• City Stories

    Στα δικαστήρια πηγαίνει την Ελλάδα ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s


    Στο δικαστήριο πάει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s την Ελλάδα, προκειμένου να αποσαφηνίσει η ιδιοκτησία ενός χάλκινου ειδωλίου αλόγου. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο που χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π. Χ., το οποίο επρόκειτο να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη στις 14 Μαΐου και η αξία του εκτιμάται από 150.000 έως 250.000 δολάρια.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, το ειδώλιο ανήκε στην οικογένεια των εκλιπόντων συλλεκτών Χάουαρντ και Σαρέττα Μπάρνετ, οι οποίοι το αγόρασαν το 1974.

    Οι ιδιοκτήτες και ο οίκος δημοπρασιών κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη και είναι η πρώτη φορά που ο Sotheby’s ασκεί αγωγή εναντίον μιας κυβέρνησης.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια ημέρα πριν από τη δημοπρασία,το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος απέστειλε στον δημοπράτη επιστολή ζητώντας να αποσύρει το χάλκινο αγαλματίδιο από τον κατάλογο και να βοηθήσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα.

    Στην επιστολή, που είδαν οι Financial Times, το υπουργείο δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία του που να αναφέρει ότι το αντικείμενο «έχει φύγει από την χώρα με νόμιμο τρόπο» και επιφυλάσσεται του «δικαιώματος να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα» για τον επαναπατρισμό του. Το άλογο είχε εμφανιστεί στα αρχεία του Ρόμπιν Σάιμς, ενός Βρετανού εμπόρου τέχνης, ο οποίος αργότερα κατηγορήθηκε ως οργανωτής μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, αναφέρει η αγωγή του οίκου Sotheby’s.

    Ο οίκος δημοπρασιών απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας την πώληση του αλόγου το 1967 σε δημοπρασία της Ελβετίας προτού περάσει στα χέρια του Σάιμς και στη συνέχεια στη συλλογή των Μπάρνετ. Παρ’ όλα αυτά, έβγαλε το αγαλματίδιο από την δημοπρασία την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι η ύπαρξη αυτού του ισχυρισμού έπληττε την εμπορευσιμότητά του.

    Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει στην πώληση και δεν μπορούσε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πότε ή από ποιον είχε κλαπεί ή απομακρυνθεί από την χώρα, ο οίκος είπε ότι ζητά από το δικαστήριο «να διευκρινίσει τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών αρχαίων έργων τέχνης και την προστασία των πελατών έναντι αβάσιμων ισχυρισμών».

    Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

    «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένει να του γνωστοποιηθεί η αγωγή του Sotheby’s και της οικογένειας Howard και Saretta Barnet και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
    Τα παραπάνω τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε δημοπρασία τα τρία παλαιότερα κρασιά στον κόσμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 7 εκατ. ευρώ πωλήθηκε ένα από τα πρώτα έργα του Βαν Γκογκ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποσό ρεκόρ: Εδωσαν 2 δισ. δολάρια για έργα τέχνης μέσα σε 15 ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ