• City Stories

    Εξελίξεις στην ιατρική: η μεγάλη περίμετρος της μέσης είναι ένδειξη κινδύνου καρδιοπάθειας;

    • Contributor


    Η περίμετρος της μέσης αποτελεί σοβαρή ένδειξη για τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, η στεφανιαία νόσος αλλά και σοβαρής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

    Η αριστερά κοιλία της καρδιάς προωθεί αίμα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε οξυγόνο, στον εγκέφαλο και στο σώμα. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, το αίμα δεν κυκλοφορεί φυσιολογικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, άρα και σε μία ενδεχόμενη καρδιακή ανακοπή.

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που παρουσιάσθηκε στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.16).

    Στην έρευνα έλαβαν μέρος 200 άτομα που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία δεν εμφάνισαν συμπτώματα καρδιοπάθειας πριν την διεξαγωγή της μελέτης. Αυτό διαπιστώθηκε αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις που περιλάμβαναν και αξονικές στεφανιαιογραφίες.

    Τα άτομα που έλαβαν μέρος χωρίστηκαν σε τυχαίες ομάδες, όπου στην μία περίπτωση συνεχίστηκε ακριβώς η αγωγή που ακολουθούσαν για την ρύθμιση του διαβήτη ενώ οι υπόλοιποι ξεκίνησαν να κάνουν μικρές αλλαγές στην αγωγή τους αλλά και στην καθημερινότητά τους.

    Οι μετρήσεις που έγιναν στην πορεία από τους ειδικούς αποκάλυψαν πως όσοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης στη αρχή τη έρευνας, είχαν τελικά και τις πιο πολλές πιθανότητες να εκδηλώσουν στην συνέχεια κάποια δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συσχέτιση αυτή, δεν συνδέεται αναγκαστικά με το ιδανικό ή όχι σωματικό βάρος αλλά η μεγάλη περίμετρος της μέσης είναι η σοβαρή ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να νοσήσει από σοβαρή καρδιοπάθεια. Tι σημαίνει αυτό;

    Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Μπρεντ Μιούλσταϊν, καρδιολόγος και διευθυντής Έρευνας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Intermountain Medical Center, στο Salt Lake City τόνισε πως οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το σχήμα του σώματος για την εξέταση του ενδεχομένου να νοσήσει ο ασθενής τους από καρδιοπάθεια.

    «Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί αν χάσει κάποιος το περιττό βάρος, δίνοντας όμως έμφαση στο να χάσει και πόντους από την περίμετρο της μέσης του» συμβούλεψε ο Δρ Μπρεντ Μιούλσταϊν.

    Πηγή: www.therapies.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ING Bank βγάζει στο «σφυρί» το Theofano της ελληνικής Rainbow Shipmanagement

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Αγγελόπουλος: Αλλάζει φορολογικό καθεστώς και μετά το «Alpha Nero» πουλάει το «OKTO»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ