• City Stories

    Ένα πολυτελές ξενοδοχείο με κυκλαδίτικη αισθητική στο άγριο τοπίο της Φολέγανδρου (11 pics)


    Στον Καραβοστάση της Φολέγανδρου, ένα κυκλαδίτικο τοπίο με άγρια ομορφιά και αυστηρές μορφολογικά γραμμές, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα “Aνέμη”. Ακολουθώντας προσεκτικά και με ευαισθησία την παράδοση των Κυκλάδων και τον αφαιρετικό, μοντέρνο σχεδιασμό, δημιούργησαν ένα μοναδικό σύνολο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

    Το συγκρότημα αναπτύσσεται ήπια στο χώρο, σε ένα οικόπεδο αγκαλιασμένο από τους γύρω λόφους, διατηρώντας ανεμπόδιστη τη θέα στη θάλασσα του λιμανιού. Αποτελείται από δώδεκα μονώροφους και διώροφους κτιριακούς όγκους. Η σύνθεση των όγκων είναι απόλυτα προσαρμοσμένη και δεμένη με το τοπίο. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός κτιριακού συνόλου που να δίνει την αίσθηση ότι ανήκει στη γη και δεν επικάθεται απλώς σ’ αυτή. Ο κάθε κτιριακός όγκος είναι μοναδικός, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τις γενικές αρχές σχεδιασμού του συγκροτήματος. Οι απολήξεις των στηθαίων έχουν ποικίλα ύψη, προκειμένου να αποφευχθεί η τυποποίηση και να ενταχθεί το συγκρότημα στη μορφολογία και τη γενικότερη αισθητική του νησιού.

    Η κύρια είσοδος τοποθετείται στο μέσο της ανατολικής πλευράς του οικοπέδου. Οι έντεκα μονώροφοι και διώροφοι κτιριακοί όγκοι, όλοι μικρότεροι από 800,00m³, στεγάζουν τα επιπλωμένα διαμερίσματα. Τα δωμάτια και οι σουίτες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να παρέχουν την αίσθηση ιδιωτικής κατοικίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους. Ένας επιπλέον μονώροφος κεντρικός όγκος στεγάζει τους κοινόχρηστους χώρους και τις λειτουργίες υποστήριξης. Η χάραξη της κυκλοφορίας πραγματοποιείται με σεβασμό στο φυσικό ανάγλυφο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ομαλή μετάβαση από τον ιδιωτικό στο δημόσιο χώρο. Η διάταξη των όγκων επιτρέπει τη δημιουργία αύλιων χώρων αποκλειστικής χρήσης των μονάδων, με πέργκολες και ατομικές πισίνες κατά περίπτωση.

    Στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την υποδοχή χωροθετούνται οι δύο μεγάλες πισίνες, ενώ ο γύρω χώρος διαμορφώνεται με πέργκολες και συγκεντρώνει τις υπαίθριες, κοινόχρηστες λειτουργίες αναψυχής και υποστήριξης. Τα υλικά και τα χρώματα, που επιλέχθηκαν για να επενδύσουν τις καθαρές ογκοπλαστικά μορφές των κτισμάτων και το εσωτερικό τους, είναι αδρά, λιτά και μοντέρνα, απόλυτα συμβατά με τη φύση και την παράδοση του νησιού.

    Στοιχεία έργου

    Aρχιτεκτονική μελέτη: Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.
    στατική μελέτη: Έρρικα Κ. Μπενακοπούλου
    H/M μελέτη: Δημήτρης Σ. Μπενακόπουλος
    Eπίβλεψη: Επιλογή Κτιρίων – Κ. Μπενακόπουλος
    Συνεργάτες: Λίλιαν Β. Στεφανίδου, Δημήτρης Ι. Μεταλλινός
    Mελέτη εσωτερικών χώρων: Stage Design Office / Σταύρος Παπαγιάννης – Γιώργος Κυριαζής
    Κατασκευή: Επιλογή Κτιρίων – Κ. Μπενακόπουλος
    Tοποθεσία: Καραβοστάσης, Φολέγανδρος
    Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 8.000,00 m²
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.200,00 m²
    Xρόνος μελέτης: 2002
    Χρόνος κατασκευής: 2007
    Φωτογραφίες: Περικλής Θούας

    Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ