• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρωτότυπες εξιστορήσεις με αέρα παραμυθιού

    σινεμά


    Ο Μάθιου Μακόναχι ως περιπλανητής της ζωής, συναντά την ενσάρκωση του Αλαντίν στις κινηματογραφικές οθόνες και μαζί διασταυρώνουν τους δρόμους τους με ένα περίεργο έγκλημα, αλλά και έναν μηχανοδηγό που αναζητά μανιωδώς την κάτοχο ενός σουτιέν που βρήκε στο δρόμο. Μια κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά, γεμάτη περίεργες και πρωτότυπες ιστορίες, με γέλιο, προβληματισμό και αναπόληση.

    «Ο παραλίας» («The Beach Bum»)

    Σκηνοθεσία: Χάρμονι Κορίν
    Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Σνουπ Ντογκ, Άϊλα Φίσερ, Ζακ Έφρον

    Ο Μούντογκ, ξεπεσμένος ποιητής στην ηλιόλουστη Φλόριντα που ζει την «εκκεντρική», μποέμ ζωή του στο δρόμο και τη θάλασσα, βουτηγμένος στο αλκοόλ και τον καπνό του χασίς, ανασκουμπώνεται για να γράψει ένα νέο βιβλίο ως άστεγος, μέσα από μια σειρά χαοτικών περιπετειών, όταν ξαφνικά πεθαίνει η πλούσια γυναίκα του, βασική χρηματοδότρια της άστατης ζωής του, που του έχει αφήσει την περιουσία της υπό συγκεκριμένους όρους. Η κινηματογραφική συνάντηση του Χάρμονι Κορίν του «Sping Breakers» (2012), σκηνοθέτη πολλών μουσικών βιντεοκλίπ και του αστείρευτα ταλαντούχου, οσκαρικού Μάθιου ΜακΚόναχι έχει ως αποτέλεσμα τη σουρεαλιστική αφήγηση της ζωής του Μούντογκ. Η ιστορία ενός ηλιοκαμένου ήρωα που αγκαλιάζει οτιδήποτε του προσφέρει απόλαυση φλερτάρει με την κενότητα, με έντονο κωμικό στοιχείο. Ένας χαρακτήρας που ενσαρκώνει τη δίψα του ανθρώπου για ευχαρίστηση και κατάκτηση της ευτυχίας.

    «Το σουτιέν» («The Bra»)

    Σκηνοθεσία: Βάιτ Χέλμερ
    Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Ντενί Λαβάν, Παθ Βέγκα

    Στους πρόποδες του Καυκάσου, ο μηχανοδηγός Νουρλάν οδηγεί καθημερινά το παλιό εμπορικό τρένο μέσα από το προάστιο του Μπακού, περνώντας ξυστά από τα σπίτια και τις αυλές. Τόσο κοντά είναι χτισμένα όλα, που το ορφανό αγόρι του χωριού προειδοποιεί με τη σφυρίχτρα τους ντόπιους να σηκώσουν τραπέζια και καρέκλες, απλωμένα ρούχα και ό,τι άλλο βρίσκεται στις γραμμές. Μέχρι που μια μέρα, ο Νουρλάν βρίσκει ένα σκαλωμένο στην άκρη του τρένου δαντελωτό σουτιέν και, συνταξιοδοτημένος πια, ξεκινάει να βρει την κάτοχό του.

    Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό πόνημα από τον Γερμανό Βάιτ Χέλμερ, που στερείται διαλόγων και γεμίζει την αφήγηση με εικόνες και οπτική εξιστόρηση. Με βάση του τη Λυσιστράτη «Absurdistan», το έργο αξιοποιεί τα άγρια ορεινά τοπία του Αζερμπαϊτζάν. Ο λεπτεπίλεπτος σουρεαλισμός του Γάλλου κωμικού συναντά το παραμύθι της Σταχτοπούτας, καθώς ο ερωτοχτυπημένος με το περιεχόμενο του σουτιέν συνταξιούχος μηχανοδηγός πηγαίνει πόρτα-πόρτα αναζητώντας να βρει την κάτοχό του.

    «Σκότωσα το αφεντικό μου» («Rebels»)

    Σκηνοθεσία: Αλάν Μοντί
    Παίζουν: Σεσίλ ντε Φρανς, Γιολάντ Μορό, Όντρεϊ Λαμί

    Η Σάντρα, πρώην βασίλισσα της ομορφιάς, επιστρέφει από τη γαλλική Ριβιέρα στο τροχόσπιτο της μητέρας της έξω από τη Βουλώνη, όπου πιάνει δουλειά στην τοπική κονσερβοποιία ψαριών. Μόνο που μπλέκεται σε μία απάτη εκατομμυρίων ευρώ, όταν μαζί με δύο εργάτριες βουτά τσάντα με μαφιόζικα χρήματα από το αφεντικό της, που πήγε να τη βιάσει αλλά…σκοτώθηκε. Η οικονομική κρίση συναντά τον αμοραλισμό της μαύρης κωμωδίας και τη βίαιη δράση του ταραντινικού νεο-γουέστερν σε ένα θηλυκό πρόσημο.

    «Αλαντίν» («Aladdin»)

    Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
    Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Μένα Μασούντ, Ναόμι Σκοτ

    Ο αλητάκος Αλαντίν προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της πριγκίπισσας Γιασμίν, κόρης του Σουλτάνου του βασιλείου της Άκραμπα, με τη βοήθεια του Τζίνι, ενώ ο σατανικός βεζίρης Τζαφάρ καταστρώνει τα δικά του σχέδια κυριαρχίας. Μια νέα προσπάθεια να έρθει στην κινηματογραφική οθόνη ένα από τα κορυφαία παραμύθια της Disney, τα σχεδιασμένα στο χέρι, μετά τις κινηματογραφικές μεταφορές των παραμυθιών «Σταχτοπούτα», «Η πεντάμορφη και το τέρας» και «Ντάμπο». Σημειώνεται ότι ο«Αλαντίν» (1992) είναι ένα από τα παραμύθια που αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά που μεγάλωσαν στα ’90s, με τον εκπληκτικό Ρόμπιν Γουίλιαμς ως φωνή του τζίνι του λυχναριού, ενώ κατέθεσε εμβληματικά τραγούδια, όπως το οσκαρικό «A Whole New World».

    Ο Γκάρι Ρίτσι χαρίζει, σε αυτή την προσπάθειά του διασκεδαστικές, πολύχρωμες σεκάνς, με μουσικές συνθέσεις στη βάση παλιών και νέων εκτελέσεων, που μιξάρουν το μεσανατολίτικο φοκλόρ με το ραπ. Η συνταγή του συνδυασμού των στοιχείων αυτών έχει πετύχει στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που υποβοηθάται από τα εντυπωσιακά σκηνικά της ταινίας. Απουσιάζει, ωστόσο ελαφρώς, το στοιχείο εκείνο, που θα απέδιδε στην ταινία διαχρονικό χαρακτήρα εκτός της τυποποιημένης ντισνεϊκής συνταγής για τα ριμέικ.

    «Everything Is Wonderful»

    Σκηνοθεσία: Πία Μέχλερ
    Παίζουν: Τόνια Σωτηροπούλου, Πία Μέχλερ, Αλέξης Γεωργούλης

    Η Λένα, ευκατάστατη Γερμανίδα που ζει με τον άντρα της στη Νέα Υόρκη και η Μαρία, άνεργη Ελληνίδα ηθοποιός, αναζητούν την προσωπική ευτυχία, κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού στην αμερικανική μητρόπολη. Η «χαμένη γενιά» των σύγχρονων 30άρηδων σε μια εποχή γενικευμένης κοινωνικής κρίσης, η μετανάστευση στη Δύση των ονείρων, η γυναικεία χειραφέτηση και η ατομική ευτυχία, η ισότητα των φύλων, όλα ανακατεμένα σε μία ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή, ντεμπούτο της ηθοποιού Πία Μέχλερ.

    Στις αίθουσες προβάλλονται ακόμη:

    -Η γαλλική αστυνομική κωμωδία «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ» («En Liberte») του Πιερ Σαλβαντορί,

    -Το αισθηματικό δράμα «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953) του Ινγκμαρ Μπέργκμαν σε επανέκδοση με καινούριες κόπιες,

    -Η γαλλική ρομαντική κομεντί «Ένας πιστός άντρας» («L’ Homme Fidele») του Λουί Γκαρέλ,

    -Το «Χοιροστάσιο» (1969) του Πιερ Πάολο Παζολίνι και

    -Το θρίλερ τρόμου «Brightburn: Ζωντανή κόλαση» του Ντέιβιντ Γιαροβέσκι.



    ΣΧΟΛΙΑ