• Mononews TV

    Πώς να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου με 7 βήματα


    Το άγχος και οι φόβοι είναι χαρακτηριστικά που όλοι λίγο πολύ έχουμε. Πώς, όμως, μπορούμε να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας;

    1. Αντιμετώπισε τους φόβους σου

    Όλοι έχουμε φόβους, που μας εμποδίζουν κάποιες φορές από το να ζήσουμε τη ζωή μας στο 100%.

     Γενικά, οι φόβοι λειτουργούν σαν ένα σύστημα συναγερμού, με στόχο την απόλυτη προστασία μας, ωστόσο δεν μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά ανάμεσα σε μία κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι θετικό για μας, από μία κατάσταση που αποτελεί αληθινό κίνδυνο.

    Σε κάθε περίσταση ενδέχεται να υπάρξει κάτι που θα προκαλέσει το φόβο μας, ωστόσο με κάποιον τρόπο καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε στην ενέργεια που επιθυμούμε να προβούμε.

    Εάν θέλει κάποιος να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, δεν μπορεί να αφήνει τους φόβους του να κατευθύνουν τις κινήσεις του.

    Γιατί οι περισσότεροι φοβούνται, για παράδειγμα, να βγάλουν λόγο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό από το να διασχίσουν ένα πολυσύχναστο δρόμο με εκατοντάδες αυτοκίνητα που περνούν από μπροστά τους με μεγάλη ταχύτητα;

    Το άγχος και ο φόβος δημιουργείται από την έλλειψη εξάσκησης. Συνεπώς, όταν διασχίζουμε το δρόμο καθημερινά, δεν πρόκειται για κάτι που μας τρομάζει, αφού είναι πλέον συνήθειά μας.

    Αν κάποιος εξασκηθεί στο να δίνει ομιλίες, με τον καιρό θα αισθανθεί πιο άνετα με τον εαυτό του και με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσει και θα ξεπεράσει τον φόβο του.

    9 στις 10 φορές, κάτι που το νιώθουμε οικείο, δεν μας τρομάζει.

    2. Να ξέρεις τα δυνατά σου σημεία

    Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να θυμάται και να εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά.

    Η μνήμη μας αποθηκεύει τα αρνητικά γεγονότα τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ότι τα θετικά, ενώ είναι πιο σύνηθες να κολλήσουμε σε ένα αρνητικό πράγμα, ακόμα κι αν τα θετικά υπερτερούν.

    Συχνό φαινόμενο είναι να ψάχνουμε τα ψεγάδια σε κάποιον και να τον κρίνουμε με μεγάλη ευκολία, κάτι που κάνουμε και στον ίδιο μας τον εαυτό.

    Η αυτοπεποίθηση βασίζεται στην ικανότητα κάποιου να γνωρίζει και να επικεντρώνεται στα ταλέντα, τα επιτεύγματα και τα πλεονεκτήματά του.

    Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει λίγο χρόνο και να υπενθυμίζει στον εαυτό του τα δυνατά του σημεία προκειμένου να μπουστάρει την αξία και την αυτοπεποίθησή του.

    3. Να θέτεις εφικτούς στόχους

    Δεν είναι πάντα εύκολο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα δυνατά του σημεία, ωστόσο με την ανάθεση συγκεκριμένων στόχων, δίνουμε κίνητρο για την επίτευξή τους.

    Δημιουργώντας λίστες και σημειώνοντας καθετί που πετυχαίνουμε είναι ακόμη ένας τρόπος που σίγουρα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής μας.

    4. Πρόσφερε βοήθεια σε κάποιον

    Ο αλτρουισμός είναι μία σημαντική αρετή που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να κατέχει. Κάποιοι, ωστόσο θεωρούν ότι το να βοηθάς κάποιον άλλον, μπορεί να αποσκοπεί στο να νιώσουμε εμείς καλύτερα, παρά για την πράξη καθ’αυτή.

    Παρ’ όλα αυτά, οι φιλανθρωπίες και ο εθελοντισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον συνάνθρωπό μας, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

    Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε ότι κάνουμε τη διαφορά και μας προσφέρει μία αίσθηση σκοπού στην κοινωνία.

    5. Να διαχωρίζεις τις αδυναμίες σου

    Αν και αναφέραμε ότι πρέπει να εστιάζουμε στα θετικά μας σημεία, το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε σε ποιους τομείς είμαστε λιγότερο δυνατοί.

    Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο για κανέναν να κρατάει μόνο τα θετικά. Όλοι κάποια στιγμή θα πέσουμε ψυχολογικά, για κάποιο λόγο.

    Με το να γνωρίζουμε, όμως και να αποδεχτούμε τα ψεγάδια και τα μειονεκτήματά μας, ένα σχόλιο από κάποιον δεν θα είναι το ίδιο σκληρό, απ’ όταν δεν έχουμε αποδεχτεί κάτι για τον εαυτό μας.

    Πρέπει να αποδεχτούμε ότι απλά κάποια πράγματα δεν είναι δυνατόν να τα αλλάξουμε. Όσο ισχυρός, πλούσιος, όμορφος ή επιτυχημένος μπορεί να είναι κάποιος, πάντα υπάρχει κάτι που δεν του αρέσει για τον εαυτό του.

    Όταν καταφέρνουμε να διαχωρίζουμε εκείνες τις πτυχές του εαυτού μας που μπορούμε να αλλάξουμε από εκείνες που δεν μπορούμε, τότε αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας.

    6. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

    Πρόκειται για μία καταστροφική συνήθεια που ο περισσότερος κόσμος κάνει, ωστόσο δεν βοηθάει καθόλου το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον.

    Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται με άλλους, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να γίνεις κάποιος άλλος.

    Αγκάλιασε και αποδέξου τον εαυτό σου γι΄αυτό που πραγματικά είσαι και δούλεψε για να βελτιωθείς και να νιώσεις εσύ καλά με εσένα.

    7. Να φαίνεσαι γεμάτος από αυτοπεποίθηση

    Το τελευταίο κόλπο έχει να κάνει με τον τρόπο που παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Ο περισσότερος κόσμος, χωρίς να το θέλει ή να το κάνει σκόπιμα, κρίνει τον άλλον από την εμφάνισή του, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε στον άλλον πριν ακόμη του μιλήσουμε.

    Η εμφάνιση, αλλά και η γλώσσα του σώματος δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά που έχει κάποιος απέναντί σου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου.

    Το να κρατάς την πλάτη σου ίσια, να ντύνεσαι ωραία, να φροντίζεις τον εαυτό σου και να είσαι ανοιχτός και φιλικός, είναι ένας εύκολος τρόπος που ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου, καθώς και το πως ο άλλος σε αντιμετωπίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ