• City Stories

    Δημητριακά και πατάτες υπεύθυνα για καρδιοπάθειες σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα

    • NewsRoom


    Αθώα το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ένοχες οι πατάτες και τα δημητριακά για καρδιακές παθήσεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα “Express”, προκαλώντας έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά ήταν αυτά που μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά. Η νέα έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες πολιτών σε 42 ευρωπαϊκές χώρες για μία περίοδο 16 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκδώσουν νέες διατροφικές οδηγίες σχετικά με τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, τα καρδιακά νοσήματα που τυχόν εμφάνισαν και τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάβελ Γκράσγκρουβερ, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο “Masaryk” στη Τσεχία αρκετές διατροφικές οδηγίες πρέπει να αναθεωρηθούν.

    Η έρευνα για παράδειγμα, έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, όπως πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγεία είναι τα δημητριακά, το σιτάρι και οι πατάτες, με τον καθηγητή Πάβελ Γκράσγκρούβερ να δηλώνει: “Συμβουλεύω τους ανθρώπους να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, να μειώσουν την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουν”.

    Ο ίδιος τόνισε, πάντως, πως τα λιπαρά γαλακτοκομικά, ακόμα και το τυρί, φαίνεται πως προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιοπάθειες, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες. “Μεγάλες ποσότητες σε εσπεριδοειδή, καρύδια, ελιές, ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά είναι οι τροφές που διασφαλίζουν μακροζωία θωρακίζοντας τον οργανισμό από τις καρδιακές νόσους”, επισημαίνει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δέκα εύκολες συνταγές που δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα υπέροχες φθινοπωρινές σαλάτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/dekaokto-idees-igiinou-proinou-ligotera-apo-pente-ilika/82650

    mononews_contest



    ΣΧΟΛΙΑ