• City Stories

    Ο μεγάλος έρωτας της Νταϊάνα με το πιο άδοξο τέλος

    • Μαργαρίτα Οικονόμου


    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, μετά το διαζύγιο με τον πρίγκιπα Κάρολο, άνοιξε τα φτερά της, δημιουργώντας την εικόνα που ξέρουμε ως σήμερα για εκείνη, την εικόνα σύμβολο της διασημότητας, της φιλάνθρωπης πριγκίπισσας, που αγκάλιαζε ασθενείς με ΑΙDS, χάιδευε φτωχά παιδιά στην Αγκόλα και εξεγειρόταν για τα ναρκοπέδια στα Βαλκάνια.

    Όμως την εικόνα της και την προσωπικότητα της περιβάλλει και η πολυτάραχη ερωτική ζωή της μετά από το διαζύγιο. Αυτή την πλευρά κοσμούν σωματοφύλακες, playboys, επιχειρηματίες και ένας καρδιοχειρουργός.

    Οι πιο πρόσφατες βιογραφίες της υπαινίσσονται πως η Νταϊάνα μπορεί να έπασχε από οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, μια «ιδιαιτερότητα» στην οποία οφειλόταν η παρορμητικότητα, η μελαγχολία, η συναισθηματική αστάθεια και το κενό, η βουλιμία, ο φόβος της μοναξιάς και τα αισθήματα εγκατάλειψης, οι αυτοτραυματισμοί της και η σύγχυση που είχε σχετικά με την εικόνα της.

    Σε τελική ανάλυση, αυτό σήμαινε ένα πράγμα, πως η πριγκίπισσα Νταϊανα ήθελε αγάπη, συνέχεια και πάντα, περισσότερη από όσο ο άντρας της, ή μάλλον οποιοσδήποτε άντρας, μπορούσε να της δώσει. Ο λόγος ήταν η χρόνια συναισθηματική ανασφάλειά της, μια παλιά, ορθάνοιχτη «τρύπα» στην καρδιά της, από το  διαζύγιο των γονιών της και τη φυγή της μητέρας της.

    Σχεδόν τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να γεμίσει αυτό το κενό, σίγουρα όχι o ψυχρός, φλεγματικός Τσαρλς, o οποίος, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας, ήταν «νεκρός από τη μέση και κάτω» ή ζητούσε τη συντροφιά της μόνο μια φορά κάθε τρεις βδομάδες.

    Η Νταϊάνα όμως βρήκε αυτό που αναζητούσε, το μπάλωμα στην καρδιά της, στον καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν.

    Ο μεγάλος έρωτας της Νταϊάνα

    Ο 36χρονος, τότε, καρδιοχειρουργός Χασνάτ Καν, o μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια μιας συντηρητικής, αγαπημένης, μεγαλοαστικής οικογένειας στο Jhelum του Πακιστάν, δεν ήταν ακριβώς το «υλικό» του playboy ούτε του ρομαντικού ήρωα. Κι όμως, όταν η Νταϊάνα έριξε τα μάτια της πάνω του, η καρδιά της άρχισε να χτυπάει σαν τρελή.

    Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Vanity Fair, οι δυο τους πρωτοσυναντήθηκαν σε ένα ασανσέρ στο Royal Brompton Hospital, όταν η πριγκίπισσα επισκεπτόταν τον σύζυγο της νοσοκόμας, τον Joseph Toffolo που νοσηλευόταν εκεί με επιπλοκές ύστερα από μια επέμβαση τριπλού bypass. Ο Χασνάτ Καν ήταν ο επιβλέπων γιατρός, βοηθός του διακεκριμένου χειρουργού Μagdi Yacoub.

    Πριν περάσει ένας μήνας, οι ντουλάπες της στο παλάτι του Κένσινγκτον είχαν γεμίσει με σαλβάρια, μεταξωτές τουνίκ και μακριά, κεντητά καφτάνια, τα δωμάτια μύριζαν με ανατολίτικα αρωματικά, τα τραπεζάκια έγερναν από το βάρος ιατρικών βιβλίων και περιοδικών, διότι η πριγκίπισσα μελετούσε με πάθος την καρδιολογία και μάλιστα διάβαζε στα κρυφά και το Κοράνι. Σκεπτόταν σοβαρά να ασπαστεί το Ισλάμ για χάρη του.

    Η Νταϊάνα και ο Καν

    Το ζευγάρι συναντιόταν αργά, μετά τα μεσάνυχτα, στο μικρό δωματιάκι-ιατρείο του Καν στο νοσοκομείο Royal Brompton, μετά το τέλος της βάρδιας του, σε απόμερες pub στο Soho ή στο Camden Town, σε ήσυχα jazz κλαμπάκια επειδή ο Natty, όπως τον αποκαλούσε χαϊδευτικά, σιχαινόταν τη δημοσιότητα, η Νταϊάνα έμαθε να μεταμφιέζεται με περούκες και τεράστια γυαλιά.

    Άλλοτε όταν ήταν μόνη της, ο Καν έμπαινε κρυφά στα διαμερίσματά της στο παλάτι του Κένσινγκτον, συνήθως κρυμμένος μες στο πορτ μπαγκάζ του έμπιστου μπάτλερ της Paul Burrell, για να περάσουν μια ήσυχη βραδιά με πίτσες και μπίρες μπροστά στην τηλεόραση. Τα Σαββατοκύριακα, που το προσωπικό της έλειπε, η Νταϊάνα έμπαινε στην κουζίνα και επιχειρούσε να μαγειρέψει, κι άλλες φορές χανόταν για ώρες στη γκαρσονιέρα του Καν στην περιοχή Chelsea, για να καθαρίσει, να σκουπίσει, να πλύνει τα πιάτα, να βάλει πλυντήριο και να σιδερώσει τα πουκάμισά του άντρα της, ακριβώς όπως θα έκανε, κάθε κοινή, ερωτευμένη γυναίκα.

    Άλλωστε, στο βάθος της καρδιάς της, το μόνο που λαχταρούσε η «πριγκίπισσα του λαού» ήταν ένας άντρας που θα την αγαπούσε σαν καθημερινό κορίτσι.

    Όμως, η αγάπη που ζητούσε και που έδινε η Νταϊάνα ήταν όπως πάντα παράφορη και εμμονική. Ήθελε να ξέρει που είναι ο Χασνάτ κάθε μέρα, κάθε στιγμή απαιτούσε την προσοχή του, διαρκώς καθώς έτρεμε στην ιδέα της απόρριψης. Αυτό όμως έφτανε αρκετές φορές να του δημιουργεί πρόβλημα και στην δουλειά του.

    Βομβάρδιζε καθημερινά τον Καν με μηνύματα και τηλεφωνήματα, τις ώρες του ιατρείου του. Όταν εκείνος δεν απαντούσε λόγω δουλειάς η Νταϊάνα εκνευριζόταν και ένα οργισμένο ή παρακλητικό σημείωμα από τον Δόκτορ Αρμάνι (το ψευδώνυμο που έδινε) κατέφθανε στη ρεσεψιόν του νοσοκομείου, δια χειρός από τον Paul Burrell.

    Η Νταϊάνα ονειροπολούσε κάθε μέρα, σχεδιάζοντας τον γάμο τους και ονειρευόταν να κάνουν μια κόρη που θα την ονόμαζα Αλλέγρα. Προσπαθούσε να κερδίσει τους γονείς του και να γίνει αποδεκτή.  H πριγκίπισσα ήξερε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ζεις με έναν άντρα και να παντρεύεσαι την οικογένειά του, αλλά όλες οι προσπάθειες της για να γίνει αποδεκτή ήταν μάταιες.

    Ο Καν ήταν ένας Pathan, μέλος μιας φυλής συντηρητικής, σχολαστικής σχετικά σε ό,τι αφορούσε την τήρηση των παραδόσεων, τη θρησκεία και τον γάμο. Έμοιαζε σχεδόν με ένα κακό αστείο, καθώς για τους Γουίνσδορ ήταν κατάλληλη, αλλά δεν ήταν επιθυμητή, ενώ για τους Κανς ήταν επιθυμητή, αλλά δεν ήταν κατάλληλη.

    Το φινάλε της σχέσης γράφτηκε στο Hyde Park του Λονδίνου, τον Ιουλίου του 1997, με αφορμή ένα άρθρο της  εφημερίδας Sunday Mirror, που έκανε αναφορά στην επίσκεψη της Νταϊάνα στη Λαχώρη τον Μάιο του 1997 και επέμενε πως είχε αρραβωνιαστεί μυστικά τον Καν. Ο ίδιος την κατηγόρησε πως  είχε φροντίσει να διαρρεύσουν οι πληροφορίες στον Τύπο, εκείνη το αρνήθηκε με κλάματα, όμως η συζήτηση έγινε καυγάς και αντάλλαξαν πικρά λόγια φέρνοντας τον χωρισμό τους. Ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν.

    Λίγες μέρες αργότερα, εκείνη θα έφευγε για διακοπές στη βίλα του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέτ στη Μεσόγειο και στη ζωή της θα έμπαινε ο Ντόντι, και οι παπαράτσι που τραβούσαν κάθε της στιγμή, αποθανατίζοντας  ένα ειδύλλιο, που μέχρι σήμερα, οι φίλες της  πιστεύουν πως ήταν ψεύτικο για να κάνει τον Καν να ζηλέψει. Βέβαια δεν είναι γνωστό αν θα άλλαζε κάτι αφού η Νταϊάνα και ο Ντόντι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

    Ο Καν σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Μαλαισίας. Το 2006 παντρεύτηκε την 29χρονη Ηadia Sher Ali, μια Πακιστανή, με αριστοκρατικές αφγανικές ρίζες.Ο γάμος τους διήρκεσε μόλις 18 μήνες.

    Στις λιγοστές συνεντεύξεις του ο Καν περιγράφει την Νταϊάνα ως μια «πολύ κανονική γυναίκα, με σπουδαίες αρετές και κάποιες κακές συνήθειες». Μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τις λεπτομέρειες της σχέσης τους, δεν έχει γράψει κανένα βιβλίο.



    ΣΧΟΛΙΑ