• City Stories

    Relux: Το κομψό και πολυτελές ξενοδοχείο της Ίου (pics)

    • NewsRoom
    ξενοδοχείο Ίος


    Αρχιτεκτονικό γραφείο: A31 Architecture
    Τοποθεσία: Ίος, Ελλάδα
    Αρχιτέκτονας του project: Πραξιτέλης Κονδύλης
    Ομάδα design: Πραξιτέλης Κονδύλης, Ηρώ Παπαδοπούλου, Χαρά Λασιθιωτάκη, Στέφανος Νασόπουλος
    Έτος: 2015
    Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηασλάνης

    Κάποια στιγμή, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, χτίστηκε το Blue Bay Hotel Ios σε οικόπεδο 3900τ.μ. στο λιμάνι της Ίου, με θέα το Σίκινο, χωρίς να αναπαλαιωθεί ή να ανακατασκευαστεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

    Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2010, όταν θεωρήθηκε απαραίτητη η πλήρης ανακαίνιση των χώρων, προκειμένου να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται. Το A31 ανέλαβε την ευθύνη να μετατρέψει αυτό το ξενοδοχείο 2 αστέρων, σε ένα σύγχρονο boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων, το οποίο θα ονομαζόταν Relux Ios Island. Προκειμένου να επιτύχει το έργο αυτό, επανασχεδίασαν το περίγραμμα των υπάρχοντων κτιρίων, καθώς και τα υπνοδωμάτια, τους κοινόχρηστους χώρους και το γύρω τοπίο.

    ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος

    ξενοδοχείο Ίος

    Ο σχεδιασμός του τοπίου εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες του χώρου, όπως οι μικροκλιματικές και τοπογραφικές συνθήκες, καθώς και η υπάρχουσα βλάστηση που συνδυάζει το εξωτερικό του ξενοδοχείου με το φυσικό περιβάλλον. Το άνισο σχήμα του οικοπέδου που φαίνεται να “αγκαλιάζει” το συγκρότημα, δημιουργεί ιδιωτικούς κήπους και προσθέτει υπαίθριους χώρους. Η απαλή κλίση που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στον περιβάλλοντα χώρο, χρησιμοποιήθηκε ως το ιδανικό περιβάλλον για την προσθήκη ενσωματωμένων καθιστικών ή υπερυψωμένων περιοχών. Η επιλογή των φυτών περιλαμβάνει μεσογειακά είδη, με πλούσια αρώματα και ανθοφορία, που επιλέγονται με βάση τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης και την ικανότητά τους να ταιριάζουν στην αρχιτεκτονική ενότητα.

    ξενοδοχείο Ίοςξενοδοχείο Ίος
    ξενοδοχείο Ίοςξενοδοχείο Ίοςξενοδοχείο Ίοςξενοδοχείο Ίος

     

    ξενοδοχείο Ίος

    Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελείται από τα ακόλουθα κτίρια:

    BUILDING A1: Περιλαμβάνει τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, το γραφείο της διεύθυνσης, τις τουαλέτες ανδρών / γυναικών / αναπήρων, το Café – Bar, το εστιατόριο / πρωινό, καθώς και την κουζίνα του εστιατορίου.
    VILLA: Αυτόνομη σουίτα στο ισόγειο με ιδιωτικό κήπο και υπαίθριο SPA.
    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΥΣ. Ισόγειο κτίριο, το οποίο αποτελείται από δύο τρίκλινα δωμάτια με ιδιωτικό κήπο.
    ΚΤΙΡΙΟ Α2. Διώροφο κτίριο με υπόγειο δωμάτια συνολικής χωρητικότητας 14 δίκλινων και τρίκλινων δωματίων.
    ΚΤΙΡΙΟ Α3. Ισόγειο βοηθητικό κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει τα αποδυτήρια και τις τουαλέτες του προσωπικού.

    ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος
    ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος

    Σχεδιασμένο με αφαιρετικό τρόπο, αυτό το έργο χαρακτηρίζεται από κομψότητα. Καθιερώθηκε, επίσης, οργανική ενσωμάτωση του στοιχείου του νερού στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ τα δωμάτια αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένοι χώροι νησιωτικής αρχιτεκτονικής με μοναδικές μορφολογικές ιδιότητες, και όχι ως τυπικά δωμάτια ξενοδοχείων. Ως εκ τούτου, όλα ανασχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν νέοι χώροι με ολοκαίνουργια διάταξη και πρόσβαση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των 4 αστέρων.

    ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος ξενοδοχείο Ίος

    Επιπλέον, κατασκευάστηκαν κι άλλες εγκαταστάσεις κοινόχρηστων χώρων, όπως ανοιχτό μπαρ, εστιατόριο και wine bar, πισίνα, spa και σύγχρονο ορθόδοξο παρεκκλήσι.

    Πηγή: www.archdaily.com



    ΣΧΟΛΙΑ