• City Stories

    Ένα κομψό παράδειγμα τροπικού μινιμαλισμού με την υπογραφή του Studio MK27 (pics)

    • NewsRoom


    Tο White House του Studio MK27 και συγκεκριμένα, των αρχιτεκτόνων Μarcio Κogan και Εduardo Chalabi, βρίσκεται σε μια όμορφη παραλία της Βραζιλίας, στη βόρεια ακτή του Sao Paulo, και καταλαμβάνει έκταση 590 τ.μ. Η περιοχή Sao Sebastiao φημίζεται για τις 36 υπέροχες παραλίες της στη βόρεια ακτή της χώρας. Οι αρχιτέκτονες με το έργο τους αυτό επέλεξαν να κάνουν σαφή μνεία στον βραζιλιάνο μοντερνιστή αρχιτέκτονα Bo Bardi για το ύφος και τα υλικά που χρησιμοποιεί, όπως και στον περίφημο Oscar Niemeyer.

    Η κατοικία χαρακτηρίζεται από ένα ανάλαφρο και φίνο σχεδιασμό, ενώ είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά βιομηχανικά υλικά, όπως μπετόν και λευκό αλουμίνιο, ώστε να αντέχει στις τροπικές συνθήκες της περιοχής. Η άνεση και η συντήρηση του κτιρίου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι δύο θεμελιώδεις πτυχές για τα σπίτια που είναι χτισμένα σε τροπικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η επίδραση του αέρα και της θάλασσας καθορίζουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η απόλυτη διαφάνεια, αφού όλοι οι χώροι της έχουν ανοίγματα από το πάτωμα ως την οροφή -σαν αληθινοί τοίχοι συρόμενου γυαλιού-, δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση και κάνοντας μόλις διακριτή τη διαφορά μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου. Στο καθιστικό, που βρίσκεται στο ισόγειο για παράδειγμα, οι γυάλινες πόρτες διαστάσεων 3.0×2.5m σύρονται μέσα στους τοίχους με τέτοιο τρόπο, ώστε το μπαλκόνι να γίνεται ένα με τον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εξαερισμό, με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας δωματίου. Στο ισόγειο, βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως και η κουζίνα με την τραπεζαρία, που έχουν θέα στους πλευρικούς κήπους. Λιτού σχεδιασμού σκάλες με σκέτα πατήματα πακτωμένα στον τοίχο οδηγούν με ανάλαφρο τρόπο στον όροφο, που φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια.

    Τέλος, η οροφή έχει διαμορφωθεί σε βεράντα με deck, στην οποία οδηγείται κανείς από μια εσωτερική σκάλα, η οποία προστατεύεται από μια πόρτα-καταπακτή. Η φύση τριγύρω είναι ορατή και προσβάσιμη από κάθε σημείο του σπιτιού χάρη στην άπλετη χρήση του γυαλιού σε όλες τις επιφάνειες. Ακόμη, μια σειρά από άλλα στοιχεία στην αρχιτεκτονική όσο και στον τρόπο που διακοσμήθηκε η κατοικία από την interior designer Diana Radomysler του Studio MK27, παραπέμπουν στη διαφάνεια και ανάλαφρη αισθητική σε ιδανικές συνθήκες, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια εξοχική κατοικία. Τα βιομηχανικά υλικά γίνονται πιο ελαφριά με τη χρήση του ξύλου στην ακατέργαστη μορφή του, ενώ οι εσωτερικές, ξύλινες, διάτρητες πόρτες -σαν μεγάλα muxarabis (στοιχείο της παραδοσιακής αραβικής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται από τον Μεσαίωνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα) σκιάζουν τον εσωτερικό χώρο, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη ροή του αέρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ενδιαφέρουσες σκιάσεις σε τοίχους και πάτωμα.

    Πηγή: www.glow.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ησυχαστήριο της Μελίσσας Μεταξά είναι μια αγροικία στην Ανάβυσσο (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξυπνα tips για να κάνετε το σπίτι σας να φαίνεται ευρύχωρο (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Seascape suites στη Σαντορίνη είναι το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ