• City Stories

    Κινδυνεύουν τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο

    • της Μαρίας Θερμού


    Οροφή με εμφανή τα σημάδια της διάβρωσης, τοίχοι με μούχλα, ακόμη και ιστούς από αράχνες. Η εικόνα της αίθουσας Duveen του Βρετανικού Μουσείου, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι το λιγότερο προσβλητική.

    Μια εικόνα, που όπως αναφέρει με δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα».

    Έλληνες επισκέπτες στο Λονδίνο εντόπισαν και αποτύπωσαν προ ημερών αυτήν την κατάσταση, που γεννά για μία ακόμη φορά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες διατήρησης και φύλαξης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο συχνά διατυμπανίζει τον «ιδανικό τρόπο» κατά τη γνώμη των υπευθύνων του, με τον οποίο υποτίθεται, ότι αναδεικνύονται τα Γλυπτά.

    «Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα αυτά είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ανέφερε μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, η κυρία Μενδώνη.

    Υπενθυμίζεται, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετά την βίαιη απόσπασή τους από το μνημείο και την κλοπή τους από τον Έλγιν αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816 ενώ στον συγκεκριμένο χώρο, που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτά βρίσκονται από το 1936.

    Την καταγγελία, να σημειωθεί, έκαναν οι Έλληνες επισκέπτες στο cretapost.



    ΣΧΟΛΙΑ