνται , ενώ η άφιξη του Nakhane, στον οποίο η παγκόσμια μουσική κοινότητα έστρεψε αμέσως το βλέμμα της, είναι από τα not to miss. Aγωνίστηκε με την μουσική του και τα πιστεύω τους εναντία σε προκαταλήψεις και παλεύοντας να αγκαλιάσει την σεξουαλικότητά του σε ένα πολύ δύσκολο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

    Sho Madjozi
    Sho Madjozi

    Αναφορικά με τις ελληνικές συμμετοχές, οι Yalla 2.0, δηλαδή η Μαρίνα Σάττι με τις Fones και τις Chores (29/6), το Schoolwave το μαθητικό φεστιβάλ (30/6), ο Αντώνης Μαρτσάκης μουσικός της κρητικής λύρας και της παραδοσιακής μουσικής που συναντά τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη 27/6, ο Μιχάλης Καλκάνης με το συγκρότημά του (28/6) και άλλοι καλλιτέχνες θα διανθίσουν με την παρουσία τους και τη μουσική τους τη φετινή διοργάνωση.

    yalla
    Οι Yalla

    Πολλές οι εκδηλώσεις στο Summer Nostos Festival

    Πέρα από τις μουσικές παραστάσεις, ωστόσο, τη σκυτάλη στα δρώμενα θα πάρουν ο χορός και άλλες παραστάσεις. Η Μήδεια του Μποστ, οπερέτα του Νίκου Κυπουργού, οι Boy Blue από την χορευτική hip hop σκηνή του Λονδίνου, και άλλα πολλά (συζητήσεις, συνέδρια, παιχνίδια).

    BoyBlue
    Boy Blue

    Τέλος, ο Brian Eno δίνει παρών αυτή τη φορά με την γνωστή εικαστική του δημιουργία, το «77 Million Paintings», τοπία ήχου και φωτός, που πρωτοπαρουσίασε το 2006 και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

    μπραιαν ενο
    Βrian Εno



    ΣΧΟΛΙΑ