• City Stories

    Κι όμως! Το όνομα των Zara (και όχι μόνο) έχει σχέση με την Ελλάδα!

    zara


    Αναρωτηθήκατε ποτέ από που πήραν την ονομασία τους εταιρίες κολοσσοί με προϊόντα ένδυσης, τροφίμων, αλλά και ιστοσελίδων που χρησιμοποιούμε λίγο-πολύ όλοι στην καθημερινότητά μας;

    zara 1

    Η αρχική ονομασία της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Zara ήταν Zorba! Έμπνευση του ιδρυτή των Zara, Amancio Ortega ήταν η ελληνοβρετανική ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek). Όμως, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα, όταν λίγο πιο δίπλα υπήρχε ένα μπαρ με την ίδια ονομασία. Τελικά έκανε έναν αναγραμματισμό της λέξης Zorba και κατέληξε στο Zara.

    NIKE 2

    Το ελληνικό στοιχείο συναντάμε σε ακόμη μία εταιρία -αθλητικών ρούχων αυτή τη φορά- εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Η γνωστή σε όλους μάρκα Nike προέρχεται από τη θεά Νίκη που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού στην Αρχαία Ελλάδα.

    pepsi

    Η Pepsi πήρε την ονομασία της από τον ιατρικό όρο «πέψη», τον οποίο εμπνεύστηκε ο εφευρέτης της, Caleb David Bradham από την ιατρική σχολή που πήγαινε. Ζάχαρη, νερό, καραμέλα, έλαια λεμονιού και μοσχοκάρυδο ήταν το αρχικό μείγμα της Pepsi, που τότε λεγόταν «Brad’s Drink». Τρία χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Pepsi-Cola, επειδή ο Bradham πίστευε ότι βοηθάει στη δυσπεψία.

    adidas-originals

    Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η αθλητική μάρκα Adidas είναι ακρωνύμια που σημαίνει «Κάθε μέρα ονειρεύομαι για το ποδόσφαιρο» (All Day I Dream About Soccer). Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός του nickname του ιδρυτή της, Adolf Dassler, Adi και τα τρία πρώτα γράμματα του επιθέτου του.

    ikea love

    Αν και η εταιρία είναι σουηδική, η λέξη IKEA δεν είναι. Ένας ακόμα ιδρυτής, ο Ingvar Kamprad επέλεξε να συνδυάσει τα αρχικά του επιθέτου του με τα αρχικά του ονόματος της φάρμας και του χωριού του, Elmtaryd και Agunnaryd.

    starbucks

    Ο ιδρυτής των Starbucks, Gordon Bowker ήθελε η ονομασία της εταιρίας του να ξεκινάει με τα αρχικά «st», επειδή τα θεωρούσε ισχυρά σύμφωνα. Όταν έτυχε να ακούσει για την παλιά πόλη Starbo, το μυαλό του αμέσως πήγε στο μυθιστόρημα του Herman Melville «Moby Dick» και τον χαρακτήρα Starbuck.

    Häagen-Dazs

    Ο Εβραίος μετανάστης από την Πολωνία, Reuben Mattus θέλησε να τιμήσει τη Δανία και να ονομάσει την εταιρία παγωτών του Häagen-Dazs. Βέβαια, η συγκεκριμένη λέξη δε σημαίνει απολύτως τίποτα, απλά του άρεσε ο τόνος και θεώρησε ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον!

    google

    Αποτέλεσμα λάθους ορθογραφίας είναι η ονομασία της εταιρίας Google! Καθώς ο ιδρυτής της Larry Page επιχειρούσε να βρει ιδέες για τη δημιουργία της, μαζί με άλλους φοιτητές, ο μαθηματικός όρος «googolplex» αποτυπώθηκε λάθος. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως η ονομασία της εταιρίας.

    SAN FRANCISCO, CA - APRIL 22: A sign is posted on the exterior of a McDonald's restaurant on April 22, 2015 in San Francisco, California. McDonald's reported a decline in first quarter revenues with a profit of $811.5 million, or 84 cents a share compared to $1.2 billion, or $1.21 a share, one year ago. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

    Η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s πήρε το επίθετο δύο αδελφών που άνοιξαν ένα εστιατόριο με μπέργκερ στην Καλιφόρνια. Λίγα χρόνια αργότερα ο Raymond Kroc ανέλαβε τη δημιουργία franchise στην Αμερική και αγόρασε τα δικαιώματα της ονομασίας McDonald’s.

    Amazon Jeff Bezos

    Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos αρχικά ήθελε να ονομάσει την εταιρία του Cadabra ή Relentless. Τελικά επέλεξε το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο, τον Αμαζόνιο. Fun fact: Αν επισκεφτείτε το Relentless.com θα σας ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα της Amazon.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Survivor: «Μας κυνηγούσε η παραγωγή γιατί…» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Μύκονο που πωλείται 11,7 εκ. – Έχει 17 υπνοδωμάτια και 17 μπάνια (20 Φωτό)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μενεγάκη – Κολιδά: Η δίαιτα και τα κιλά των δύο γυναικών (video)



    ΣΧΟΛΙΑ