• City Stories

    Η απίθανη μεταμόρφωση ενός μισογκρεμισμένου κτιρίου στη Νίσυρο σε βίλα (pics)

    • NewsRoom
    Νίσυρος


    H Μελανόπετρα είναι μια πέτρινη κατοικία που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην καρδιά του πανέμορφου παραδοσιακού οικισμού Εμπορειού της Νισύρου και μετατράπηκε το 2015 σε μια ατμοσφαιρική διώροφη βίλα με δύο κομψά διαμερίσματα, στο ισόγειο και τον όροφο.

    Έτσι ήταν πριν:

    Και έτσι είναι σήμερα:
    Βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία σε υψόμετρο περί τα 400μ με πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Η ονομασία της είναι εμπνευσμένη από την τοπική μαύρη ηφαιστειακή πέτρα (μελανόπετρα) που αποτελεί το βασικό υλικό δομής.

    H ιδιαίτερα επιμελημένη αποκατάσταση διατηρεί ανέπαφη τη διαχρονική γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αναδεικνύοντας την με σύγχρονες μινιμαλιστικές παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του κτίσματος που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
    Η ιδέα υλοποιήθηκε από την ιδιοκτήτρια και αρχιτέκτονα Άννα Αποστόλου που συνδύασε την τέχνη της και την αγάπη της για το απλό και το όμορφο με μια υψηλής ποιότητας φιλοξενία.

    Τα δυο αυτόνομα διαμερίσματα διαθέτουν τις πιο σύγχρονες υποδομές, υψηλής ποιότητας και λιτής αισθητικής, ενώ διατηρούν τα παλιά τζάκια, το φούρνο και την υπόγεια στέρνα για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού.
    Το μοναδικό σε καθαρότητα και λάμψη φυσικό φως που διεισδύει στο εσωτερικό από τα μικρά παράθυρα ζωντανεύει το ανάγλυφο των λευκών χώρων και δημιουργεί μια ήρεμη μαγευτική ατμόσφαιρα.
    Η εκπληκτική θέα προς την θάλασσα, το ορεινό ηφαιστειακό τοπίο αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του ανέπαφου από επεμβάσεις παραδοσιακού οικισμού με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα στενά δρομάκια, δημιουργούν γύρω από την κατοικία ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον, φαινομενικά ανέγγιχτο από τον χρόνο.

    H ήρεμη ατμόσφαιρα που αποπνέει και η ζεστή φιλοξενία συμβάλλουν στην απέριττη γοητεία της σε ένα τοπίο Αιγαιοπελαγίτικης φυσικής ομορφιάς.

    Η Μελανόπετρα που αναδύεται από την πέτρα και το βράχο του ηφαιστειακού τοπίου αποτελεί έναν αυτόνομο μικρό παράδεισο που αποπνέει διακριτική πολυτέλεια, διαχρονική κομψότητα και αρμονία, ενσωματωμένο σε ένα πραγματικά γνήσιο φυσικό και κτισμένο περιβάλλον.
    Στις εξωτερικές όψεις κυριαρχεί η αρμολογημένη εμφανής λιθοδομή που ενοποιεί οπτικά την κατοικία με το περιβάλλον, ενώ ο ήπιος τεχνητός φωτισμός αναδεικνύει διακριτικά το ανάγλυφο των τοίχων.
    Ο υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται με επιχρισμένα κτιστά επίπεδα, σκαλιά και καθιστικά ενσωματωμένα σε σχηματισμούς βράχων, οργανώνοντας τη φυσική γεωμετρία με μια γλυπτική ποιότητα.

    Η πρωτογενής κατασκευαστική απλότητα και η συνέχεια τον υλικών και των χαράξεων σε όλες τις κλίμακες έχει στόχο την ήπια μετάβαση από το εξωτερικό στο εσωτερικό και από τη φύση στο κτισμένο.

    Πηγή: www.dinfo.gr



    ΣΧΟΛΙΑ