• City Stories

    Οι Ροκφέλερ απέσυραν από την έδρα του ΟΗΕ το διάσημο ταπισερί με την Γκερνίκα του Πικάσο

    • NewsRoom


    Το τεράστιο ταπισερί, αντίγραφο της περίφημης Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο, που δέσποζε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ευαισθητοποιεί τους διπλωμάτες για τη φρίκη του πολέμου, ανακτήθηκε από τον ιδιοκτήτη της, τον Νέλσον Ροκφέλερ τον νεότερο, ενημέρωσε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.

    Το διάσημο ταπισερί υφάνθηκε από το γαλλικό ατελιέ Jacqueline de La Baume-Dürrbach κατόπιν παραγγελίας του Νέλσον Ροκφέλερ, το 1955, είχε δοθεί δανεικό στον Οργανισμό το 1984.

    Πρόεδροι, υπουργοί και πρεσβευτές που εισέρχονταν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας περνούσαν μπροστά από το έργο, πριν μπουν στην αίθουσα του σημαντικότερου οργάνου για την υπεράσπιση της ειρήνης στον κόσμο.

    Τα Ηνωμένα Έθνη δεν εξήγησαν τον λόγο που η οικογένεια Ροκφέλερ θέλησε να πάρει πίσω το ταπισερί. Το Ίδρυμα Ροκφέλερ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

    Χθες Πέμπτη, ο τοίχος όπου ήταν κρεμασμένο, αναπαριστώντας τον βομβαρδισμό της πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας την 26η Απριλίου 1937 από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, ήταν κενός.

    Ως είθισται το τελευταίο διάστημα στον ΟΗΕ, αναμένεται πλέον να δοθεί μάχη ανάμεσα στις χώρες-μέλη προτού να αποφασιστεί ποια θα έχει το προνόμιο να κρεμάσει στον τοίχο αυτό έργο κάποιου δικού της διάσημου καλλιτέχνη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αρσάκειο: Επιστολή 285 αποφοίτων για σεξουαλική βία – Μπαμπινιώτης: Αίτημα στον Εισαγγελέα

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ένα βήμα πιο κοντά η ΕΕ – Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ