• City Stories

    Μια μοντέρνα βιοκλιματική κατοικία με πισίνα και θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό! (10 pics)

    • NewsRoom


    H κατοικία είναι χτισμένη σε ένα λόφο της Πορτογαλίας με θέα στον Ατλαντικό ωκεανό και αποτελεί ένα παράδειγμα βιοκλιματικής δόμησης μικρής κλίμακας, που βασίστηκε στον εκ των προτέρων σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για εξασφάλιση της θερμικής άνεσης στους κατοίκους, και όχι στην εκ των υστέρων ενσωμάτωση πράσινων συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

    Ο αρχιτέκτονας Jose Graça Costa σχεδίασε τον όγκο της κατοικίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος την εποχική κίνηση του ήλιου, να έχει αρκετό ηλιασμό και θερμικά κέρδη το χειμώνα στους χώρους διημέρευσης του ισογείου και των δωματίων του πρώτου ορόφου, ενώ το καλοκαίρι να εξασφαλίζεται επαρκής σκίαση.

    Το γεγονός ότι ο επάνω όροφος επικάθεται στον κάτω και εκτείνεται ως πρόβολος, συντελεί πολύ στο παραπάνω εγχείρημα.

    Μάλιστα, προγράμματα προσομοίωσης της πορείας του ήλιου στο συγκεκριμένο οικόπεδο χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία του κελύφους του κτιρίου (μέγεθος ανοιγμάτων, πρόβολοι) πριν ακόμη να κατασκευαστεί.

    Ακόμη ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η πισίνα που βρίσκεται στην πρόσοψη της κατοικίας δεν αποτελεί μόνον ένα διακοσμητικό στοιχείο αλλά και μέθοδο άμεσου εξατμιστικού δροσισμού.

    Ένα ποσοστό του σώματος νερού της πισίνας εξατμίζεται από το θερμό εξωτερικό αέρα, που διέρχεται από την επιφάνεια της, με συνέπεια να το γεμίζει με υδρατμούς και παράλληλα να χαμηλώνει τη θερμοκρασία του πριν να εισβάλλει στο κτίριο πιο δροσερός.

    Αυτό το φυσικό σύστημα δροσισμού βρίσκει γενικότερα εφαρμογή σε κλίματα θερμά, με χαμηλή σχετική υγρασία και σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση ανοιγμάτων μπορεί να επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα παθητικής μείωσης της θερμοκρασίας εσωτερικά.

    Στην εν λόγω κατοικία τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν στον άξονα βορρά – νότου (όπου βρίσκεται και η πισίνα) και συμβάλλουν στο φυσικό διαμπερή αερισμό της κατοικίας με συνεχή ροή πιο δροσερού αέρα από την πισίνα προς τα μέσα και ύστερα έξω από την πίσω όψη.


    Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν ως αποτέλεσμα η κατοικία να καταναλώνει περίπου το ¼ της ενέργειας που καταναλώνουν κτίρια του μεγέθους της στην Πορτογαλία για ψύξη μέσω ενεργητικών συστημάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Πρόσθετα στοιχεία που συνθέτουν τον οικολογικό τρόπο δόμησης είναι η επιλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην κατασκευή και η χρήση φωτιστικών στοιχείων LED για το τεχνητό σύστημα φωτισμού που αναμφίβολα είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τους κοινούς λαμπτήρες.

    Επίσης στο νερό της πισίνας δεν χρησιμοποιούνται χημικά για τη διατήρηση του, έτσι ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για δευτερεύουσες χρήσεις, όπως το πότισμα του κήπου.

    H κατοικία αποτελεί πραγματικά μια πρότυπη κατοικία βιοκλιματικής δόμησης, επειδή από τη αρχή σχεδιάστηκε συναρτήσει των κλιματικών συνθηκών της περιοχής.

    Βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με το φυσικό περιβάλλον και μέσω των παθητικών συστημάτων θέρμανσης, ηλιασμού, δροσισμού και αερισμού χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική μελέτη:Jorge Graça Costa
    Ενεργειακή – Περιβαλλοντική μελέτη: Jorge Graça Costa
    Κατασκευή: Ecoprojecto, Lda
    Εμβαδό: 200 m²
    Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2007
    Τοποθεσία: Oeiras, Πορτογαλία
    Φωτογραφίες: FG+SG – Fotografia de Arquitectura

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια εντυπωσιακή και διαμπερής κατοικία που βρίσκεται στην άκρη ενός λόφου (12 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία πανέμορφη κατοικία πάνω στη θάλασσα που κάποτε άνηκε σε έναν θρυλικό κομπιναδόρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια εξωτική κατοικία που «βυθίζεται» στην άγρια βλάστηση της φύσης! (11 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ