City Stories

Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη το 2022 – Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Ιάκωβου Καμπανέλλη


Το πολυδιάστατο έργο και η προσφορά του Ιάκωβου Καμπανέλλη στα ελληνικά γράμματα τιμάται από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 – Ιάκωβος Καμπανέλλης»  που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός,  ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας διανοούμενος, που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Γι΄αυτό, όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη« αποτελεί χρέος και ελάχιστο φόρο τιμής η ανάδειξη του αξεπέραστου έργου, του σεβασμού και της αγάπης που εξέφρασε προς την Ελλάδα και τους Έλληνες με τη στάση, το ήθος, την παρουσία του».

Με τα 40 θεατρικά έργα του παραμένει άλλωστε ένας από τους πολυγραφότερους  έλληνες  θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η «Αυλή των θαυμάτων» του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας. Η νουβέλα του «Μαουτχάουζεν» συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς στρατοπεδικής λογοτεχνίας. Αλλά και «Το Μεγάλο μας τσίρκο»  μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ατομική και συλλογική μνήμη ως έργο–σταθμός για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

«Στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη καταγράφεται με ρεαλισμό και συγκινησιακή φόρτιση η νεότερη ελληνική ιστορία. Και ιδίως η μεταπολεμική Ελλάδα, με τις πολιτικές και κοινωνικές της εντάσεις, που προσπαθούσε να ανακάμψει από τα τραύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφύλιου», αναφέρει η κυρία Μενδώνη. Μιλώντας επίσης και για τους  χαρακτήρες των έργων του, που ήταν αναγνωρίσιμοι και αυθεντικοί. «Η αμεσότητα του λόγου του, πέρα από τη δεξιοτεχνία της γραφής του, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Έλληνες ταυτίστηκαν με το έργο του, το αγάπησαν, είδαν και αναγνώριζαν τον εαυτό τους μέσα στα κείμενά του» λέει η ίδια, αναφερόμενη και στον βαθύ ανθρωπισμό, που τον διέκρινε, τη γενναιοδωρία του, τον αγώνα του για τα δημοκρατικά ιδεώδη και την αντίσταση στη φασιστική ιδεολογία, με όποιο τρόπο αυτή εκφράζεται.  Στοιχεία που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό.

Στόχος εξάλλου της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, όπως λέει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό και στις νεότερες γενιές το πλούσιο συγγραφικό έργο του Καμπανέλλη στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να εμπνεύσει και τους νεότερους δημιουργού,

  Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους είναι:

Φεβρουάριος. Έκδοση και παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου “Ιάκωβος Καμπανέλλης”. Ο επετειακός τόμος εντάσσεται στη σειρά αφιερωματικών λευκωμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Μάρτιος-Ιούλιος. Έκθεση αφιερωμένη στον συγγραφέα, το έργο και την εποχή του στο Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα.Διοργάνωση παραλλήλων εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με θεατρικούς φορείς και πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ιούνιος. Αφέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Παρουσίαση ταινιών σε σενάριο του συγγραφέα. Ταινιοθήκη της Ελλάδας – αίθουσα Λαΐς.

Καλοκαίρι. Διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου, με παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου Ιάκωβος Καμπανέλλης, συναυλίες, αναγνώσεις, εργαστήρια, παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου- στη Νάξο, τόπο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όπου λειτουργεί το ομώνυμο Μουσείο.

-Διεθνές μεταφραστικό και εκδοτικό πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού  για  την παρουσίαση του έργου του συγγραφέα στον διεθνή χώρο. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται συμπράξεις με επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους, που ειδικεύονται στη μετάφραση και έκδοση θεατρικών έργων και με ακαδημαϊκές έδρες ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Η μεταφραστική και εκδοτική δραστηριότητα θα υποστηριχτεί με ειδικά οργανωμένες εκδηλώσεις σε διεθνή φόρα και εκθέσεις Βιβλίου, σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα και καλλιτεχνικούς φορείς, καθώς και με επιστημονικές συναντήσεις.

Ειδικής αναφοράς εξάλλου χρήζουν δύο μεγάλες εκδηλώσεις στο Παρίσι και το Λονδίνο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας και του εκδοτικού κόσμου στον δημιουργό και το έργο του, αλλά και την ισχυροποίηση της παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνικής και δραματικής γραφής και βιβλιοπαραγωγής στον διεθνή χώρο.

Συγκεκριμένα στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, την έδρα Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, και άλλους φορείς. Και στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας “Κοραής” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, με το Hellenic Centre και άλλους φορείς.

Η πενταμελής επιτροπή για τον συντονισμό, την υποστήριξη, τον σχεδιασμό δράσεων, καθώς και για την αξιολόγηση προτάσεων και αιτημάτων αιγίδας διαφόρων φορέων για δράσεις τους αποτελείται από τους: Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, θεατρολόγο γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ. Δρ Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικό του πολιτισμού, προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ. Κατερίνα Καμπανέλλη, ενδυματολόγο-σκηνογράφο, κληρονόμο και διαχειρίστρια του αρχείου Καμπανέλλη. Πλάτωνα Μαυρομούστακο, καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παναγιώτη Μέντη, συγγραφέα-Σεναριογράφο, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.ΣΧΟΛΙΑ