• City Stories

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Μια χολιγουντιανή σταρ συναντά πληροφοριοδότες και πράκτορες του FBI

    • NewsRoom

    Από την ταινία «Τζούντι»


    Πέμπτη σήμερα και η νέα κινηματογραφική εβδομάδα βρίσκεται προ των πυλών, με τις κινηματογραφικές πρεμιέρες να ξεχωρίζουν και αυτή τη φορά.

    Στο μενού της νέας εβδομάδας συναντάμε μια «χρυσή» πρωταγωνίστρια του Χόλιγουντ, που έζησε με πάθος, αλλά και τραγικότητα, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν επίσης πράκτορες του FBI και μυστικοί πληροφοριοδότες. Τέλος, μια εφαρμογή που προβλέπει το θάνατο ξεχωρίζει ανάμεσα στις επιλογές.

    «Τζούντι» (Judy)

    Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Γκουλντ

    Παίζουν: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζέσι Μπάκλεϊ, Φιν Γουίτροκ, Ρούφους Σιούελ

    Τον χειμώνα του ΄68, η Τζούντι Γκάρλαντ περιοδεύει στην Καλιφόρνια, δίνοντας συναυλίες με τα δύο παιδιά της από τον τέταρτο γάμο της. Τα οικονομικά χρέη, η άστατη, εξαρτημένη από τις ουσίες, καθημερινότητά της και η δικαστική διαμάχη της κηδεμονίας με τον τελευταίο σύζυγό της θα αναγκάσουν την εύθραυστη και ξεπεσμένη σταρ του Χόλιγουντ να φύγει μόνη της για το Λονδίνο για πέντε εβδομάδες sold out εμφανίσεων, τον χειμώνα του, στο διάσημο νάιτκλαμπ «The Talk of the Town». Οι αναμνήσεις, όμως, από το ξεκίνημα της στο Χόλιγουντ την κατατρύχουν, ενώ η παρηγοριά που λαχταρά για τη μοναχική ζωή της βρίσκεται στο πρόσωπο ενός νεότερου φερέλπιδος επαγγελματία της σόουμπιζ.

    Η ταινία αποτελεί μια αφήγηση της εμβληματικής, αλλά και τραγικής πρωταγωνίστριας της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, Τζούντι Γκάρλαντ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών, έχοντας καταναλώσει υπερβολική δόση βαρβιτουρικών χαπιών.

    Η Ρενέ Ζελβέγκερ σε μια πολύ καλή κινηματογραφική της στιγμή θα διεκδικήσει επάξια μια θέση ανάμεσα στους νικητές των φετινών Όσκαρ.

    «Κρατικά μυστικά» («Official Secrets»)

    Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ

    Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ρέιφ Φάινς, Ρις Ίφανς, Μάθιου Γκουντ

    To 2003, η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης, Κάθριν Γκαν, άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών Αρχών, που υπαγόρευε στις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική ψήφο τους για την εισβολή στο Ιράκ.

    Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Βρετανίδας πληροφοριοδότη, ενώ το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο «The Spy Who Tried to Stop a War: Katharine Gun and the Secret Plot to Sanction the Iraq Invasion» των Μάρσια και Τόμας Μίτσελ.

    «Αντίστροφη μέτρηση» («Countdown»)

    Σκηνοθεσία: Τζάστιν Ντεκ

    Παίζουν: Ελίζαμπεθ Λάιλ, Αν Γουίντερς, Τσάρλι ΜακΝτέρμοτ

    Αν υπήρχε μια εφαρμογή που θα σου έλεγε πότε θα πεθάνεις… θα την κατέβαζες; Ε, λοιπόν, η ηρωίδα αυτού του θρίλερ –νοσοκόμα στο επάγγελμα– «κατεβάζει» μια τέτοια δυσοίωνη εφαρμογή στο κινητό της και, δυστυχώς, την προειδοποιεί πως της απομένουν μονάχα τρεις μέρες ζωής. Καθώς ο χρόνος κυλάει και η αντίστροφη μέτρηση στοιχειώνει την ύπαρξή της, πρέπει να βρει έναν τρόπο να σωθεί πριν να είναι πολύ αργά. Ένα σενάριο-φρίκη για όσους ζουν με τα κινητά και τις εφαρμογές τους αγκαλιά.

    «Η μάχη της επικράτησης» («The Current War»)

    Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρέχον

    Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χουλτ, Τομ Χόλαντ, Κάθριν Γουότερστον

    Η αληθινή ιστορία της «Τιτανομαχίας» για την επικράτηση στο αναπτυσσόμενο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμερική στις δεκαετίες του 1880 και του 1890 ανάμεσα στον πολυεφευρέτη Τόμας Έντισον, που υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος και τον επιχειρηματία Τζορτζ Γουεστινγκχάουζ, ο οποίος πειραματιζόταν με τους τεχνικούς του στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ ο Σέρβος επιστήμονας Νίκολα Τέσλα θα βρεθεί να υπηρετεί το όραμα του δεύτερου.

    Ο επονομαζόμενος «πόλεμος των ρευμάτων» ανάμεσα στους Έντισον και Γουεστινγκχάουζ την εποχή της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού επέφερε μία ακόμη μακάβρια επιστημονική εφεύρεση, αυτήν της ηλεκτρικής καρέκλας, γύρω από την «ηθική υπόσταση» της οποίας αναπτύσσεται και η βασική αφήγηση της συγκεκριμένης ταινίας.

    «3 δευτερόλεπτα» («The Informer»)

    Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο

    Παίζουν: Ανα Ντε Αρμας, Ρόζαμουντ Πάικ, Κλάιβ Οουεν, Τζόελ Κίναμαν

    Ένας κρυφός πληροφοριοδότης του FBI, πρώην κατάδικος και νυν οικογενειάρχης, έχει την ευκαιρία να βγει από το «παιχνίδι» μία και καλή, αν επιτύχει την αποκάλυψη μιας μεγάλης δοσοληψίας στο εμπόριο ναρκωτικών. Η επιχείρηση, όμως, πηγαίνει στραβά, καταλήγοντας σε αιματηρό επεισόδιο, με τους διπρόσωπους διαχειριστές του FBI να υποχρεώνουν τον πληροφοριοδότη τους σε υποχρεωτική φυλάκιση, προκειμένου να ξεσκεπαστούν οι γκάνγκστερ.

    «Οικογενειακή ευτυχία Α.Ε.» («Family Romance, LLC»)

    Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτσογκ

    Παίζουν: Μαχίρο Τανιμότο, Ισι Γιουίτσι

    Μια νεαρή γυναίκα ζητάει από έναν άντρα να υποδυθεί τον πατέρα της κόρης της. Εκείνος, ντυμένος με ένα εξαιρετικό κοστούμι, σφίγγοντας με αγωνία τα χέρια του, περιμένει να συναντήσει τη 12χρονη Μαχίρο. Της αποκαλύπτει ότι είναι ο πατέρας της, ζητάει συγγνώμη που την άφησε σαν μωρό, χωρίς να κοιτάξει πίσω και της εξηγεί ότι θέλει ένα καλύτερο μέλλον τώρα πια για τους δυο τους. Η μικρή νιώθει αμήχανα, μετά οι δυο τους πηγαίνουν στο πάρκο του Τόκιο με τις ανθισμένες κερασιές, βγάζουν ειδυλλιακές σέλφι. Η σκηνή είναι υπόγεια ανατριχιαστική, ενοχλητική. Είναι, όμως, αλήθεια ή ψέμα;

    «Η εικόνα που έχασες» («The Image You Missed»)

    Σκηνοθεσία: Ντόναλ Φόρμαν

    Παίζουν: Ντόναλ Φόρμαν, Νικόλ Μπερνέζ, Φιλίπ Γκραντριέ

    «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι που κάνει ταινίες για την Ιρλανδία». Έτσι περιγράφει ο Ντόναλ Φόρμαν τον πατέρα του, τον Άρθουρ ΜακΚέιγκ, στην ταινία του – το κινηματογραφικό δοκίμιο για τον πατέρα του με τον οποίο είχε ελάχιστη επαφή. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ιρλανδοαμερικανός ΜακΚέιγκ (1948-2008) έκανε ταινίες για τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, αφήνοντας πίσω του ένα οπτικό αρχείο 30 ετών.

    Ο 34χρονος Φόρμαν, παθιασμένος με την κάμερα από τα 11 χρόνια του με πολλά φιλμάκια στο ενεργητικό του και άλλη μία μεγάλου μήκους ταινία («Out Of Here»), χρησιμοποιεί το ανέκδοτο υλικό αρχείου, καθώς και το νέο που έχει στη διάθεσή του για να συνδέσει την προσωπική αναζήτηση του πατέρα που δεν γνώρισε παρά αμυδρά, με την ταραγμένη ιστορία της κοινής τους πατρίδας Βορείου Ιρλανδίας.

    Με συνδετικό ιστό την εκτός κάδρου αφήγηση του Φόρμαν, δύο σκηνοθέτες, γεννημένοι σε διαφορετικές πολιτικές περιόδους, «συνομιλούν» και ανταλλάσσουν εμπειρίες γύρω από τον ιρλανδικό εθνικισμό, τη διαμάχη ανάμεσα στην προσωπική και την πολιτική ευθύνη και την ανάδειξη της κοινωνικής πάλης μέσα από τις εικόνες. Το αυτοβιογραφικό δοκίμιο που παράγεται μέσα από ελλειπτικές, ποιητικές εικόνες συνιστά ένα ιμπρεσιονιστικό οξυδερκές φιλμ που καταδεικνύει τον άνθρωπο, τον πολίτη και τον καλλιτέχνη.

    Η ταινία του Ντόναλ Φόρμαν απέσπασε το βραβείο διανομής του τμήματος First Look (Πρώτη ματιά) στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Κυκλοφορεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός και Ταινιοθήκη της Αθήνας και Σταύρος Τορνές της Θεσσαλονίκης.

    «Γέτι: Ο χιονάνθρωπος των Ιμαλαϊων» («Abominable»)

    Σκηνοθεσία: Τζιλ Κάλτον, Τοντ Γούαιλντερμαν

    Με τις φωνές των: Μαίρης Συνατσάκη, Ιαν Στρατή, Γιώργου Κωνσταντίνου, Δημήτρη Ουγγαρέζου

    Η έφηβη Γι, που πασχίζει να δεχτεί την απώλεια του μπαμπά της, βρίσκει ένα αξιαγάπητο γέτι στην ταράτσα του διαμερίσματός της στη Σανγκάη και θα προσπαθήσει, με τους ατίθασους και άτακτους φίλους της, Γιν και Πενγκ, να ταξιδέψουν ως τα Ιμαλάια, για να το βοηθήσουν να επιστρέψει στην οικογένειά του, στο πιο ψηλό σημείο της Γης. Ο αγαπημένος «Έβερεστ» όμως, όπως τον ονομάζουν, έχει και εχθρούς, έναν πλούσιο ηλικιωμένο, που θεωρεί συμφέρον του να αιχμαλωτίσει τον μυθικό πιθηκάνθρωπο των Ιμαλαϊων με τη βοήθεια μιας ζωολόγου.

    Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει η Τζιλ Κάλτον, δημιουργός του «Μπαμπούλας Α.Ε.» (2019)



    ΣΧΟΛΙΑ