City Stories

Έχετε δει ποτέ το «Σπίτι-Κουτί»; Βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Φιλοπάππου! (pics)

  • NewsRoom


Η κατοικία βρίσκεται σε μια αθηναϊκή γειτονιά ιδιαίτερου χαρακτήρα, στις παρυφές του λόφου του Φιλοπάππου.

Εντάσσεται σε ένα μικρών διαστάσεων οικόπεδο, ανάμεσα σε δύο μεσοτοιχίες, με κύρια όψη προς το δρόμο και πίσω αυλή. Η λύση γεννιέται από την ιδέα μιας σύγχρονης εφαρμογής του πρωτογενούς κατοικήσιμου «κουτιού», του στοιχειώδους «δοχείου ζωής» κατά τον Ά. Κωνσταντινίδη.

Η επιλογή του «κουτιού» και όχι μιας ανοιχτής σύνθεσης «ελεύθερων πλακών», είναι και ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται σε πρώτο επίπεδο και η ένταξη της κατοικίας μέσα στη γειτονιά.

Πίσω από το δυνατό όριο της κατοικίας με το δημόσιο χώρο διασφαλίζεται ανεμπόδιστα η ευαίσθητη διαδικασία της κατοίκησης και οι συλλογικές και ατομικές δραστηριότητες του χρήστη.

Εντάσσονται σε μια ρέουσα σπειροειδή χωρική δομή που συγκροτείται μέσω μιας ανερχόμενης αλληλουχίας μέσο-σταθμών με υψομετρική διαφορά 1,50 m, από το ισόγειο έως και το φυτεμένο δώμα.

Ο εσωτερικός κενός χώρος ανάμεσα στις μεσο-στάθμες αποτελεί το κέντρο βάρους ή κέντρο αναφοράς της σύνθεσης.

Η σχέση της κατοικίας με το δημόσιο χώρο, παρά τη σαφήνεια με την οποία οριοθετείται η όψη της σε σχέση με αυτόν, δεν είναι ερμητικά κλειστή. Υπάρχει μια ελεγχόμενη διείσδυση του «έξω» προς το «μέσα», αλλά και αντιστρόφως.

Η σύνθεση περιλαμβάνει:

Την κατοικία, που αναπτύσσεται καθ’ ύψος στα μεσοπατώματα του καθιστικού, της κουζίνας, του γραφείου με υπαίθριο χώρο – αυλή με στροφή προς το δρόμο, υπνοδωματίου και υπαίθριων χώρων με φυτεμένα δώματα.

Το χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων με ανεξάρτηση είσοδο από το ισόγειο με το θέατρο για θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις στο πρώτο υπόγειο, αλλά και στο μεσοπάτωμα.

Κύριο υλικό κατασκευής του φέροντα οργανισμού και του εξωτερικού ορίου του κτιρίου και σημαντικών τμημάτων του εσωτερικού του, είναι το ανεπίχρηστο, άβαφο σκυρόδεμα και μάλιστα η εφαρμογή του ειδικού τύπου του αυτοσυμπικνούμενου σκυροδέματος.



Σημαντικά στοιχεία ενεργειακού σχεδιασμού αποτελούν:

η διαμπερότητα των χώρων έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος αερισμός και φυσικός φωτισμός του συνόλου του κτιρίου

η χρήση των ξύλινων πετασμάτων στα κουφώματα που χρησιμοποιούνται ως βασικά στοιχεία ηλιοπροστασίας.

η φύτευση όλων των υπαίθριων χώρων και κυρίως μεγάλου μέρους της επιφάνειας του δώματος με χαμηλή και μεσαίου μεγέθους φύτευση, αλλά και μικρού μεγέθους δέντρα όπως ελιές και ροδιές.


Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Σοφία Τσιράκη
Σύμβουλος: Τάσος Μπίρης
Στατική μελέτη: Κώστας Πολυχρονόπουλος
Η/Μ μελέτη: Γιώργος Χριστοφίλης
Χρόνος μελέτης: 2007
Χρόνος κατασκευής: 2011 – 2012
Εμβαδόν οικοπέδου: 125 m²
Εμβαδόν κατοικίας: 140 m²
Εμβαδόν πολιτιστικού χώρου: 110 m²
Τοποθεσία: Κουκάκι, Αθήνα
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης
Περιφέρεια: Αττική

Πηγή: www.ktirio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα one room hotel μέσα σ’ έναν γερανό στο λιμάνι της Κοπεγχάγης! (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διακοσμήστε το σπίτι σας σύμφωνα με το πιο δυνατό trend του instagram (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα απλό και στυλάτο διαμέρισμα του 1960 στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης (pics)


ΣΧΟΛΙΑ