• Πολιτική

    Μενδώνη: Καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού


    Την πάγια θέση ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή την θέση και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο που ήδη υπάρχει.

    Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι είναι απολύτως ψευδές πως αποδεχόμαστε ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στους Βρετανούς.

    «Από την στιγμή που έχουμε κλοπή, δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα. Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών, αλλά ούτε τη νομή και την κατοχή» είπε και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τους Βρετανούς, ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ήδη υπάρχει. «Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή» είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι ο δανεισμός, η πρόταση να εκτεθούν στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό, δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα. «Έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού. Είναι μια χειρονομία καλής θέλησης. Εμείς σαν υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε την γραπτή πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη δικαιοδοσία των κινήσεων».

    Στο ερώτημα αν είναι έτοιμη η πρόταση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι ετοιμάζεται η πρόταση και όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

    Ωστόσο, σε δήλωσή της στην εφημερίδα Τα Νέα, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

    Η ίδια συμπληρώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από την βρετανική κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας προ ημερών στον Observer, διατύπωσε την πρόταση να επιστραφούν τα Γλυπτά με την μορφή δανείου για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.

    Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει: «Η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια».

    Πάντως, πάγια είναι και η θέση του Βρετανικού Μουσείου. Προ καιρού, και πάλι στα Νέα, ο διευθυντής του Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, που είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών, αρνούμενος ακόμα και τον βραχυχρόνιο δανεισμό τους, αν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει ότι ανήκουν στους Βρετανούς.

    Τα Νέα φιλοξενούν δήλωση και από την Ντάουνινγκ Στριτ, με τον εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενών αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου, συνεπώς οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ