• City Stories

    Νέες ταινίες: Η βιογραφία ενός σημαντικού καλλιτέχνη και η επιστροφή παλιών γνωρίμων αυτή την εβδομάδα


    Με ενδιαφέρον ξεκινά η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη βιογραφία ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, αλλά και την επιστροφή γνώριμων φυσιογνωμιών από το παρελθόν. Κατά τα άλλα, η εβδομάδα κυλάει ήσυχα, με φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς, που μας έχουν απασχολήσει πολλάκις.

    «Οι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια απειλή» («Men In Black: International»)

    Σκηνοθεσία: Φ. Γκάρι Γκρέι
    Παίζουν: Τέσα Τόμσον, Κρις Χέμσγουορθ, Λίαμ Νίσον

    Η μαυροντυμένη, μυστική, κυβερνητική οργάνωση, που διαφυλάσσει την τάξη σε σχέση με τη δραστηριότητα των εξωγήινων προσφύγων στη γη, θωρακισμένη με όπλα υψηλής τεχνολογίας, έχει εξαπλώσει τη δράση της, από τη Νέα Υόρκη, σε όλο τον πλανήτη, το ίδιο όμως έχουν πράξει και τα εξωγήινα «αποβράσματα». Μια αποφασισμένη νεαρή καταφέρνει να γίνει δεκτή ως νεοσύλλεκτη Μ και μαζί με τον παρασημοφορημένο Πράκτορα H θα αντιμετωπίσουν μια εξωγήινη απειλή, που έχει στη διάθεση της υπερόπλο διαγαλαξιακής εμβέλειας αλλά και έναν κατάσκοπο εντός της οργάνωσης.

    «Νουρέγιεφ: Το λευκό κοράκι» («The White Crow»)

    Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
    Παίζουν: Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρέιφ Φάινς

    Τα πρώιμα χρόνια του Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, από τη γέννησή του σε ένα τρένο για τη Σιβηρία, το 1938, έως τη μετάβασή του στο Παρίσι, τη δεκαετία του ’60 και τη δραματική αυτομόλησή του στη Δύση, μόλις στα 23 του από τη Σοβιετική Ένωση.

    Πολλά υποσχόμενη η συνεργασία του υποψήφιου για Όσκαρ και έμπειρου στις κινηματογραφικές προσεγγίσεις διασήμων, σεναριογράφου Ντέιβιντ Χέαρ και του Άγγλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρέιφ Φάινς, Στόχος της ταινίας είναι η ανάδειξη του τρικυμιώδη χαρακτήρα ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Η ταινία προσεγγίζει τον Νουρέγιεφ ως εγωιστή, φιλόδοξο καλλιτέχνη, μα και πολιτικό ον, με απέχθεια προς κάθε μορφή εξουσίας.

    «Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου» («Le Grand Bain»)

    Σκηνοθεσία: Ζιλ Λελούς
    Παίζουν: Ματιέ Αμαλρίκ, Γκιγιόμ Κανέ, Μπενουά Πελβούρ

    Η προετοιμασία για ένα πανευρωπαϊκό έπαθλο στην ερασιτεχνική συγχρονισμένη κολύμβηση, υπό την καθοδήγηση μιας πρώην πρωταθλήτριας, στη δημόσια πισίνα της τοπικής κοινότητας, προσφέρει διέξοδο και χώρο για ψυχανάλυση, εντός κι εκτός του υγρού στοιχείου, σε μια ετερόκλητη παρέα μεσήλικων ανδρών που περνούν κρίση.

    «Το άλογο που είμαι»

    Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

    Το νέο ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, μετά το «Πατρίδα από μάρμαρο» (2018), στο οποίο εξερεύνησε τη δύναμη της τέχνης και τη σχέση της με την ύπαρξη, περιεργάζεται την τρέλα και την ιδιοσυγκρασιακή σχέση μας με την πραγματικότητα. Το μυστηριώδες άφατο και το εκτός λογικής κομμάτι του εαυτού μας φιλτράρονται στις διηγήσεις οκτώ διαφορετικών προσωπικοτήτων, αλλά και δια του πρίσματος των τεχνών (φωτογραφία, ποίηση, μουσική, εικαστικά).

    «Πόκεμον Ντετέκτιβ Πίκατσου» («Pokémon Detective Pikachu»)

    Σκηνοθεσία: Ρομπ Λέτερμαν
    Παίζουν: Ράιαν Ρέινολντς, Τζάστις Σμιθ

    Μαθαίνοντας ότι ο αστυνομικός ντετέκτιβ πατέρας του, σκοτώθηκε σε δυστύχημα, ο νεαρός Τιμ ξεκινά απρόθυμα έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη με τη βοήθεια ενός Πόκεμον, δαιμόνιου αστυνομικού λαγωνικού, και μιας εκπαιδευόμενης ρεπόρτερ. Πρώτη live-action εκδοχή της διάσημης γιαπωνέζικης σειράς που διαθέτει καρτούν, βιντεογκέιμ έως και δημοφιλή hi-tech εφαρμογή (Pokémon Go), με την εταιρεία να τοποθετεί το διάσημο προϊόν της σε ένα σχετικά ρεαλιστικό κινηματογραφικό περιβάλλον δανειζόμενη την πατέντα επιτυχίας των «Transformers» της Mattel και των υπερηρώων των κόμικς της Marvel. Βασισμένο στο ομώνυμο βιντεογκέιμ.

    Στις αίθουσες προβάλλονται ακόμη:

    -H δραματική κομεντί της Ζάρα Χέις «Κορίτσια κάποιας ηλικίας» (Poms **, 2018) στην οποία μια παρέα βετεράνων ηθοποιών με επικεφαλής τη Νταϊάν Κίτον «ξεδίνει» βάσει μιας αμήχανης δραματουργικά…γηριατρικής εκδοχής του #MeToo, δημιουργώντας ομάδα μαζορετών, καθώς και

    -H εφηβική κωμωδία «Booksmart» (** 2019), φεμινιστική παραλλαγή του επιτυχημένου «Superbad» (2007)



    ΣΧΟΛΙΑ