• City Stories

    Έξι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτό το Σάββατο! (8 Σεπτεμβρίου)


    Η Αθήνα είναι γεμάτη εκδηλώσεις και πολλές από αυτές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

    Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει έξι πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για αυτό το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, που αφορούν καλλιτεχνικά θέματα: διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών και ποιητικές εκδηλώσεις.

    Καλή διασκέδαση!

    Διάλεξη

    1. Joseph Knobel Freud “Έφηβοι και κοινωνία” στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων

    “Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εφηβεία;”. Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο ψυχαναλυτής και δισέγγονος του Sigmund Freud, Joseph Knobel Freud, τo Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” (Ακαδημίας 50), ο οποίος θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή και κριτικό επιστημονικών βιβλίων Δημήτρη Σωκιαλίδη για τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο της ζωής του ανθρώπου κατά την οποία αφήνει πίσω του την παιδική ηλικία και βαδίζει προς την ενηλικίωση. Με τη διεισδυτική ματιά του, ο Knobel Freud θα δώσει, πάντα από ψυχαναλυτική σκοπιά, απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η ελευθερία, η έλλειψη διαλόγου, η εφηβική εξέγερση, τα ναρκωτικά, οι “κακές” παρέες, ο σχολικός εκφοβισμός, το χαρτζιλίκι, η σεξουαλικότητα και πολλά άλλα.

    Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση.

    Η επίσκεψη του Joseph Knobel Freud στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και των Εκδόσεων Πατάκη.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    19.00

    Πού:
    Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
    Ακαδημίας 50, Κέντρο Αθηνών

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Θέατρο

    2. “Σοφία σε θυμάμαι” στη Γλυφάδα

    Κοινωνική παράσταση της Τάνιας Χαροκόπου. Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Ζώη, Ηλίας Μιχαήλ, Σπύρος Νίκας (ακορντεόν).

    Η Σοφία Βέμπο παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή και, όντας στο απόγειο της καριέρας της, αναπολεί την πορεία της ταραχώδους ζωής της, μέσα από δικές της διηγήσεις και νοσταλγικές αναπολήσεις, πλήρως τεκμηριωμένες.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γλυφάδας 2018.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    3η Μαρίνα Γλυφάδα
    Γλυφάδα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνονται τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Γλυφάδας.

    Ποίηση

    3. “Λιώστε τα χιόνια γρήγορα…” στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

    Αφηγηματική παράσταση δημοτικής ποίησης

    Επιμέλεια κειμένων: Μάγδα Κοσσίδα
    Μουσική επιμέλεια: Ασπα Ταλλιαδώρου
    Μουσική επένδυση: Ηλίας Αλεξόπουλος

    Αφηγητές με αλφαβητική σειρά:
    Μάνια Βρανοπούλου, Νάντια Γιώτη, Βαγγέλης Γονιδάκης, Πέγκυ Καραγιάννη, Μάγδα Κοσσίδα, Μαρία Κοψαχείλη, Ασπα Ταλλιαδώρου, Δημοσθένης Χαρούλης, Ελεάννα Χατζάκη.

    Η δημώδης ελληνική ποίηση είναι δέντρο πολύκλαδο αειθαλές και αιωνόβιο με ρίζες στο γόνιμο έδαφος της αρχαιότητας, με κορμό γιγαντωμένο στα ηρωικά βυζαντινά χρόνια και με κλαδιά που αναθάλλουν στα χρόνια των επαναστάσεων. Οι δραματικές αυτές μυθιστορίες με τον μελαγχολικό και τραγικό τους χαρακτήρα μας μεταφέρουν την χαρούμενη ελληνική αντίληψη για τη ζωή, την ηρωική ψυχή της, τον βαθύ στοχασμό της εφοδιάζοντάς μας με δημιουργικά όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον άκρατο σημερινό σκοταδισμό.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018.

    Σημείωση:
    Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
    Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, Χαλάνδρι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

    Σινεμά

    4. Προβολή της ταινίας “Μικρά Αγγλία” στην Αγία Παρασκευή

    Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
    Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
    Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Χρύσα Παπαϊωάννου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Κατερίνα Αντωνακάκη, Ζωή Λιανοστάθη, Κλέα Σαμαντά, Βασίλης Πομώνης, Νίκος Παντζόπουλος, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Αινείας Τσαμάτης
    Παραγωγή: 2013
    Διάρκεια: 160′

    Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικ Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα, με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα, με τον καπετάνιο πλέον, Σπύρο. Άθελά της, ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άγιας Παρασκευής.

    Σε όλη τη διάρκεια των “Πολιτιστικών Συναντήσεων Αλέκος Κοντόπουλος”, το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου θα είναι ανοιχτό από τις 6.00μ.μ. έως τις 8.00, με οργανωμένες ξεναγήσεις για τους ενδιαφερόμενους.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    20.30

    Πού:
    Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής -Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου
    Αλέκου Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Μουσική

    5. Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band: Music for Films στο ΚΠΙΣΝ

    Η σειρά συναυλιών Parklife στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται τον Goran Bregovic και την μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών για μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στα αξεπέραστα soundtracks του συνθέτη.

    Σύγχρονος συνθέτης, παραδοσιακός μουσικός ή rock star, ο Goran Bregovic έχει ανακαλύψει μια μουσική που είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και διεθνής και χωρίς καμιά αμφιβολία δική του.

    Στη συναυλία του στο Ξέφωτο θα παρουσιάσει μια επιλογή από τα soundtracks των ταινιών που τον καθιέρωσαν παγκοσμίως. O Καιρός των Τσιγγάνων που του επέτρεψε να σμιλεύσει την αντίληψη του στην μουσική δραματουργία και να δουλέψει γύρω από την τσιγγάνικη μουσική θα συναντήσει το Arizona Dream, όπου ο Kusturica σκηνοθέτησε τους Faye Dunaway, Jerry Lewis και Johnny Depp και ο Bregovic έγραψε μουσική για τον νονό της punk rock, Iggy Pop.

    Ακόμα, ο συνθέτης θα παρουσιάσει τη μουσική από την καθηλωτική ταινία του Patrice Chereau, Reine Margot, με την ηθοποιό Isabelle Adjani, καθώς και από την τρίτη του συνεργασία με τον Emir Kusturica, την ταινία Underground, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών 1995.

    Πάνω στη σκηνή, o Bregovic πλέκει τα πνευστά των Τσιγγάνων μουσικών με κρουστά, και τις βουλγάρικες πολυφωνίες με χορωδία από αντρικές φωνές, ντυμένος στα λευκά, καθισμένος ανάμεσα σε έναν ενισχυτή, έναν υπολογιστή και μια ηλεκτρική κιθάρα. Για περίπου είκοσι χρόνια, δίνει συναυλίες σε όλες τις ηπείρους, σε μια ατέλειωτη περιοδεία που έως σήμερα ξεπερνά τις 1500 εμφανίσεις.

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    Εικαστικά

    6. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Photo Works” στο Booze Cooperativa

    Τo Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00, το Booze σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “Photo Works”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.

    Στα έργα των φωτογράφων αυτής της έκθεσης, διακρίνουμε την προσπάθεια τους να αφομοιώσουν τις γνώσεις και τους διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους να προσεγγίσουν το ορατό, και να το μετατρέψουν σε φωτογραφία. Ο φωτογράφος οφείλει να γεφυρώσει την απόσταση, ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβάνεται το μάτι και σε αυτό που μπορεί να δημιουργήσει. Η μέθοδος αυτή είναι ευφορική άλλες φορές επώδυνη, εν τέλει λυτρωτική και συντελείται βήμα προς βήμα.

    Ο διδάσκων δεν προσπάθησε να υποδείξει, ούτε να συστηματοποιήσει την διδασκαλία με στόχο την επίτευξη ενός σίγουρου αισθητικού στερεότυπου, αλλά να βοηθήσει στην επινόηση και αποκωδικοποίηση που θα οδηγούσε κάθε φορά στην παραγωγή προσωπικού φωτογραφικού έργου.

    Ανεξάρτητα από την αξιολόγηση που αναπόφευκτα φτιάχνει ο θεατής και σε ποια βαθμίδα καταχωρεί το κάθε έργο, διακρίνει κανείς την αγωνία του δημιουργού να ορίσει την εικόνα και το ορατό και να ανακαλύψει εκ νέου τον κόσμο.

    Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί όχι μόνο το έργο ως τελικό προϊόν, αλλά να φανεί και ολόκληρη η έρευνα, που κάνει ένας φωτογράφος, για να φτάσει στον στόχο του. Η φωτογραφική διαδικασία, η μέθοδος, προβληματισμοί του και οι ιδέες πιθανόν που κρύβονται πίσω από το έργο του είναι μερικά από τα ζητούμενα.

    Η έκθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα του σεμιναρίου φωτογραφίας που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάη του 2018. Σκοπό είχε την διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, την επίγνωση των δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών του, και ένα μηχανισμό τέτοιο που θα προσδοκούσε σε αυτόνομα φωτογραφικά γεγονότα.

    Συμμετέχουν:
    Αηδόνης Άκης-Αμπράζη Αθανασία, Απέκης Λάζαρος-Βλαχογιάννη Γαρυφαλλιά, Γέρος Τάκης -Γρανίτσα Νικολέττα, Δράντζαλη Σοφία-Dakova Ivalina, Έρτσου Χαρά-Ευσταθίου Μαρία, Ζησιμοπούλου Σίσσυ-Ζαφειρόπουλος Σπύρος, Ζινόβιεφ Παναγιώτης -Ιωαννίδου Κρυσταλλία, Καλαρύτου Μαρία -Καραμανλή Χριστίνα, Καρατζάς Θανάσης -Καρυτιανού Αγγελική, Κοκκίνου Μαρία, (Maria Kokkinos) -Κρητικού Μαρία, Λαχανάς Αχιλλέας-Λιάκου Βάνα, Λιβάνη Έλκα-Μανωλοπούλου Βίκυ, Μαραγκός Δημοσθένης-Μαργαρίτη Συλβί, Μαρκαντώνης Χρήστος-Μαρσέλος Σταμάτης, Μπάντου Έφη-Μπίρης Τάσος, Μπλιάτζα Κάρρι-Μυγιάκη Αγγελική, Νικολαίδης Μιχάλης-Παληοκώστα Κατερίνα, Παναγιωτόπουλος Κώστας-Παπακυρίτσης Νίκος, Παππά Τέρη -Περγιουδάκης Μάνος, Πολυάνθη Δουβίτσα -Ρημαντωνάκη Ελένη, Σπανού Έφη-Σπηλιωτοπούλου Λίτσα, Σταμπολίτη Χρυσούλα-Τσουκιά Ιωάννα, Τσώλη Μαρία-Φαρμάκη Αναστασία, Χορόζογλου Μαίρη -Ψωμόπουλος Δημήτρης.

    Επιμέλεια: Βασίλης Γεροντάκος

    Πότε:
    Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    Booze Cooperativa
    Κολοκοτρώνη 57, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 3+1 μουσικές προτάσεις με ελεύθερη είσοδο για το βράδυ της Παρασκευής!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο δικός µας Λουκιανός»: Μια δωρεάν συναυλία αφιερωμένη στον Κηλαηδόνη στο Αττικό Άλσος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Someone Who Isn’t Me και Lip Forensics στο ΚΠΙΣΝ: Σύγχρονα, εναλλακτικά και…ελληνικά!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Νίκος Καββαδίας από το Εθνικό Θέατρο»: Εκδήλωση στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Goran Bregovic σε μια δωρεάν συναυλία στο Πάρκο του Σταύρος Νιάρχος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεατρικό έργο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη ανεβαίνει με ελεύθερη είσοδο σε φεστιβάλ



    ΣΧΟΛΙΑ