• City Stories

    Πώς θα φτιάξετε το σωστό μοσχαράκι λεμονάτο


    Ο Γιώργος Τσούλης παρουσιάζει ένα προς ένα τα βήματα για να φτιάξετε εύκολα και νόστιμα το κλασικό μοσχαράκι λεμονάτο. Βάλτε το στο τραπέζι σας και όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά σας.

    Υλικά

    1500 γρ. Μοσχαρίσιο κιλότο, σε χοντρά κομμάτια
    900 ml Νερό
    120 ml Χυμό λεμονιού
    100 ml Ελαιόλαδο
    2 Κρεμμύδια, χοντροκομμένα
    2 Σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
    2 Φύλλα δάφνης
    2 σκελίδες σκόρδο
    1 Πράσο, χοντροκομμένο
    1 Ζωμό κοτόπουλο, σε μορφή gel
    1 κ.γ. Μπούκοβο
    Ρίγανη
    Αλάτι
    Πιπέρι

    Για το δέσιμο της σάλτσας:
    30 γρ. Βούτυρο
    25 γρ. Αλεύρι

    Προετοιμασία και Εκτέλεση

    1. Για την ετοιμασία των υλικών. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, καθαρίζουμε τα σκόρδα και τέλος στύβουμε τα λεμόνια και παίρνουμε το χυμό τους.
    2. Σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος με λίγο απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το ελαιόλαδο να κάψει. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές τους ώστε να πάρουν χρώμα. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει 10 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ πιάτο ενώ παράλληλα χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
    3. Αφού χαμηλώσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο στην κατσαρόλα σοτάροντας τα για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και το μπούκοβο και ανακατεύουμε.
    4. Όταν τα κρεμμύδια καραμελώσουν αρκετά, βάζουμε ξανά το κρέας με τα ζουμιά που έχει βγάλει στο πιάτο ενώ παράλληλα προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, το λεμόνι και το σκόρδο. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    5. Όταν πάρει βράση, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει και 2 ώρες ανάλογα με το κρέας που θα επιλέξουμε. Σημάδι του ότι είναι έτοιμο είναι ότι το κρέας πρέπει να σπάει αν το πιέσουμε με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι.
    6. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα.
    7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα κομμάτια του κρέατος βάζοντας τα σε ένα πιάτο. Με ένα σουρωτήρι, σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ πιέζοντας πολύ καλά τα λαχανικά ώστε να βγάλουν όλο το ζουμί και τη νοστιμιά τους.
    8. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά ανεβάζοντας την ένταση σε μέτρια. Στη συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Όταν λιώσει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.
    9. Αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα του βουτύρου σιγά σιγά το ζωμό, που κρατήσαμε στο μπολ, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη σάλτσα. Για να γίνει πιο πυκνή συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω από την φωτιά. Τέλος προσθέτουμε πίσω τα κομμάτια του κρέατος και το λεμονάτο μας είναι έτοιμο.
    10. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανίτες βάζοντας μπόλικη σάλτσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τέλεια συνταγή για νόστιμη σιφνέικη ρεβιθάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνταγή που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους: Τραγανό σνίτσελ κοτόπουλου με μοναδικές πατάτες!



    ΣΧΟΛΙΑ