• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: O τελευταίος Ράμπο συναντά το «Σιρανό ντε Μπερζεράκ»

    Σιλβέστερ Σταλόνε στο «Ράμπο, το τελευταίο αίμα»


    Νέες κινηματογραφικές εισαγωγές κάνουν την εμφάνισή τους στις αίθουσες σήμερα, με τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά. Ανάμεσα σε αυτές μερικές γνώριμες ιστορίες, αφού στο μενού συμπεριλαμβάνεται η αποχαιρετιστήρια ταινία του διάσημου Ράμπο, η βιογραφική αφήγηση του συγγραφέα του «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», οι γνωστές «Τρομακτικές ιστορίες στο σκοτάδι», αλλά και η φιλόδοξη χολιγουντιανή προσπάθεια του αγαπημένου των Καννών, Ξαβιέ Ντολάν.

    «Ράμπο: Το τελευταίο αίμα» («Rambo: Last Blood»)

    Σκηνοθεσία: Έιντριαν Γκρούνμπεργκ
    Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Παθ Βέγκα, Ιβέτ Μονρεάλ, Σέρτζιο Πέρις – Μεντσέτα, Αντριάνα Μπαράζα

    Αποτραβηγμένος σε μια φάρμα στην Αριζόνα όπου εκτρέφει άλογα και διατηρεί υπόγειο δίκτυο τούνελ, καλά αρματωμένο σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, ο Τζον Ράμπο ζει ήρεμα μαζί με τη Μεξικάνα οικονόμο του και την ορφανή ανιψιά της, Γκαμπριέλα, τις οποίες και βλέπει σαν οικογένειά του. Όμως, η νεαρή Γκαμπριέλα μαθαίνει που βρίσκεται ο εδώ και χρόνια εξαφανισμένος πατέρας της και αποφασίζει να πάει να τον βρει στο Μεξικό, όπου και πέφτει θύμα ενός βίαιου καρτέλ μαστροπείας. Ο Ράμπο θα διασχίσει τα σύνορα για να τη βρει.

    Τριάντα επτά χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του βετεράνου Τζον Ράμπο, ο Σταλόνε επιχειρεί ένα κλείσιμο της σειράς, ακολουθώντας το παράδειγμα της επιτυχημένης σειράς ταινιών του Ρόκι Μπαλμπόα, με τον Sly να ψάχνει τον σωστό τρόπο να ολοκληρώσει τις ιστορίες των θρυλικών κινηματογραφικών ηρώων του. Ο Σταλόνε παραμένει ψυχρός και λιτός μπροστά σε όλα αυτά.

    «Το παιχνίδι του ρόδου» («Bajo La Rosa»)

    Σκηνοθεσία: Χοσουέ Ράμος
    Παίζουν: Ραμίρο Μπλας, Πέδρο Καζαμπλάνκ, Ινγκάθιο Φερνάντεζ

    Μετά από έναν πρωινό τσακωμό με τη μητέρα της, η 10χρονη Σάρα αναχωρεί για το σχολείο, αλλά δεν θα επιστρέψει από αυτό. Αναστατωμένοι γονείς και αδελφός αναφέρουν την εξαφάνιση στην αστυνομία, αλλά την επόμενη μέρα ο απαγωγέας της Σάρα εμφανίζεται στο σπίτι τους, υποχρεώνοντάς τους να αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό που ένας από αυτούς κρύβει, προκειμένου να σωθεί η ζωή της μικρής τους κόρης.

    Ένα θρίλερ απαγωγής με πολλές ανατροπές.

    «Έντμοντ: Ένας απρόβλεπτος συγγραφέας» («Edmond»)

    Σκηνοθεσία: Αλέξις Μίτσαλικ
    Παίζουν: Τόμας Σολιβέρες, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ματίλντ Σενιέ

    Δεκέμβριος 1897, Παρίσι. Ο Eντμοντ Ροστάντ δεν έχει κλείσει ακόμα τα τριάντα, έχει όμως ήδη δύο παιδιά και πολλά άγχη. Δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και δύο χρόνια. Καθώς βρίσκεται σε απελπισία, προτείνει στον μεγάλο ηθοποιό του θέατρου, Κονστάντ Κοκλέν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο έργο και συγκεκριμένα σε μια ηρωική κωμωδία. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: το έργο αυτό δεν έχει γραφτεί ακόμα. Παραβλέποντας τις ιδιοτροπίες των ηθοποιών, τις απαιτήσεις των παραγωγών, τη ζήλια της συζύγου του, τις πικάντικες ιστορίες του καλύτερού του φίλου και την έλλειψη ενθουσιασμού όλων των γύρω του, ο Έντμοντ αρχίζει να γράφει το έργο που κανείς δεν πιστεύει. Προς το παρόν, έχει μόνο τον τίτλο: Σιρανό ντε Μπερζεράκ.

    H ιστορία του συγγραφέα που έγραψε τον αριστουργηματικό «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» σε μια γαλλοβελγική κινηματογραφική παραγωγή.

    «Blinded By The Light»

    Σκηνοθεσία: Γκουριντέρ Τσάντα
    Παίζουν: Βιβέικ Κάλρα, Κουλβίντερ Γκιρ, Μίρα Γκανάτρα

    Μεγαλώνοντας στο Λούτον της δεκαετίας του ’80, ο Τζέιβντ, Βρετανός υπήκοος πακιστανικής καταγωγής, βρίσκει καταφύγιο, έμπνευση, ελπίδα και διέξοδο εν μέσω των οικονομικών και φυλετικών αναβρασμών της θατσερικής Αγγλίας, στα τραγούδια του Αμερικανού ροκ τροβαδούρου της εργατικής τάξης, Μπρους Σπρίνγκστιν, αλλά και την ποίηση, προς μεγάλη έκπληξη και αντίδραση του αυστηρού, συντηρητικού πατέρα του. «Talk about a dream, try to make it real», λέει ο Σπρίνγκστιν στο «Badlands», εμπνέοντας με έναν και μόνο στίχο για το κυνήγι της πραγμάτωσης του ονείρου, γενιές και γενιές.

    Μια υπόθεση που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και, παρά το γεγονός ότι εκτυλίσσεται στην Βρετανία της δεκαετίας του ’80, μοιάζει απόλυτα ταιριαστό και στη σημερινή συγκυρία του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την σκιά του Βrexit.

    «Η ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν» («The Death & Life of John F. Donovan»)

    Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν
    Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Τζέικομπ Τρεμπλέι, Κιτ Χάρινγκτον, Σούζαν Σαράντον, Κάθι Μπέιτς, Τάντι Νιούτον

    Ο νεαρός Ρούπερτ Τέρνερ, αναγνωρισμένος ηθοποιός, που έχει μόλις εκδώσει το βιβλίο του για την παράδοξη, δια αλληλογραφίας σχέση, που είχε προ δεκαετίας αναπτύξει, όταν ήταν 11 χρονών, με τον Τζον Φ. Ντόνοβαν, διάσημο τηλεοπτικό αστέρα και είδωλο της νεολαίας, διηγείται την ιστορία τους και την επιρροή της στη ζωή και των δύο, σε μια απρόθυμη δημοσιογράφο των «Times».

    Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική δημιουργία του αγαπημένου σκηνοθέτη του Φεστιβάλ Καννών, Ξαβιέ Ντολάν, που τραβάει την προσοχή, εξαιτίας των βαρέων ονομάτων του καστ, αλλά και της απόφασης του ίδιου να κόψει τις σκηνές της Αμερικανίδας σταρ Τζέσικα Τσαστέιν.

    «Τρομακτικές ιστορίες στο σκοτάδι» («Scary Stories to Tell In The Dark»)

    Σκηνοθεσία: Αντρέ Έβρενταλ
    Παίζουν: Ζόι Μάργκαρετ Κολέτι, Μάικλ Γκάρζα, Γκάμπριελ Ρας

    Στην Αμερική του Νίξον, μια περιθωριακή μαθήτρια λυκείου, ένας συνομήλικός της Μεξικανός και η περιθωριοποιημένη παρέα τους, αναμετρούνται στην επαρχιακή Αμερική του Νίξον και του πολέμου στο Βιετνάμ, με τα φαντάσματα του 1968. Δηλαδή, με τις φριχτές δοκιμασίες των ιστοριών που αναγράφονται live και ξεπετάγονται από το στοιχειωμένο βιβλίο που θα ανακαλύψουν στη σφραγισμένη έπαυλη, όπου έζησε έγκλειστη η κόρη μιας παλιάς οικογένειας τοπικών αφεντάδων, για την οποία έχουν διαδοθεί αποτρόπαιες ιστορίες.

    Τα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στην ταινία αποτελούν τις κυριότερες αδυναμίες και τους φόβους της νεαρής παρέας, με την ταινία να αποτελεί κινηματογραφική διασκευή της δημοφιλούς ανθολογίας μακάβριων ιστοριών του Άλβιν Σβαρτ.

    «Το μαγικό χαλί» («Up and Away»)

    Σκηνοθεσία: Κάρστεν Κίλεριχ

    Eνα χωριατόπαιδο, η πιστή του γίδα, ένας άπληστος για εξουσία σουλτάνος, δύο πεινασμένοι αλιγάτορες, ένας αδίστακτος κακοποιός, ένα κορίτσι της πόλης, ένας αφηρημένος πωλητής χαλιών και -φυσικά- ένα ιπτάμενο χαλί, έχουν το ρόλο τους στις περιπέτειες του Χότζα. Είναι οι «Χίλιες και Μία Νύχτες» στη ζωή ενός χωρικού, ο οποίος κόντρα στις πιθανότητες, καταφέρνει να ταξιδέψει στον κόσμο, να νικήσει τους εχθρούς του, να ξεπεράσει τον φόβο του και τελικά να επιστρέψει στο σπίτι με ένα απροσδόκητο δώρο.

    «Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης» («Piranhas»)

    Σκηνοθεσία: Κλαούντιο Τζιοβανέζι
    Παίζουν: Φραντσέσκο ντι Νάπολι, Αρ Τεμ, Αλφρέντο Τουρίτο, Βιβιάνα Απρέα, Βαλεντίνα Βανίνο, Πασκουάλε Μαρότα

    Ζώντας στις κακόφημες περιοχές της Νάπολης, όπου η κυριαρχία της Μαφίας είναι δεδομένη στην καθημερινότητα των κατοίκων, ο 15χρονος Νίκολα και οι φίλοι του επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο των δρόμων, εισχωρώντας στα ανώτερα κλιμάκια της γκανγκστερικής κοινωνίας, μέσα από τις κλίκες της οποίας θεωρούν ότι θα καταφέρουν να επιφέρουν τη δικαιοσύνη στη γειτονιά τους, αλλά και να αποκτήσουν μια ζωή αφθονίας για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

    Ακόμη ένα best seller του Ρομπέρτο Σαβιάνο για την ιταλική μαφία. Ο συγγραφέας μάλιστα έχει επιμεληθεί και το σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς.

    «Απρόσμενος έρωτας» («Un Unexpected Love»)

    Σκηνοθεσία: Χουάν Βέρα
    Παίζουν: Ρικάρντο Νταρίν, Μερσέντες Μοράν, Αντρέα Πιέτρα

    O Μάρκος και η Άννα μετράνε 25 χρόνια αγαπημένου έγγαμου βίου. Όταν ο μοναχογιός τους φεύγει για το πανεπιστήμιο, το ζευγάρι μπαίνει σε περίοδο κρίσης. Χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, σαν να το είχαν σχεδιάσει καιρό, αποφασίζουν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Λιτά και απέριττα, τόσο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μια αμοιβαία απόφαση χωρισμού. Η εργένικη ζωή μοιάζει έντονη και συναρπαστική αρχικά, αλλά γρήγορα έρχονται τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες.

    Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αργεντινού παραγωγού και σεναριογράφου, Χουάν Βέρα σε ταινία μεγάλου μήκους.

    «Αναμνήσεις» (Ricordi)

    Σκηνοθεσία: Βαλέριο Μιέλι
    Παίζουν: Λούκα Μαρινέλι, Λίντα Καρίντι

    Η ερωτική ιστορία δύο ανώνυμων εραστών αποκαλύπτεται μέσα από θραύσματα αναμνήσεων και διαφορετικές χρονικές περιόδους της σχέσης τους. Δεύτερη μεγάλη μήκους ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Βαλέριο Μιέλι, που επιστρέφει μια δεκαετία μετά το ταραγμένο ρομάντζο ενός ζευγαριού στο «Ten Winters». Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στο 75ο Φεστιβάλ της Βενετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ