• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σχεδιάζετε ένα εναλλακτικό ταξίδι; Αυτοί είναι οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενοι προορισμοί της Ευρώπης

    • Bloomberg


    Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ανάμεσα στους πιο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς – με τη Γαλλία να έχει το παγκόσμιο στέμμα με 86,9 εκατ. τουρίστες ετησίως – αλλά αυτοί οι ήδη δημοφιλείς προορισμοί δεν έχουν πλέον μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης χρόνο με το χρόνο.

    Αυτό αφήνει το περιθώριο σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Μολδαβία, να παρουσιάζουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 2017 ο τουρισμός της Γαλλίας, για παράδειγμα, σημείωσε ανάπτυξη 5,1%, ενώ η Μολδαβία παρουσίασε «έκρηξη» επισκεψιμότητας της τάξης του 19,6%.

    «Όσον αφορά τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους προορισμούς της Ευρώπης, συχνά προκύπτει το πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας των ονομάτων τους, σε σύγκριση με της πιο διάσημες χώρες», λέει στο Bloomberg ο Warren Chang, διευθυντής στο αμερικάνικο γραφείο της διακεκριμένης ταξιδιωτικής εταιρίας Cox & Kings. «Πολλά από αυτά τα μέρη όμως έχουν δυνατή ιστορία και μια υποτιμημένη ρομαντική ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και διαφορετικούς πολιτισμούς και υπέροχη φύση», συμπληρώνει.

    Για όσους από εσάς σχεδιάζετε ένα εναλλακτικό ταξίδι στην Ευρώπη, αυτά είναι τα το 10 μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, με σειρά ετήσιας τουριστικής ανάπτυξης.

    10. Αρμενία – 18,65% Ετήσια Ανάπτυξη

    Ανάμεσα στους προορισμούς που ο Chang αναμένει να «ανθίσουν» το 2019 είναι η Αρμενία. Ανάμεσα στα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι οι ιστορικοί χώροι της, όπως το όρος Αρατάτ, η γοητευτική πρωτεύουσα Yerevan και – ναι – οι διάσημες απόγονοι της, οι Kardashians. Επισκεφτείτε αποστακτήρια εκλεκτικού μπράντι, γνωρίστε τους παραγωγούς χειροποίητων χαλιών, ακούστε τις ψαλμωδίες στα αρχαία μοναστήρια και γνωρίστε την τέχνη του lavash, ένα είδος τοπικού ψωμιού.

    9. Βοσνία-Ερζεγοβίνη – 18,66% Ετήσια Ανάπτυξη

    Με την Κροατία να αντιμετωπίζει έκρηξη τουρισμού (φτάνοντας ένα ρεκόρ 15 εκατ. αφίξεων την περσινή χρονιά), οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες αναδεικνύονται ως συναρπαστικοί,  εναλλακτικοί προορισμοί. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κρατά τα ηνία, με τα τζαμιά του 16ου αιώνα, την Οθωμανική αρχιτεκτονική και ένα ολοζώντανο τοπίο. Επισκεφθείτε την πρωτεύουσα Sarajevo, τους καταρράκτες στο Kravica και το χωριό Lukomir, την πιο απομονωμένη περιοχή της χώρας.

    8. Μολδαβία – 19,6% Ετήσια Ανάπτυξη

    Η ραγδαία αύξηση τουρισμού στην Μολδαβία αντικατοπτρίζει αυτό που είναι στην πραγματικότητα – ένας εκπληκτικός προορισμός για τους ταξιδιώτες. Η μικρή αυτή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια ήταν από τους λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς της Ευρώπης. Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει. Η χώρα διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες στην ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου ενός αμπελώνα που βρίσκεται στην κορυφή των τούνελ 200 χιλιομέτρων που οδηγούν σε υπόγεια κελάρια με την μεγαλύτερη συλλογή ποικιλίας κρασιών στον κόσμο.

    7. Αζερμπαϊτζάν – 20% Ετήσια Ανάπτυξη

    Η πρωτεύουσα Baku που «βλέπει» την Κασπία Θάλασσα είναι ένα συναρπαστικό μείγμα παλιού και νέου. Οι δρόμοι της παλιάς πόλης είναι γεμάτοι με πωλητές και καλοδιατηρημένα κτίρια, ενώ το κτίριο Flame Towers στο κέντρο αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, φτιαγμένο στο πνεύμα του Burj Khalifa. Το ότι η πόλη αυτοαποκαλείται το «νέο Ντουμπάι» δεν είναι τυχαίο – είναι μια πλούσια πετρελαϊκή πόλη, ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κόμβος της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

    6. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) – 23,5% Ετήσια Ανάπτυξη

    Στον πυρετό των Βαλκανίων βρίσκεται και η ΠΓΔΜ, η οποία όπως και η Μολδαβία είναι από τις πιο ανεξερεύνητες χώρες της Ευρώπης. Επισκεφτείτε το Κρούσεβο, μια πόλη-μουσείο, ψηλά στα βουνά της νοτιόδυτικής ΠΓΔΜ που αποτελεί έναν από τους κυριότερους ιστορικούς προορισμούς και την Οχρίδα, παραλίμνιο θέρετρο, μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

    5. Ισλανδία – 24,11% Ετήσια Ανάπτυξη

    Δεν έχετε επισκεφθεί ακόμη την Ισλανδία; Τι περιμένετε; Η χώρα βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των ταξιδιωτικών γραφείων εδώ και χρόνια και έχει πολλαπλασιάσει τις επισκέψεις της κατά 450% από το 2010.

    Η χώρα είναι προικισμένη με τεράστια γεωγραφική ποικιλομορφία, όπως οι καταρράκτες του Gullfoss, οι θερμοπίδακες και το εθνικό πάρκο Thingvellir, τον «Χρυσό Κύκλο» όπως είθισται να αποκαλείται η τριάδα. Το παγόβουνο Vatnajοkull είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, η παγωμένη λίμνη Jokulsaron είναι πραγματικά μαγευτική, ενώ θα συναντήσετε αμέτρητους καταρράκτες  σε όλη την χώρα.

    4. Τουρκία – 24,14% Ετήσια Ανάπτυξη

    Οι πολιτικές αναταραχές σε συνδυασμό με την εύθραυστη οικονομία της έχουν μετατρέψει τον τουρισμό της Τουρκίας σε rollercoaster. Αυτή τη στιγμή, όμως, ανθίζει. Ανακαλύψτε την Κωνσταντινούπολη, την πόλη των τριών χιλιετιών και των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Μια παγκόσμια μητρόπολη που αρνείται να φανεί ξεπερασμένη, αλλάζει διαρκώς, πειραματίζεται, εγκαινιάζει νέα στέκια και χτίζει ουρανοξύστες, high-tech εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία με yacht service και καινούργια σοφιστικέ εστιατόρια.

    Επισκεφθείτε την Άγκυρα, μια πόλη ζωντανή, με τα φώτα να πέφτουν στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, το κάστρο, το ολόλευκο τζαμί και το Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας. Στην Αττάλεια, που θεωρείται η πρωτεύουσα της τουρκικής Ριβιέρας, θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο – με μια βόλτα στην παλιά συνοικία με τα ρωμαϊκά ερείπια πριν συνεχίσετε στη νέα πόλη με τα μοντέρνα κτίρια, τα υπερπολυτελή resorts, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις χρυσαφένιες παραλίες και την καταπράσινη φύση που την αγκαλιάζει.

    3. Ισραήλ – 24,6% Ετήσια Ανάπτυξη

    Μπορεί να προκαλεί έκπληξη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κατατάσσει μια χώρα της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, αλλά όποιος είχε την τύχη να γευτεί την κουζίνα του Τελ Αβίβ ή της Ιερουσαλήμ γνωρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τους γείτονές του. Οι γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας είναι μεγάλο θέλγητρο για τους ταξιδιώτες, αλλά και η θρησκευτική και ιστορική σημασία της χώρας είναι επίσης από τα μεγαλύτερα ατού της.

    2. Γεωργία – 27,9% Ετήσια Ανάπτυξη

    Καθώς οι γαστρονομικές περιπέτειες γίνονται ολοένα και σημαντικότεροι λόγοι για να επιλέξει κανείς προορισμό, η ιστορική κουζίνα της Γεωργίας προσφέρει την τέλεια δικαιολογία για να εξερευνήσετε αυτό το άγνωστο κομμάτι της Ευρώπης. Προσθέστε στη λίστα και τα υπέροχα ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια και θα δείτε για ποιο λόγο η χώρα παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

    1. Άγιος Μαρίνος – 31,1% Ετήσια Ανάπτυξη

    Αν δεν γνωρίζετε που βρίσκεται η μικρή δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου στον χάρτη πιθανώς δεν είστε οι μόνοι: Αυτό το μεσαιωνικό κρατίδιο στέκεται ψηλά στα βουνά της Βόρειας Ιταλίας. Το 2017, ο Άγιος Μαρίνος είχε να επιδείξει περισσότερους από δύο επισκέπτες για κάθε έναν από τους 33.000 κατοίκους του – 78.000 στο σύνολο. Δεν είναι πολλοί, αλλά για ένα τόσο μικρό κρατίδιο είναι αρκετοί. Γνωστή για τα τρία κάστρα της που στέκονται επιβλητικά στο Monte Titano, τη χώρα θα λατρέψουν επίσης οι συλλέκτες νομισμάτων και γραμματοσήμων, αφού οι τοπικές εκδόσεις είναι σπάνιες και περιζήτητες.



    ΣΧΟΛΙΑ