• City Stories

    Επτά ξεχωριστές δωρεάν ιδέες για να περάσετε το Σαββατοκύριακο

    ελενη ριζου

    Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Ρίζου


    «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Μονή Καισαριανής

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής συμμετέχει δια του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Μουσείων στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υ.Π.Π.Ο.Α. και περιμένει μικρούς και μεγάλους στη Μονή Καισαριανής, σε μία δράση που θα συνδυάζει την ιστορία με τη μοναδική φύση του Υμηττού, αγαπημένου βουνού των Αθηναίων από την αρχαιότητα.

    Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τον κατάφυτο Λόφο των Πατέρων, στα δυτικά της Μονής. Εκεί οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από αρχαιολόγο της Εφορείας στα σωζόμενα μνημεία του λόφου, όπου η χριστιανική λατρεία ασκείται χωρίς διακοπή εδώ και 1.500 χρόνια, και θα απολαύσουν την απέραντη θέα προς τον Σαρωνικό.

    Στη συνέχεια θα κατηφορίσουν προς το μοναστηριακό συγκρότημα της Καισαριανής, βαδίζοντας σε μονοπάτια επιμελημένα από την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και θα γνωρίσουν, με τη βοήθεια ειδικών, χαρακτηριστικά φυτά του Υμηττού, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και το φυτώριο του Βοτανικού Κήπου που έχει δημιουργήσει η Φιλοδασική Ένωση κοντά στη Μονή.

    Η περιήγηση θα συνεχιστεί μέσα στον περίβολο της Μονής, με ξενάγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα, τον Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, κτίσμα των αρχών του 12ου αιώνα, το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, το μαγειρείο, την τράπεζα, τα κελιά των μοναχών, αλλά και στον πύργο που έκτισαν μέλη της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας των Μπενιζέλων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

    Στο τέλος των ξεναγήσεων οι συμμετέχοντες θα ξαποστάσουν στον χώρο της μονής, όπου θα «γευθούν» τη φιλοξενία του Υμηττού.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που εδώ και δεκαετίες μεριμνά για την προστασία και την ανάδειξη του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού.

    καισαριανηΜονή Καισαριανής

    Σημείο Συνάντησης: Είσοδος Μονής Καισαριανής
    Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους καπέλο, αντηλιακό και νερό

    Η ξενάγηση θα γίνει το Σάββατο, 11 Μαΐου σε δύο φάσεις, στις 09.30-11.00 και στις 11.30-13.00

    Αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Athens Digital Arts Festival

    Athens Digital Arts Festival
    Athens Digital Arts Festival

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ψηφιακής τέχνης, γιορτάζει τα 15 χρόνια σταθερής παρουσίας με ένα μεγάλο tribute event αλλά και Open Air Screenings στην καρδιά της Αθήνας!

    Ένα Tribute Event που αποκωδικοποιεί το DNA της ψηφιακής τέχνης, μέσα από εντυπωσιακές διαδραστικές εγκαταστάσεις, κορυφαία έργα Web Art, προβολές Video Art & Animation, εκρηκτικά DJ Sets καθώς και διαδραστικά booths για κοινό, καλλιτέχνες και εθελοντές, όπου δεν θα μπορούσαν, να μην έχουν ενεργό ρόλο σε αυτή την γιορτή, καθώς αποτελούν διαχρονικά το νουκλεϊκό οξύ του γενετικού τους κώδικα.

    Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 10 & 11 Μαΐου, το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας γίνεται χώρος ανάδειξης των βημάτων ψηφιακής εξέλιξης που χαρακτήρισαν τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και αναζήτησης των pixels της ψηφιακής Τέχνης που θα επηρεάσουν την επόμενη μέρα.

    Στο επετειακό αυτό πρόγραμμα και στο μεγάλο αφιέρωμα στα 15 Χρόνια Athens Digital Arts Festival έρχονται να προστεθούν DJ sets από τον Κ. ΒΗΤΑ, αλλά και τους παραγωγούς του «Athens Voice Radio 102.5» και άλλες εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν στη μεγαλύτερη γιορτή για το σύγχρονο πολιτισμό.

    To επετειακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 1 και 2 Ιουνίου 2019, όπου ο προσφάτως ανακαινισμένος Πεζόδρομος της οδού Μιλτιάδου (Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας) θα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο θερινό κινηματογράφο για ένα 2 ήμερο γεμάτο από προβολές Video Art & Animation, καθώς και ειδικά αφιερώματα και πρεμιέρες.

    Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστεί το ειδικό αφιέρωμα «Women in media technology», μια ειδική μνεία στις γυναίκες, αναδεικνύοντας το έργο τους στον χώρο της τέχνης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Το αφιέρωμα «Women in media technology» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

    Η πρώτη φάση της διοργάνωσης θα λάβει χώρα στις 10 και 11 Μάϊου 2019 [Tribute Event], στο πρώην πολυκατάστημα FOKAS, στη Σταδίου 41, από τις 15.00 έως τις 00.00 το βράδυ, ενώ η δεύτερη φάση θα γίνει την 1η και 2η Ιουνίου [Open Air Screenings] στον πεζόδρομος Μιλτιάδου, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, ενώ οι ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν.

    «Lalibela. γη των αγγέλων»: Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου

    λαλιμπελα
    Lalibela, του Βασίλη Αρτίκου

    Τη ιερή πόλη Lalibela της Αιθιοπίας και τα πρόσωπά της θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στην έκθεση φωτογραφίας «Lalibela. γη των αγγέλων», που αποτυπώνει όλα αυτά στοιχεία, όπως τα είδε μέσα από τον φωτογραφικό φακό του ο Βασίλης Αρτίκου. Την έκθεση παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων από 10 έως 31 Μαΐου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων.

    Η Lalibela είναι μια μικρή πόλη στα ορεινά της Αιθιοπίας, με τους υπέροχους λαξευμένους στους βράχους ναούς , που χρονολογούνται περίπου από το 1.100 μ.Χ και αποτελούν από το 1978 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για τους Χριστιανούς ορθοδόξους Κόπτες της Αφρικής.  Η πόλη αποκαλείται και η «Ιερουσαλήμ της Αφρικής», διατηρώντας τις παραδόσεις των πρώτων Χριστιανικών χρόνων ανέπαφες στο πέρασμα των αιώνων.  Εκεί, άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με ολόλευκους χιτώνες ως άγγελοι κυκλοφορούν ανάμεσα και πέριξ των λαξευμένων εκκλησιών, εκτελώντας τις λατρευτικές τους τελετές, κινούμενοι στους ρυθμούς των τυμπάνων και αλαλάζοντες εκστασιασμένοι, τείνοντας τα χέρια τους προς τον ουρανό.

    Lalibela
    Lalibela, του Βασίλη Αρτίκου
    Η ομορφιά της πόλης, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική των λαξευμένων εκκλησιών, σε συνδυασμό με τη δωρικότητα και την έντονη πνευματικότητα της ζωής των ανθρώπων της Λαλιμπέλα, αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης για τον Αρτίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος επισκέφτηκε αλλεπάλληλες φορές τη Lalibela, βίωσε και γιόρτασε μαζί τους μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και συνέθεσε τη δική του φωτογραφική απεικόνιση του μέρους και των πολιτιστικών του εθίμων.

    Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι ασπρόμαυρες και η επιλογή τους έχει βασιστεί στην επιθυμία να αναδειχθεί το Άκτιστο φως των ανθρώπων αυτών, χρησιμοποιώντας το κτιστό φως του καυτού ήλιου της Αφρικής.

    Lalibela
    Lalibela, του Βασίλη Αρτίκου

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή, 10 Μαΐου, στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.  Οι μέρες και ώρες που μπορεί το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση είναι οι ακόλουθες:

    Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-20.00

    Κυριακή: 10.00-14.00

    Lalibela
    Lalibela, του Βασίλη Αρτίκου

    Ομαδική έκθεση «Daydreaming»

    Daydreaming
    Η έκθεση Daydreaming

    Η γκαλερί Αrtzone 42 θα φιλοξενήσει από τις 9 Μαΐου ως την 1 Ιουνίου 2019 την ομαδική έκθεση με τίτλο «Daydreaming»,  σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 9 Μαΐου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 5 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, προσεγγίζοντας ο καθένας εικαστικά από διαφορετική οπτική και με διαφορετικά υλικά την έννοια του ονείρου. Στόχος είναι να συνθέσουν, μέσα από το σύνολό των έργων τους, ένα μοντέρνο μωσαϊκό ετερόκλητων στοιχείων και τεχνοτροπιών, τονίζοντας την μοναδικότητα της διαφορετικότητας αλλά παράλληλα θέτοντας τις βάσεις για ένα κοινό εικαστικό όραμα.

    Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Έλενα Αρσενίδου, Δανάη – Μαρία Καυχίτσα, Ιωάννης Στεμπίλης, Χριστόφορος Στάικος, Χρήστος Τσαντήλας.

    Το πρόγραμμα της έκθεσης είναι το ακόλουθο:
    ΤΡΙΤΗ 15:00 – 21:00
    ΤΕΤΑΡΤΗ 11:00 – 15:00
    ΠΕΜΠΤΗ 15:00 – 21:00
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15:00 – 21:00
    ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 – 15:00

    «Μια βραδιά στο Σινέ- Πέραμα»

    Μοιραζόμαστε το Πέραμα: Ένα πολύπλευρο εγχείρημα με χαρακτήρα κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό.

    σινε περαμα
    Μια βραδιά στο Σινε-Πέραμα

    Το Μοιραζόμαστε το Πέραμα («Sharing Perama»), σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος και την υποστήριξη του British Council, της Πρεσβείας της Ελβετίας, και του Outset Contemporary Art Fund (Greece) προγραμματίζουν την πρώτη δημόσια εκδήλωση του εγχειρήματος, υπό τον τίτλο, «Μια βραδιά στο Σινέ-Πέραμα», την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 20:30 στον Δημοτικό θερινό κινηματογράφο «Σινέ-Πέραμα».

    Σκοπός της εκδήλωσης «Μια βραδιά στο Σινέ-Πέραμα» είναι να φέρει σε επαφή την τοπική κοινωνία με το εγχείρημα και να ενθαρρύνει την ενεργή εμπλοκή των κατοίκων στο συνολικό πρόγραμμα.

    Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα εξής:

    • 20:30: Ανοίγει το Σινέ Πέραμα τις πόρτες του για μια βραδιά μετά από 10 χρόνια
    • 21:00: Καλωσόρισμα και προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Μοιραζόμαστε το Πέραμα
    Ομιλίες:
    -Γιάννης Λαγουδάκης, Δήμαρχος Περάματος
    -Barbara Polla, επιμελήτρια του Μοιραζόμαστε το Πέραμα
    -Olaf Kjelsen, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα
    -Αναστασία Ανδρίτσου, Director British Council Greece
    -Robert Montgomery, Καλλιτέχνης
    • 21:30: Προβολές ταινιών μικρού μήκους από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Συμμετέχοντες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρίνα Γιώτη, Νικόλας Κοζάκης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Χρήστος Πανάγος, Ali Kazma, Nicola Etchenagucia, Shaun Gladwell και Dana Hoey
    • 22:15: Live μουσική από τους: Αλέξανδρος Κεντρής (Μπουζούκι & φωνή), Σεμέλη Παπαβασιλείου (Κιθάρα & φωνή), Ιωάννα Ρήγα (Σαντούρι) και Γλαύκος Σμαριανάκης (Βιολί & φωνή)
    • 23:30: Λήξη και αναχώρηση λεωφορείων

    Ελένη Ρίζου έκθεση ζωγραφικής «Τοπία»

    ελενη ριζου
    Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Ρίζου

    Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Ρίζου «Τοπία». Η καλλιτέχνις παραθέτει τις εξής σκέψεις για το έργο της «Περπατώ στη φύση, άλλοτε μόνη, άλλοτε με αγαπημένα πρόσωπα, κοιτώ τα βουνά, τις πεδιάδες, τις ελιές, τα αμπέλια, τις μαργαρίτες, τα χόρτα. Μυρίζω, αγγίζω, ελπίζω.  Βλέπω τον ουρανό το πρωί, το απόγευμα ή στο ζεστό μεσημέρι και θέλω να καταγράψω κάτι από αυτή την ομορφιά στο τελάρο ή το χαρτί μου.

    Λατρεύω τη θάλασσα- το μπλε, το μωβ, το γκρι, το γαλάζιο. Τα βράχια μέσα της διεγείρουν την αισθητική και την έμπνευσή μου. Επιθυμώ την παρουσία των καρπών της γης στις συνθέσεις μου. Και όσο μεγαλώνω, τα τοπία είναι το οξυγόνο μου. Τα συναισθήματα, η έκφραση και η ανθρώπινη επαφή είναι η ουσία στη ζωή μου».

    Μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στη φύση, στα τοπία, στο στοιχείο του νερού και στη θάλασσα, που πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τοπίο.

    ελενη ριζου
    Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Ρίζου

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, στις 19.30. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως την 1η Ιουνίου και οι ώρες επισκεψιμότητας για το κοινό θα είναι οι ακόλουθες:

    – Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00-14.00 και 18.30-21.00

    -Τετάρτη, Σάββατο: 11.00-14.30

    i.P.A.S. Film Festival 2019

    φεστιβαλ ταινιων ipas
    Φεστιβάλ ταινιών i.P.A.S

    Το i.P.A.S. Film Festival, δημιούργημα της Κοιν. Σ. Επ. «The Default Project», είναι το πρώτο ελληνικό πολιτικό και ακτιβιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

    Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, προβάλλονται ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές μικρού μήκους απ’ όλο τον κόσμο, με βασικό θέμα τους την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, καθώς και την επίδραση της Τέχνης στα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης περιπέτειας.

    Το i.P.A.S. Film Festival φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος τόπος ανοιχτόκαρδης κι απροκατάληπτης συνάντησης νέων ανεξάρτητων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο, που θα έρθει σε άμεση επαφή με το πολιτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.

    Σε πρώτο επίπεδο, στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα ελεύθερης έκφρασης σε δημιουργούς και θεατές, με καθημερινές προβολές και παράλληλες δράσεις και, σε δεύτερο επίπεδο, να συμβάλει στην ενεργή προώθηση εμπνευσμένων ριζοσπαστικών ταινιών χαμηλού κόστους, που κατά κανόνα αποκλείονται από την κυρίαρχη κινηματογραφική αγορά.

    Αυτουργοί της Κοιν. Σ. Επ The Default Project είναι οι: Άρτεμις Λειβαδάρου και Πένια Καλοφωλιά.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 62 φιλμ μικρού μήκους από 26 χώρες, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

    Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ:
    10 ΜΑΪΟΥ 2019 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17:3019:3021:30
    11 ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΑΒΒΑΤΟ 17:3019:3021:30
    12 ΜΑΪΟΥ 2019 ΚΥΡΙΑΚΗ 17:3020:00



    ΣΧΟΛΙΑ