• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: O Βασιλιάς επιστρέφει!

    Lion King


    Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις μπαίνει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, για εμάς, που θέλουμε να διασκεδάσουμε με κινηματογράφο. Στο μενού της νέας εβδομάδας, λοιπόν, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πολυπόθητη επιστροφή του Lion King, που το κινηματογραφικό κοινό έχει λατρέψει παγκοσμίως από την πρώτη εμφάνισή του, ο Ίγκι Ποπ ως ζόμπι, που επιστρέφει για να ταράξει τους ζωντανούς, ο Ίθαν Χοκ ως καταλάθος εγκληματία, αλλά και η αληθινή ιστορία της Βρετανίδας, που δικάστηκε για τη διαρροή πληροφοριών προς τη Ρωσία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μενού για όλα τα γούστα!

    «Ο βασιλιάς των λιονταριών» («The Lion King»)

    Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό

    Με τις φωνές των: (στα αγγλικά) Ντόναλντ Γκλόβερ, Σεθ Ρόγκεν, Τσιουετέλ Ετζιόφορ, Μπιγιονσέ Νόουλς – Κάρτερ | (στα ελληνικά) Γιάννη Λάφη, Εύα Τσάχρα, Φοίβου Ριμένα

    Ο Σίμπα, ένα θαρραλέο λιονταράκι που μεγαλώνει με τις αξίες του πατέρα του, Μουφάσα, εξορίζεται από τον μοχθηρό θείο του, Σκαρ, που παίρνει με τη βία την εξουσία. Το «Ο βασιλιάς των λιονταριών», το καλύτερο παραδοσιακό φιλμ κινουμένων σχεδίων της Disney για τη δεκαετία του ’90, αποτέλεσε σταθμό για το animation, συνδυάζοντας περίτεχνα την θεματολογία «παιδική αθωότητα vs βίαιης ενηλικίωσης».

    Τιμημένο με δύο Όσκαρ, τραγουδιού («Can You Feel the Love Tonight» των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις) και μουσικής (Χανς Ζίμερ), καθώς και δύο βραβεία Γκράμι, είναι, έως σήμερα, δημοφιλές σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ντίσνεϊ, λοιπόν, στα πλαίσια των μετατροπών των κλασικών καρτούν της σε ταινίες ζωντανής δράσης, κάνει μια μεγαλοπρεπή αντιγραφή των σκηνών του πρωτότυπου φιλμ για να το εκμοντερνίσει, 25 χρόνια μετά, με την μίξη πολύ εντυπωσιακών φωτορεαλιστικών ψηφιακών εφέ, ζωντανής δράσης στην αφρικανική σαβάνα και πολλών επωνύμων που δανείζουν τις φωνές τους.

    «Η κόκκινη Τζόαν» («Red Joan»)

    Σκηνοθεσία: Σερ Τρέβορ Ναν
    Παίζουν: Τζούντι Ντεντς, Σόφι Κούκσον, Στίβεν Κάμπελ

    Δράμα βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Βρετανίδας επιστήμονος, Μελίτα Νόργουντ, που αποκάλυπτε πληροφορίες στους Ρώσους, σχετικά με την ατομική βόμβα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτυλίσσεται ανάμεσα στο παρόν της ηλικιωμένης «Τζόαν», που φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης η βρετανική μυστική υπηρεσία και το παρελθόν, όταν, ως φοιτήτρια στο Κέμπριτζ του ’30, ερωτεύεται κατάσκοπο των Ρώσων, ενώ κατά τον πόλεμο καλείται να εργαστεί για την ατομική βόμβα.

    «Η ληστεία της Στοκχόλμης» («Stockholm»)

    Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μπουντρό
    Παίζουν: Ίθαν Χοκ, Νούμι Ραπάς, Μαρκ Στρονγκ

    Στοκχόλμη, Αύγουστος 1973. O Λαρς, ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδικής πρωτεύουσας, απαιτώντας την απελευθέρωση του φυλακισμένου συνεργού του. Κρατώντας ελάχιστους υπαλλήλους ως ομήρους, θα αναπτύξει μια συναισθηματική σχέση με την Μπιάνκα Λιντ, τραπεζική υπάλληλο, σύζυγο και μητέρα.

    Βασισμένη σε άρθρο του New Yorker, η ταινία αποτελεί μια ανάλαφρη εκδοχή των όσων διαδραματίστηκαν στη ληστεία της Στοκχόλμης, όταν μια εξαήμερη ομηρεία είχε σαν αποτέλεσμα την υπεράσπιση των ληστών από τους ομήρους τους. Από εκεί προήλθε ο «όρος το σύνδρομο της Στοκχόλμης», γνωστή σήμερα περιγραφή των ισχυρών συναισθηματικών δεσμών, που ενίοτε αναπτύσσονται ανάμεσα στο θύμα και τον εκφοβιστή του.

    «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» («The Dead Don’t Die»)

    Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους
    Παίζουν: Μπιλ Μάρεϊ, Ανταμ Ντράβιερ, Κλόε Σεβινί, Τίλντα Σουίντον, Ντάνι Γκλόβερ, Τομ Γουέιτς

    Στην ήσυχη κωμόπολη του Σέντερβιλ στην κεντρική Αμερική, μια σειρά παράδοξων φυσικών φαινομένων εγκυμονούν δυσοίωνα προμηνύματα, τα οποία σύντομα θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν, ως φρικιαστικά γεγονότα, ο τοπικός σερίφης και οι δύο βοηθοί του, καθώς οι νεκροί του τοπικού νεκροταφείου «ξυπνούν», για να γευτούν τις σάρκες των ζωντανών. Ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με μια αλληγορία για τους ζωντανούς νεκρούς της Αμερικής του Τραμπ.

    «Anna»

    Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
    Παίζουν: Σάσα Λους, Λουκ Έβανς, Κίλιαν Μέρφι, Έλεν Μίρεν

    Φτωχή καλλονή, που ζει με τον εγκληματία φίλο της στη δεκαετία του ’90, στο περιθώριο της ρωσικής κοινωνίας, πουλώντας στην αγορά της κούκλες της, δέχεται την προσφορά ενός πράκτορα της KGB, που αναγνωρίζει τις επιδεξιότητες της και την στρατολογεί ως επαγγελματία δολοφόνο, με βιτρίνα το επάγγελμα του τοπ μόντελ.



    ΣΧΟΛΙΑ