Food

Λατρεία για καρυδόπιτα: Σιροπιαστή, αφράτη και ζουμερή

  • NewsRoom


Ποιος μπορεί να πει (εύκολα) όχι σε ένα κομμάτι λαχταριστής, σιροπιαστής και αφράτης καρυδόπιτας; Όχι πολλοί. Ο Γιώργος Τσούλης παρουσιάζει βήμα-βήμα την συνταγή για ένα πετυχημένο γλυκό που θα κάνει όσους το δοκιμάσουν να γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Υλικά για την καρυδόπιτα

  • 300 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
  • 250 ml. ελαιόλαδο
  • 400 ml. γάλα πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 μέτρια αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι

  • 1.700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ltr. νερό
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 2 στικ κανέλας

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Εκτέλεση για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, τα αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη, σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
  2. Εκτέλεση για την καρυδόπιτα: Παίρνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και αδειάζουμε μέσα τα ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά.
  3. Στη συνέχεια παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα, τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό, τη βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε από πάνω το μεταλλικό μπολ με τα αυγά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Παράλληλα, ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σταδιακά και σε δόσεις το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. αφού το έχουμε πρώτα αλευροβουτυρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά.
  6. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και με ένα ίσιο μαχαίρι τρυπάμε ελαφρώς την καρυδόπιτα δημιουργώντας μικρές εσοχές. Περιχύνουμε με το κρύο πλέον σιρόπι.
  7. Κόβουμε σε σερβίρουμε.

Πηγή: Γιώργος Τσούλης