• City Stories

    «Μόρια – Ανάμεσα στο χτες και το σήμερα»: Στις 21/10 η παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Παπαδημητρίου

    • NewsRoom


    Το βιβλίο «Μόρια – Ανάμεσα στο χτες και το σήμερα», της Όλγας Παπαδημητρίου, εκδόσεις Αγγελάκη 2022,  γράφτηκε κατόπιν προκήρυξης λογοτεχνικού διαγωνισμού με τον τίτλο «Μόρια 2.500 χρόνια ιστορίας» από τον το πολιτιστικό σωματείο «Culture 4 All – Πολιτισμός για Όλους» .

    Έτυχε διάκρισης, το 2021, με το πρώτο βραβείο Δοκιμίου, από το εν λόγω σωματείο, σε συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

    Στόχος η ανάδειξη της εικόνας και της ταυτότητας της Μόριας Λέσβου με ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις παραδόσεις της συλλογικής ζωής των μελών της Κοινότητας, των μορφών του πνεύματος που άφησαν στίγμα.

    Η ανάγκη για αυτή την παρουσίαση δημιουργήθηκε από τη σύνδεση της Μόριας με το μεταναστευτικό, κυρίως από το 2015, εξ αιτίας της γειτνίασής της με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και του συνεπακόλουθου πασίγνωστου επώνυμου «ΚΥΤ Μόριας», το οποίο ταυτίστηκε με το ιστορικό όνομα του χωριού.

    Το ίδιο το χωριό αγνοήθηκε.

    Ένας κόσμος ομορφιάς με τον παραδοσιακό οικισμό μέσω στο χρώμα και το φως, στην αύρα της θάλασσας και τη γαλήνη των ελαιώνων, τα ιστορικά αξιοθέατα, επιζητά με όλους τους δημιουργικούς κατοίκους του την αποκατάσταση του ονόματός του, μετά από όσα πέρασε.

    Το βιβλίο, εμπλουτισμένο με φωτογραφείς από το αρχείο κατοίκων του χωριού, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 7 μ.μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζόμενων ΟΤΕ Ν. Αττικής (3ης Σεπτεμβρίου 110, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα).

    Θα μιλήσουν οι Ειρήνη Βεκρή, συγγραφέας, Ελένη Γιαννετάκη, έκτακτη αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και Δημήτρης Καραμβάλης, δοκιμιογράφος.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νεκτάριος Βακάλης, Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής -Ο.Λ.Σ.Α., αντιπρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου «Culture 4 All – Πολιτισμός για Όλους».

    Η παρουσίαση θα κλείσει με μουσική και σκοπούς της Λέσβου. Θα παίξουν οι μουσικοί  Σταυρούλα Μάλφα, σαντούρι και Ηλίας Μάλφας βιολί.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ελληνική λογοτεχνία ζητεί μεταφραστές – Συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

    Νέες ταινίες στους κινηματογράφους: Οσκαρικό δράμα, βρετανικό μυστήριο και ψυχεδελικός Μπόουι



    ΣΧΟΛΙΑ