• Architecture & Design

    Viglostasi στη Σύρο


    Φωλιασμένο στην απομονωμένη, φυσική τοποθεσία του κυκλαδίτικου νησιού της Σύρου, το Residence Viglostasi αναδύεται ως μια μονοκατοικία διακοπών, θυμίζοντας παραδοσιακό νησιώτικο οικισμό, σκαρφαλωμένο σε βραχώδεις πλαγιές πάνω από τη Μεσόγειο.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722, φιλοτέχνησε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του σπιτιού, αντλώντας έμπνευση από την τυπολογία των μικρών χωριών του Αιγαίου – μινιμαλιστικοί αστερισμοί χαμηλών όγκων, που συχνά βρίσκονται απλωμένοι σε πλαγιές λόφων, με θέα στη θάλασσα.

    Το έργο ήταν ανάθεση μιας τετραμελούς οικογένειας, που έψαχνε να χτίσει εκεί το καταφύγιο των ονείρων της (μετά από πολυετή εξερεύνηση διαφορετικών νησιών) και είναι εμπνευσμένο από τα προηγούμενα έργα της Block722 στη Σύρο – το οικιστικό σχέδιο Σύρος Ι και Σύρος ΙΙ.

    Η σύντομη περιγραφή του πελάτη σκιαγράφησε ένα σπίτι εμπνευσμένο από την απλή μορφή της ελληνικής νησιώτικης δημοτικής γλώσσας. Αυτό συνδυάζεται τέλεια με το χαρακτηριστικό μείγμα της Block722 από χαμηλούς τόνους, μινιμαλιστικές φόρμες, φυσικά υλικά και ουδέτερα χρώματα. Η οικογένεια αναζητούσε επίσης έναν γενναιόδωρο, αλλά ήρεμο χώρο για διαμονή, φιλοξενία και διασκέδαση, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αργό, εσωτερικό/εξωτερικό τρόπο ζωής του νησιού.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκρότημα 500 τετραγωνικών μέτρων χαμηλών, ορθογώνιων όγκων, διατεταγμένων γύρω από ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τόσο τους κλειστούς χώρους, όσο και τις διάφορες βεράντες, κήπους και αίθρια στο χώρο.

    Η κυρίως κατοικία περιλαμβάνει μια κύρια σουίτα και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, καθώς και έναν άνετο, ενιαίο χώρο καθιστικού. Δύο σουίτες επισκεπτών παρέχουν επιπλέον χώρους ύπνου, παραμένοντας συνδεδεμένοι με την κύρια κατοικία μέσω κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και θέας.

    Παράλληλα, μια κεντρική υπαίθρια «πλατεία» συγκεντρώνει τα πάντα και λειτουργεί ως καρδιά κυκλοφορίας, ως νοητό κέντρο στο σύνολο, οδηγώντας προς την πισίνα υπερχείλισης μήκους 25 μέτρων και τη βεράντα του σαλονιού στο κάτω άκρο του οικοπέδου. Προσφέρει απέραντη θέα προς τον ορίζοντα, ενώ κάτω από αυτή, ένα γυμναστήριο για το σπίτι και μια βεράντα γιόγκα είναι κρυμμένα, επιτρέποντας την ιδιωτικότητα για άσκηση και διαλογισμό.

    Ο χωρισμός του σπιτιού σε διαφορετικά επίπεδα διαχειρίζεται την απότομη κλίση. Επιτρέπει, επίσης, απεριόριστη θέα από και προς παντού. Εντωμεταξύ, η λιτή χωριστή τοποθέτηση των όγκων πέτρας, ξύλου και γύψου κάνει το συγκρότημα να νιώθει σαν στο σπίτι του, ένα με το ελληνικό τοπίο. Ανοιχτοί χρωματικοί τόνοι, εμπνευσμένοι από τη φύση, δάπεδα terrazzo palladiano, παραδοσιακά παντζούρια και πέργκολες, ένας κήπος με ιθαγενή είδη και μια πράσινη στέγη, τονίζουν ακόμη περισσότερο αυτή την αίσθηση.

    Ταυτόχρονα κυριαρχεί μια αίσθηση gentle luxury. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο από τη γενναιοδωρία του χώρου, αλλά και με τις ειδικές κατασκευές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα οποία περιλαμβάνουν μάρμαρο Ολύμπου, πέτρα τραβερτίνη, μπαμπού και ξύλο βελανιδιάς.

    Όλα ταιριάζουν απόλυτα στο όραμα των ενοίκων για ένα σπίτι που μοιάζει με μια οικογένεια παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων κατασκευών, προσφέροντας διαφορετικές απόψεις, αισθήσεις και ποιότητες χώρου – για ηρεμία, παιχνίδι και απόλαυση.

    Αξιοποιεί στο έπακρο τα μεγέθη και συνδέει απρόσκοπτα εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια υπέροχη αφήγηση – η οποία και τελικά οδηγεί στον ιδιωτικό όρμο της οικογενείας, που χρησιμοποιείται τόσο για κολύμβηση όσο και αγκυροβόληση γιοτ.

    //

    Photographer: Ana Santl
    Aerial Photographer/Videographer: George Pappas
    Image editing: Ana Santl, Maria Siorba

    Wall lamps: Block722 (design), Un.processed Realities (manufacturer)
    Pot and plant: GreentoGreen
    Ceramics: Anna Karountzou ceramics, Lava toy ceramic
    Objects: Bombyx, Moda Bagno, Kave Home, Mavriki

    Masterplanning and architecture: Block722
    Creative direction: Block722
    Interior design: Block722

    https://www.block722.com



    ΣΧΟΛΙΑ