• Γουνελά Αμπελία, Υπεύθυνη Πολιτισμού καταστήματος Public Πειραιά

    Γουνελά Αμπελία, Υπεύθυνη Πολιτισμού καταστήματος Public Πειραιά

    City Stories

    Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Οι άνθρωποι των Public προτείνουν 3 βιβλία για τους αναγνώστες μας!

    • NewsRoom

    «Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει», είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ… «Ο άνθρωπος που ζει με το βιβλίο δεν αισθάνεται ποτέ μοναξιά», ο Αντρέ Μαλρό. Ενώ ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες πάντα ονειρευόταν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης

    Διακοπές, καθημερινές, τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή δίπλα στο κύμα, ξαπλωμένοι στον καναπέ ή στο κρεβάτι ή μέσα στο λεωφορείο / τρένο / αεροπλάνο, τα βιβλία ήταν και θα είναι πάντα πιστοί σύντροφοι, συνοδοιπόροι, συνταξιδιώτες. Δίνοντας τροφή στο πνεύμα μας, ταξιδεύοντάς μας, διευρύνοντας τις γνώσεις και την οπτική με την οποία αντικρίζουμε τον κόσμο. Γι’ αυτό και τα βιβλία απέκτησαν, δικαίως, τη δική τους γιορτή… στα Public!

    Στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο ο κόσμος γιορτάζει το βιβλίο… Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που καθιέρωσε η UNESCO, προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, και του Άγγλου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή την ίδια χρονιά, το 1616, με μερικές ημέρες διαφορά. Δύο λογοτέχνες που εξακολουθούν να μαγεύουν, αιώνες μετά, μικρούς και μεγάλους, ταξιδεύοντάς τους σε άλλους κόσμους, φανταστικούς.

    Το ίδιο κάνουν, άλλωστε, όλοι οι δημιουργοί, διευρύνοντας ολοένα περισσότερο τις επιλογές των ανθρώπων που αγαπούν το διάβασμα, που ψάχνουν τον δικό τους παράδεισο σε ένα βιβλίο. Γι’ αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι άνθρωποι των Public προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα. Για να πάρουμε ιδέες, να εμπνευστούμε ο ένας από τον άλλο.

    «Άκου Ανθρωπάκο»

    Ένα από τα βιβλία που αξίζει κανείς να διαβάσει είναι το «Άκου, ανθρωπάκο», το οποίο μπορεί να ενταχθεί τόσο στην κατηγορία δοκίμιο όσο και στην πολιτική.

    Ο Βίλχελμ Ράιχ όρισε ένα σύμπαν, στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να περιπλανηθεί εποικοδομητικά και να επαναπροσδιορίσει τον λόγο της ύπαρξής του. Το βιβλίο του Αυστριακού ψυχίατρου και ψυχαναλυτή, που αποτελεί -μεταξύ άλλων- ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, ξεγυμνώνει την όζουσα φασίζουσα νοοτροπία του ανθρώπου.

    Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικοποιημένο έργο που, μολονότι γράφτηκε το 1946, παραμένει φοβερά επίκαιρο, καθότι πραγματεύεται την αλλοτρίωση της σύγχρονης κοινωνίας. Ευανάγνωστο, με πλήθος ηθικών διδαγμάτων, που αφυπνίζει και παράλληλα απελευθερώνει τη σκέψη. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί!

    «Η τυραννία της αξίας»

    Επόμενη πρόταση αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Η τυραννία της αξίας» από τον συγγραφέα Michael Sandel, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

    Σε αυτό του το βιβλίο, o Sandel με μια πολιτική συνάμα φιλοσοφική ματιά, εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

    Αναφέρεται στον Ομπάμα, τον Τραμπ, τον Μακρόν, το Brexit και το πώς κοινωνία και πολιτική συγκρούονται και αλληλεπιδρούν. Θέτει προβληματισμούς που αφορούν την εργασία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τις αλλαγές που επέφερε η παγκοσμιοποίηση, την ανέλιξη των ανθρώπων μέσα από τις αξίες και τις επιτυχίες τους και όχι απαραίτητα μέσω του πλούτου.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του Τραμπ για την ευφυία του, μιλά για την εργαλειοποίηση των πανεπιστημιακών προσόντων και τα αμερικανικά κολέγια των ελίτ, τις κοινωνικές συγκρούσεις και διαμαρτυρίες και την αμφισβήτηση των κομμάτων.

    Η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, η ισότητα είναι για αυτόν καίρια σημεία που πρέπει να επανεξετάσουμε πολίτες και πολιτικοί μέσα από τον διάλογο για το κοινό καλό.

    «Γυναίκες & Εξουσία»

    Ένα ηχηρό μανιφέστο ενάντια στο μισογυνισμό αποτελεί το βιβλίο της Mary Beard «Γυναίκες & Εξουσία» που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Μας ταξιδεύει στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη, με σκοπό να αντιληφθούμε πόσο βαθιά ριζωμένες είναι οι προκαταλήψεις απέναντι στη γυναικεία φύση.

    Σύμφωνα με την Beard, στην Ομήρου Οδύσσεια αποτυπώνεται το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα γυναικείας φίμωσης, αφού ο νεαρός Τηλέμαχος εμφανίζεται να αφαιρεί το δικαίωμα του λόγου από τη μητέρα του Πηνελόπη, αναφέροντας ότι τα λόγια ταιριάζουν μόνο στους άντρες.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, συνδεδεμένο με παραδείγματα από τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, την πολιτική, στοχεύοντας στο να αποδείξει ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την εξουσία και την ελεύθερη έκφραση, είναι πολιτισμικά παγιωμένος.

    Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες πασχίζουν να ακουστούν και παλεύουν σκληρά για να τους δοθεί μία ευκαιρία που σε έναν άντρα θα δινόταν αβίαστα.

    Με λόγο λιτό και περιγραφικό, το βιβλίο αυτό στοχεύει στο να αποτελέσει τροφή για σκέψη και συζήτηση ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες, ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας, που επιθυμούν να συνεισφέρουν στη κατάρριψη της έμφυλης ανισότητας και στον επαναπροσδιορισμό της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και την εξουσία εν γένει.

    Πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο ή θέατρο, λογοτεχνία ή επιστήμη, δεν έχει σημασία… Καθένας αναζητεί κάτι διαφορετικό σε κάθε χρονική στιγμή. Ας αδράξουμε την ευκαιρία για μια βόλτα στα Public και είναι σίγουρο ότι θα βρούμε λογιών-λογιών θησαυρούς!

    Γουνελά Αμπελία, Υπεύθυνη Πολιτισμού καταστήματος Public Πειραιά
    Γουνελά Αμπελία, Υπεύθυνη Πολιτισμού καταστήματος Public Πειραιά