ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε.
Μετά την Επανάσταση…
κέρδισε τα μεγάλα κι έπρεπε τώρα να παλέψει για τα μικρά…
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Φύλακας μιας Επανάστασης», στις 13, 14 και 16 Δεκεμβρίου (ώρα 20:00) στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, εδραίωσε την αρχειακή εθνική πολιτική και τον Αγώνα του 1821 στη συλλογική μνήμη. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, συγκέντρωσε και διέσωσε σημαντικά αρχεία του Αγώνα, μεταξύ άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, κάνοντας απολογισμό ζωής, παραδίδει ένα μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στη διήγηση του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», ξεπροβάλλει η Ελλάδα μέσα από μορφές όπως ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.
Διαβάστε επίσης:
Διαδικτυακό σεμινάριο ιστορικού ντοκιμαντέρ για ενήλικες από το ΠΙΟΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ν. Παπανδρέου: Το «Σχέδιο Ευρώπη» για την κατάργηση της εξάρτησης από τις τρίτες χώρες στα κρίσιμα φάρμακα
- Η νέα δικαστική διαμάχη για 250 εκατομμύρια που διχάζει ξανά την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση – Το μυστήριο των μετοχών της Λιβερίας – Αποκάλυψη mononews
- TAG Heuer Carrera Chronograph: Η κομψότητα της ταχύτητας με έμπνευση την έρημο
- Μανώλης Γραφάκος: Στον αέρα 320 οικισμοί μπροστά στη νέα αυστηρότερη ευρωπαϊκή οδηγία για τα αστικά λύματα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.